VIKER IKKE: Storbritannias statsminister holdt en pressekonferanse i London torsdag kveld. Der gjorde hun det klart at hun vil gå videre med utkastet som regjeringen har stilt seg bak.
VIKER IKKE: Storbritannias statsminister holdt en pressekonferanse i London torsdag kveld. Der gjorde hun det klart at hun vil gå videre med utkastet som regjeringen har stilt seg bak. Foto: Matt Dunham

May står fast på sitt brexit-utkast: – Riktig vei for landet

Storbritannias statsminister opplever voldsom motgang, men mener fremdeles at utkastet til brexit-avtalen representerer det folket stemte for i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gjorde hun klinkende klart under en pressekonferanse i Downing Street torsdag kveld.

– Dette er et brexit som leverer det som det britiske folk har ønsket, sier May.

Å velge en annen vei vil være å utsette landet for en «stor, dyp usikkerhet», fortsetter hun.

Flere trekker seg

Fem medlemmer i regjeringsapparatet trakk seg torsdag i protest mot utkastet til brexitavtale. Blant dem var brexitminister Dominic Raab.

Regjeringen stilte seg bak utkastet dagen i forveien.

– Om jeg kommer til å gjennomføre dette? Ja. Lederskap handler om å ta de riktige avgjørelsene, ikke de enkle, sier May torsdag.

Sammen med Raab har arbeidsminister Esther McVey trukket seg i protest mot utkastet. Det samme har Suella Braverman, som er statssekretær under brexitminister Dominic Raab, og statssekretær Shailesh Vara ved den britiske regjeringens Nord-Irland-kontor.

Utdanningsministerens sekretær i Parlamentet, Anne-Marie Trevelyan, har også kunngjort sin avgang.

– Jeg er lei meg for at de har valgt som de har gjort, og jeg takker dem for innsatsen de har lagt ned, sa May under pressekonferansen.

På spørsmål om hvem som skal erstatte dem, svarte May kun at hun ikke har rukket å utnevne en ny brexit-minister, og la til:

– Jeg har hatt en ganske travel dag, med tre timer i Underhuset.

Flere av Mays kritikere har levert inn brev som erklærer mistillit mot henne. Jacob Rees-Mogg, en av de ledende forkjemperne for en hard brexitløsning, er blant dem som allerede formelt har erklært mistillit til May som partileder.

Mistillitsbrevene leveres til den såkalte 1922-komiteen. Dersom 15 prosent av de konservative parlamentsmedlemmene, det vil si 48, leverer inn et brev der de erklærer mistillit mot May, utløses en mistillitsavstemning

Måling: Flertall imot brexit

I en fersk undersøkelse har Sky News spurt britiske velgere om hva de foretrekker av tre ulike alternativer: Mays brexit-avtale, ingen brexit-avtale, eller ingen brexit.

Et flertall på 54 prosent svarer at de foretrekker ingen brexit. Samtidig svarer 32 prosent at de foretrekker et «no deal»-scenario, mens kun 14 prosent støtter statsministerens utkast til avtale.

Selv om det er liten støtte til statsministerens brexitavtale, svarer 31 prosent at May er den de stoler mest på med tanke på å lede øyriket gjennom utmeldingen av EU.

Kun 25 prosent sier de stoler mest på Labour-leder Jeremy Corbyn, mens 18 prosent sier de stoler mest på Jacob Rees-Mogg. Deretter følger Boris Johnson og Dominic Raab med henholdsvis 17 og 10 prosent.

Et klart flertall gir også uttrykk for «sterk støtte» til en folkeavstemning der alternativene er de samme som i Skys undersøkelse.

Den britiske TV-kanalen har spurt et representativt utvalg på 1.488 Sky-kunder via SMS. Undersøkelsen ble gjennomført torsdag 15. november.