MØTTES HER: Svein Jemtland og vitnet møttes på denne parkeringsplassen i Hedmark. Dette skjedde dagen etter at Janne Jemtland døde.
MØTTES HER: Svein Jemtland og vitnet møttes på denne parkeringsplassen i Hedmark. Dette skjedde dagen etter at Janne Jemtland døde. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

her møttes de:

Visste om liket i bilen, så løy han til politiet – derfor slipper Svein Jemtland-bekjent straff

HAMAR TINGHUS (TV 2): En mann i 40-årene fikk en rolle i Janne Jemtland-saken i tiden etter at tobarnsmoren døde. Han var siktet, men slapp tiltale selv om han innrømmer å ha begått straffbare handlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To dager før nyttårsaften i fjor var Svein Jemtland (47) desperat. Natten i forveien hadde kona Janne Jemtland mistet livet etter å ha blitt truffet i hodet med et pistolskudd. Han mener skuddet gikk av ved et uhell.

Politiet mener at han skjøt kona i hodet og deretter druknet henne. Den 36 år gamle tobarnsmoren ble to uker senere funnet på bunnen av Glomma.

Svein Jemtland innrømmer imidlertid at han fikk panikk, og at han ikke ringte etter ambulanse. I stedet satte han i gang en omfattende operasjon for å skjule liket av kona. Som et ledd i dette kontaktet han en bekjent og ba om hjelp.

Den bekjente mannen i 40-årene, som tidligere har vært siktet for falsk forklaring i saken, vitnet torsdag i Hedmarken tingrett. Der fortalte han detaljert om hvordan dagen etter at Janne døde, forløp.

«Body i bilen»

Vitnet forteller at han ble oppringt av Svein Jemtland denne dagen.

– Han lurte på om vi kunne møtes. Jeg sa at det ikke passet så bra, men så forsto jeg at jeg bare måtte. Jeg oppfattet han som rotete, utydelig og stresset, forteller han.

Det ble mye frem og tilbake, men de møttes om kvelden den 29. desember, forklarer mannen. Møtet fant sted på en skole. Vitnet trodde kanskje at han skulle få juling av Jemtland, men han visste ikke hvorfor, fortalte han i retten.

– Da vi møttes, sa han at jeg måtte hjelpe han. Svein sa at «Jeg har en body». Jeg svarte «Hæ, kødder du?». Han fortalte at det lå en kropp i bagasjerommet og at han hadde med seg drapsvåpenet. Da sa jeg «stopp, jeg kan ikke vite mer». Jeg hadde en teori om hva som hadde skjedd, men jeg ante ikke at det var kona som lå der, sier vitnet.

Teorien til vitnet var at Svein Jemtland hadde fått i oppgave å kvitte seg med et lik, og at det kunne ha å gjøre med et MC-miljø.

Det Jemtland ville var å låne en bil som vitnet disponerte. Han ville bruke denne til å frakte Janne Jemtlands kropp til Eidsbrua der hun ble dumpet. Dette fikk han lov til.

Janne Jemtland ble funnet på bunnen av Glomma 13. januar i år. Hun ble dumpet fra Eid bru.
Janne Jemtland ble funnet på bunnen av Glomma 13. januar i år. Hun ble dumpet fra Eid bru. Foto: NTB Scanpix

Møttes ved skole

Det var først på nyttårsaften, da Janne ble meldt savnet, at vitnet forsto hvilken kropp Svein Jemtland ønsket å kvitte seg med. Mannen hadde også fått klare instruksjoner fra Jemtland om hva han skulle si i et eventuelt politiavhør.

Det handlet om å fortelle en dekkhistorie. Møtet fant sted ved en skole, men til politiet skulle de si at møtet fant sted på brannstasjonen. Temaet var utlån av bil for å fjerne liket av Janne Jemtland. Versjonen de skulle servere politiet, var at Svein Jemtland skulle kjøpe øl av vitnet.

Den 12. januar ble Jemtland pågrepet og siktet for drap. 31. januar ble vitnet arrestert. Årsaken var at han hadde forklart seg uriktig i avhør. Han ble fremstilt for varetektsfengsling, men dette fikk ikke politiet medhold i. Etter noen dager frafalt politiet siktelsen. Årsaken var de oppfattet han som samarbeidsvillig.

Ble ikke tiltalt

I høst var Janne Jemtland-saken ferdig etterforsket. Svein Jemtland ble tiltalt for drap, mens vitnet i 40-årene slapp unna. Det til tross for at han visste hva som var formålet med å låne bort bilen og å forklarte seg uriktig i avhør.

– Hvorfor har dere ikke tatt ut tiltale mot ham?

– Hans sak er vurdert helt konkret. Etter vår vurdering var det ikke tilstrekkelig grunnlag for å ta ut tiltale. Han har vært siktet for falsk forklaring og bevissikring, men det foreligger ikke tilstrekkelig grunnlag for tiltale, sier statsadvokat og aktor i saken, Iris Storås, til TV 2.

– Er det ikke tilstrekkelig grunnlag når man forklarer seg uriktig i avhør?

– Dersom man forklarer seg uriktig for politiet, men man selv kan bli straffet, så foreligger det i loven en straffrihetsgrunn.

Aktor Iris Øsp Lydsdottir Storås i rettssalen i Hedmarken tingrett.
Aktor Iris Øsp Lydsdottir Storås i rettssalen i Hedmarken tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Vil legge saken bak seg

– Han har forklart at han forsto at han lånte ut en bil som skulle brukes til å fjerne et lik. Hva med det?

– Det er eventuelt en bevispåvirkning, og det kan være straffbart. Derfor har han også vært siktet, og det er vurdert om det er grunnlag for tiltale. Situasjonen han selv oppfatter å ha vært i, har hatt betydning, sier Storås og viser til trusselsituasjonen mannen selv mener at Svein Jemtland utsatte ham for.

Da mannen skulle vitne i retten torsdag, møtte han opp med advokaten sin, Glen Starr. Han forklarte at advokatfirmaet bisto vitnet i forbindelse med pågripelsen, varetektsbegjæringen og henleggelsen.

– Han har nå vært i retten og gjort sin borgerplikt, og han ønsker å legge saken bak seg. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Starr.