FÅR HJELP: Dommerne, som Kevin Friend, får hjelp fra og med neste sesong.
FÅR HJELP: Dommerne, som Kevin Friend, får hjelp fra og med neste sesong. Foto: David Klein

Innfører VAR i Premier League fra neste sesong

Fra og med neste sesong får Premier League-dommerne hjelp av video. TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland er skeptisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Premier League-klubbene vedtok torsdag å innføre videoassistanse (VAR) fra og med neste sesong, melder blant andre BBC.

Brede Hangeland er ikke nødvendigvis enig i at det vil være til det beste for fotballen. Han sier han har en sunn skepsis til bruken av videodømming.

– Jeg forstår at det kommer. Det er en trend og bra å prøve ut. Jeg tror alle er enige om at det totalt sett vil føre til mer korrekt dømming. Mine reservasjoner dreier seg om hva dette vil gjøre med fotballen på lang sikt, sier den tidligere Fulham-spilleren.

Frykter amerikanske tilstander

Han frykter rett og slett amerikanske tilstander.

– Vil fotballen bli endret til det ugjenkjennelige? Se på NFL. Det er gøy å se høydepunkter, men man sovner av å se en hel kamp på grunn av alle avbrekkene. Jeg frykter det neste blir at vi får reklamepauser når man skal bruke VAR, sier Hangeland.

37-åringen mener innføringen av VAR er et forsøk på å gjøre fotballen og dømmingen mer svart/hvit.

– Det går ikke i alle sammenhenger. I en kamp gjør alle feil, spillere og dommer. Været spiller inn, ting man ikke kan kontrollere. Man rykker ikke ned eller vinner serien på grunn av dommerfeil. Man kan vinne et poeng eller to en gang, men neste gang taper man det. Men jeg håper de klarer å innføre det på en måte som forbedrer spillet og ikke ødelegger opplevelsen.

Én ting slår Hangeland fast:

– Det kommer ikke til å bli færre diskusjoner om dommeravgjørelser. Vi kommer til å gjøre det akkurat like mye som tidligere.

På full fart inn i fotballen

VAR ble introdusert i engelsk fotball i utvalgte kamper i FA-cupen forrige sesong, men det fikk kritikk av mange for å ta for lang tid og for å stykke opp spillet.

Under sommerens VM-sluttspill i Russland ble videodømming for første gang brukt av i et stort mesterskap. La Liga, Bundesliga og Serie A har allerede innført videodømming.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har tidligere bekreftet at VAR blir innført også i Champions League fra neste sesong. Det har også blitt spekulert i om det kan skje allerede fra utslagsrundene denne sesongene.