SKAL SONDERE: Centerpartiets leder Annie Lööf får oppdraget med å sonere ny regjering i Sverige.
SKAL SONDERE: Centerpartiets leder Annie Lööf får oppdraget med å sonere ny regjering i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/tt

Annie Lööf får oppdraget med å sondere regjering i Sverige

Centerpartiets leder får en uke på seg til å undersøke mulighetene for å danne regjering i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Moderaternas leder Ulf Kristersson ble nedstemt som statsminister går oppdraget med å undersøke regjeringsgrunnlag videre til lederen for Centerpartiet, Annie Lööf.

– I sonderingsoppdraget ligger også ansvaret med å ta på seg oppdraget som statsminister. Men flere statsministerkandidater er ikke hva Sverige trenger nå. Jeg er klar til å ta på meg et sikt oppdrag, sier Lööf.

Fastlåst situasjon

I to måneder har ingen av de to statsministerkandidatene, Socialdemokraternas leder Stefan Löfven eller Moderatenas leder Ulf Kristersson lykkes med på samle et flertall for en ny regjering.

– Gjennom at en annen enn de to statsministerkandidatene tar på seg et sonderingsoppdrag, så kan spillebrettet endres, sier Annie Lööf.

Hun understreker at hun ønsker å snakke med de andre partiene om hvilke saker man kan bli enige om, i stedet for å starte med å undersøke hvem som bør bli statsminister.

– Vi må begynne med diskusjoner som har høyere intensitet på de viktigste sakene enn det har vært så langt. Det bygger på et håp om at det finnes politikere som ser at det trengs å gjennomføre viktige reformer, sier Lööf.

Hun ønsker å snakke med seks av partiene i Riksdagen, og utelukker bare Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet.

– Jeg kommer til å føre samtaler med de seks partiene som ligger mellom ytterkantene av svensk poiltikk, Västerpartiet og Sverigedemokraterna. Jeg gjør dette av omsorg til den borgerlige Alliansen. Vi må undersøke alle muligheter for at den kan holde sammen, sier Lööf.

– Hennes ambisjon er ikke å bli statsminister

Talmannen, som tilsvarer stortingspresidenten i Norge har oppgaven med å peke på hvem som skal få muligheten til å danne regjering i Sverige.

– Hennes ambisjon er ikke å bli statsminister, derfor er oppdraget hun har fått litt annerledes. Hun skal sondere forutsetninger for å danne en regjering som kan tolereres, sier Riksdagens talmann Andreas Norlén.

Torsdag hadde han samtaler med partiene, etter at den første avstemningen om hvem som kan styre Sverige etter valget ikke førte frem onsdag.

– Annie Lööf har sagt at hennes primære fokus for å påta seg dette oppdraget ikke er å selv bli statsminister. Selv om hennes oppdrag i første omgang ikke er å danne regjering, betyr ikke det at det utelukker at hun kan bli det, sier Norlén.

Centerpartiet gikk til valg sammen med Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterna på det borgerlige alternativet Alliansen. Etter valget har hun tatt til orde for en blokkoverskridende regjering eller en samlingsregjering.

Håper å unngå nyvalg

Dersom Sverige Norlen har inntil fire forsøk på seg på å fremme statsministerkandidater.

– Det må i så fall skje i løpet av høsten. Den tar slutt når Riksdagen tar juleferie, sier Norlén.

Dersom ingen av forsøkene lykkes skal det avholdes nyvalg, eller ekstravalg som det heter i nabolandet.

Det er for tidlig å snakke om et ekstravalg. Jeg kommer til å arbeide hardt for å unngå det. Men jeg kan ikke utelukke det om det ikke finnes noen løsning, sier Norlén.

Det er to måneder siden svenskene gikk til valg. Resultatet innebærer at Socialdemokraternas Stefan Löfven fortsatt leder et forretningsministerium.