Returnerer til Sydpolen der Berserk og tre kompiser forsvant sporløst

SKAVLAN (TV 2): Samuel Massie tar med seg sin 83 år gamle kreftsyke bestefar til Antarktis.

Som 17-åring ble han en del av Jarle Andhøys mannskap. I 2011 deltok Samuel Massie på Berserk-ekspedisjonen til Antarktis sammen med kapteinen Andhøy og tre andre kamerater.

Seilaset fikk et tragisk utfall da skuta med tre ombord sporløst forsvant i Sørishavet. Båten og mannskapet har aldri blitt funnet.

Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og sørafrikanske Leonard J. Banks (32) ble senere antatt omkommet.

Møte med døden

Kun Massie og Andhøy overlevde den mye omtalte ekspedisjonen.

– Det var et sjokk. Det ble mitt første møte med døden, og man blir brått voksen. Før hadde jeg tenkt at jeg var udødelig, men plutselig ble jeg veldig dødelig, sier Massie om tiden rett etter tragedien.

Se Skavlan lørdag klokken 22.15 på TV 2 og TV 2 Sumo.

Forsvinningen ble en internasjonal og stor nyhet. Da Massie og Andhøy landet på New Zealand etter seilaset, ble de bombardert av journalister fra hele verden som hadde kameraet rettet mot dem.

– Det ble for mye for meg. Da valgte jeg å søkte meg ut på hytta til bestefar, hvor jeg fant trøst i å være med en kar fra den gamle garde, forteller eventyreren.

I SIKKERHET: Jarle Andhøy og Samuel Massie etter ekspedisjonen. Foto: AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD
I SIKKERHET: Jarle Andhøy og Samuel Massie etter ekspedisjonen. Foto: AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD

Tok et oppgjør

På hytta i skogen fikk Massie og 83 å gamle Arne Ulvolden en spesiell kontakt. Sistnevnte begynte også å undre seg over hvordan han egentlig hadde levd livet sitt i over 80 år.

– Jeg fant ut at det ikke er andre folk som skal bestemme hvordan jeg skal leve. Jeg skal ta kontroll over livet mitt. Jeg hadde ikke levd et skikkelig liv, fant jeg ut. Jeg følte en befrielse, det forandret hele livet mitt, sier 83-åringen til Skavlan.

Der ute tok de begge et oppgjør med seg selv. Det har resultert i TV 2-serien «Samuel og bestefar», der duoen har reist jorda rundt.

– Bestefar klarte ikke å gå til sin egen postkasse før vi reiste. Etter tre dager på tur sto han og tok armhevinger ved badebassenget mens han ropte: «Se på meg, Samuel!»

– Der ser man hva psyken har å si, fortsetter Massie.

15 mil på ski

Nå skal de legge ut på nok en ny reise, nemlig mot Sydpolen og Antarktis der Berserk og Massies skipskamerater sporløst forsvant.

– Vi skal fly fra Sør-Afrika til Antarktis. Deretter skal vi gå 15 mil på ski ut til det sydligste punktet, forklarer 25-åringen.

I stedet for å velge den enkleste veien til Sør-Afrika, som naturligvis er med fly, har Massie og bestefaren kjøpt seg en bobil og bestemt seg for å kjøre hele veien fra Norge og ned til Afrika.

Likevel er ikke Arne, som fikk kreftdiagnose før de dro på tur, redd for at noe skal gå galt.

– Man kan dø hjemme og, sier den spreke 83-åringen.