SKJEMMENDE: James Acker fortviler over søppelsekken som står i nabolaget hans. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
SKJEMMENDE: James Acker fortviler over søppelsekken som står i nabolaget hans. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

Her har søppelet stått i flere måneder:

– Føler meg maktesløs

Ingen vil ta ansvar for en stappfull søppelsekk som står i et nabolag i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

James Acker (62), som bor i området, forteller at sekken har stått ved fortauet i Vestre Haugen i bydel Alna i månedsvis.

– Det står i veien, det er brannfare og rottefare. Det er forferdelig at sekken ligger der i månedsvis uten at noen tar seg av det, sier Acker til TV 2.

Han forteller at enkelte også benytter anledningen til å legge nytt avfall på toppen av lasset og rundt sekken når de går forbi.

Ingen hjelp å få

Acker sier at han har kontaktet firmaet iSEKK, bydel Alna og Rusken-patruljen, uten at noen har tatt ansvar for å fjerne søppelet.

Mer enn en måned etter at han tok affære, har ingenting skjedd med søppelsekken i Vestre Haugen.

FRYKTER BRANN OG SKADEDYR: James Acker vil ikke ha en overfylt søppelsekk i gata der han bor. Foto: Privat
FRYKTER BRANN OG SKADEDYR: James Acker vil ikke ha en overfylt søppelsekk i gata der han bor. Foto: Privat

– Jeg føler meg maktesløs, sier Acker.

Må bestille henting separat

Flere firmaer tilbyr avfallssekker til folk eller bedrifter som for eksempel skal pusse opp. ISEKK har en forretningsmodell hvor man kan kjøpe avfallssekker i ulike størrelser. Prisen for en sekk er mellom 110 og 155 kroner pluss moms.

Henting av sekken er imidlertid ikke inkludert. Det må bestilles separat. Henting av en stor sekk med blandet avfall koster 1.200 kroner pluss 562,50 for frakt.

Det betyr at dersom den som har bestilt og fylt sekken ikke tar ansvar for å bestille henting, blir den stående.

Ikke lov

Oslo kommune bekrefter overfor TV 2 at de opplever slike hensatte sekker som et økende problem.

– Sekkene selges over disk uten at man trenger å identifisere seg og uten henteavtale, påpeker Monica T. Olsen, presseansvarlig i Bymiljøetaten.

– Hovedbudskapet fra oss er at dette er noe folk ikke har lov til å gjøre. Den som forsøpler, har ansvaret, sier Olsen.

Ønsker nye regler

Om en full sekk likevel blir stående et sted, vil kommunens reaksjon avhenge av hvor den står. Er det på et fortau i indre by, vil gårdeier pålegges et miljøgebyr. Om sekken står trafikkfarlig til, vil den også bli fjernet.

Men sekken som står i Vestre Haugen faller litt mellom flere stoler. Den står litt på siden av fortauet, og dermed er det uklart om kommunen har hjemmel til å fjerne den med dagens forskrifter. Oslo kommune er i ferd med å se nærmere på denne saken, sier Monica Olsen.

– Fra kommunens side jobbes det med å se på regelverket, men vi ønsker også at næringen tar et større ansvar for disse sekkene, slik at de ikke bare kan selges uregistrert over disk. Det kan ikke være sånn at kommunen skal ha ansvaret for å fjerne disse sekkene, sier Olsen.

Brannfare

Brannvesenet i Oslo er klare på at fulle avfallssekker kan utgjøre en brannfare.

SKUMLEGGER SØPPEL: Store mengder avfall hindrer ferdselen på et fortau i Oslo og utgjør dessuten en så stor brannfare at brannvesenet skumlegger søppelet. Foto: Oslo brann- og redningsetat
SKUMLEGGER SØPPEL: Store mengder avfall hindrer ferdselen på et fortau i Oslo og utgjør dessuten en så stor brannfare at brannvesenet skumlegger søppelet. Foto: Oslo brann- og redningsetat

– Hvis sekkene plasseres inntil bygninger, så er det fare for at dette kan bli påtent eller at brann kan oppstå som følge av selvantenning i oljefiller eller annet brannfarlig avfall. Vi ser med bekymring på at slike sekker står tett inntil for eksempel gamle bygårder, og vi vet at hvis det begynner å brenne i en sånn sekk, så vil det gå veldig kort tid før brannen sprer seg opp og inn vinduer der folk sover, sier Lars Mange Hovtun, informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat.

– Jeg hadde aldri lagt meg til å sove hvis en avfallssekk sto like utenfor soveromsvinduet mitt, sier Hovtun.

Trekker sekker ut fra husvegger

Han forteller at når brannvesenet kommer kjørende og oppdager sekker som står inntil husvegger, så stopper de og drar sekken noen meter ut fra veggen. I ekstreme tilfeller skumlegger de sekker, slik at de ikke skal begynne å brenne.

– Det er meningsløst at brannvesenet skal bruke tid på å dra sekker vekk fra bygninger, men det må vi gjøre. Noen ganger opplever vi at det kan være overhengende fare, særlig i situasjoner der vi vet at det har vært brannstiftere på ferde, og det er det i ny og ne. Dette er ikke en risiko vi blåser opp, det er en reell risiko at det kan bli påtent, sier Hovtun.

Han legger til at brannvesenet har opplevd et godt samarbeid med aktørene som tilbyr slike sekker. Blant annet er brannvesenets advarsel blitt trykket på sekkene.

DRAR UNNA AVFALLSSEKK: Lars Magne Hovtun synes det er meningsløst at brannfolk må slepe unna avfallssekker som utgjør en fare om det oppstår brann. Foto: Oslo brann- og redningsetat
DRAR UNNA AVFALLSSEKK: Lars Magne Hovtun synes det er meningsløst at brannfolk må slepe unna avfallssekker som utgjør en fare om det oppstår brann. Foto: Oslo brann- og redningsetat

– Ikke noe stort problem

På nettsidene til iSEKK står det også tydelig at sekker med brennbart avfall ikke må settes inntil husvegger og at sekkene ikke plasseres under strømførende kabler.

Den fulle sekken i Vestre Haugen står ikke inntil noen husvegg, men opptar deler av fortauet og skjemmer området.

Haakon Irgens i iSEKK sier de får enkelte henvendelser om sekker som ikke blir hentet, men opplever ikke det som et stort problem.

– I år henter vi rundt 100.000 sekker, og hittil i år har vi fått under 60 henvendelser på manglende bestilling. De aller fleste av disse henvendelsene har vi sammen med innringer greid å spore opp eier av sekken. Som regel har noen glemt å bestille henting, forklarer Irgens i en epost til TV 2.

Ber folk følge med

Han sier det også hender at folk tror sekker blir stående lenge, mens det egentlig er håndverkere som har arbeidet over lengre tid og at sekkene har blitt hentet flere ganger i perioden.

– Vi oppfordrer gårdeiere/styreledere til å følge med på hvem som renoverer i gården og igjen minne sameiere på å bestille sekkene hentet slik at iSEKK kan raskt fjerne sekkene, fortsetter Irgens.