DRAPSTILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona si Janne Jemtland natt til femte juledag i fjor. Han nekter straffskyld for drap.
DRAPSTILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona si Janne Jemtland natt til femte juledag i fjor. Han nekter straffskyld for drap.

desperat jemtland:

– Sa at han hadde en «body» i bagasjen – skal ha tilbudt hundretusener for å få hjelp

HAMAR TINGHUS (TV 2): Svein Jemtland skal ha vært svært desperat dagen etter at kona ble truffet av et skudd i hodet. Det forteller en bekjent som ble oppringt og bedt om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til 29. desember i fjor ble Janne Jemtland (36) truffet i hodet av et skudd avfyrt fra en ni millimeter Makarov-pistol. Politiet mener at ektemannen Svein Jemtland (47) drepte kona med viten og vilje.

Han sier at skuddet gikk av ved et uhell etter at hun pekte våpen mot ham.

Svein Jemtland har imidlertid erkjent at han fikk panikk og at han aldri ringte ambulanse. I stedet satte han i gang en stor operasjon for å skjule det som hadde skjedd.

Han vasket og gravde ned pistolen, han sendte fiktive meldinger og gikk til politiet og meldte kona savnet selv om han visste hva som hadde skjedd.

Fikk spesiell telefon

Dagen etter at skuddet falt, ringte han en bekjent mann i 40-årene og ba om et møte. Vedkommende var i noen dager siktet for falsk forklaring, men siktelsen ble frafalt og mannen er nå et viktig vitne i drapssaken.

– Svein ringte meg den 29. desember og lurte på om vi kunne møtes. Jeg sa at det ikke passet så bra, men så forsto jeg at jeg bare måtte. Jeg oppfattet han som rotete, utydelig og stresset, forteller vitnet.

Tobarnsmoren Janne Jemtland mistet livet natt til femte juledag i fjor. (Foto: Privat)
Tobarnsmoren Janne Jemtland mistet livet natt til femte juledag i fjor. (Foto: Privat)

Det ble mye frem og tilbake, men de møttes om kvelden den 29. desember, forklarer mannen. Møtet fant sted på en skole. Vitnet trodde kanskje at han skulle få juling av Jemtland, men han visste ikke hvorfor, fortalte han i retten.

– Da vi møttes, sa han at jeg måtte hjelpe han. Svein sa at «Jeg har en en body». Jeg svarte «Hæ, kødder du?». Han fortalte at det lå en kropp i bagasjerommet og at han hadde med seg drapsvåpenet. Da sa jeg «stopp, jeg kan ikke vite mer». Jeg hadde en teori om hva som hadde skjedd, men jeg ante ikke at det var kona som lå der, sier vitnet.

Tilbød penger

Ifølge mannen skal Jemtland ha vært så desperat at han tilbød flere hundre tusen kroner for å få hjelp til å kvitte seg med kroppen. Han ble også lovet «en tjeneste senere i livet som han ikke kunne si nei til».

– Dette understreker kanskje hvor desperat han var, sier vitnet.

– Jeg tenkte ikke at det var kona, men at han hadde fått i oppdrag å kvitte seg med en kropp og at han dyttet jobben videre til meg, sier han.

Mannen tenkte at fjerning av liket kunne ha noe med MC-miljøet å gjøre. Det var først da Janne ble savnet på nyttårsaften at han skal ha forstått hvem det dreide seg om.

Vitnet er helt sentralt fordi han gikk med på å låne Svein Jemtland en bil. Det er i ettertid funnet blod fra Janne Jemtland i bagasjerommet i denne bilen. Svein Jemtland har forklart at han flyttet konas kropp fra sin egen til vitnets bil.

Vitnet fastholder at han aldri så kroppen til Janne Jemtland. Han gikk imidlertid med på å låne bort bilen han disponerte.

Tok bilde av kilometerstand

Mannen i 40-årene kjørte bilen til et avtalt sted om kvelden den 29. desember. Vitnet forteller at han opplevde situasjonen som svært ubehagelig.

– Jeg fikk kjæreste til mitt eldste barn til å kjøre etter meg. Jeg tok også bilde av bilens kilometerstand da jeg dro. Dette for å vite hvor langt den hadde kjørt, forteller vitnet.

Han var da ha blitt gjort klar over at Svein Jemtland ville senke kroppen i vann. Tiltalte var også opptatt av at dette måtte skje fort «før guttene fikk vite noe», ifølge vitnet.

Da han senere hentet bilen igjen dagen etter, den 30. desember, var det tegn på at kjøretøyet var blitt brukt. Blant annet var det mindre snø på taket og det lå noe som lignet på brent sølvpapir i baksetet.

Janne Jemtland ble kastet i Glomma av ektemannen sin. Trolig ble hun fraktet hit i bilen til vitnet i 40-årene.
Janne Jemtland ble kastet i Glomma av ektemannen sin. Trolig ble hun fraktet hit i bilen til vitnet i 40-årene. Foto: NTB Scanpix

– Jeg følte bare vemmelse, sier han.

Han beskriver 29. desember som en «svært traumatisk dag». Mannen dro på ferie til utlandet 1. januar. Vitnet sier at han ikke sov i dagene før han dro.

Ble begjært fengslet

Vitnet ble pågrepet onsdag 31. januar, to uker etter at Svein Jemtland ble siktet for å ha drept kona.

Politiet mente at mannen hadde forklart seg uriktig om omstendigheter i saken. Vitnet og Jemtland hadde avtalt at de skal lyve til politiet om hvor møtet deres hadde funnet sted og hva de hadde snakket om.

Politiet valgte å begjære ham varetektsfengslet, men fikk ikke rettens medhold. Tingrettens begrunnelse var at man ikke har forklaringsplikt i vitneavhør om forhold som kan utsette en selv for straff.

Politiet anket først kjennelsen til lagmannsretten, men trakk anken tre dager senere. Den 5. februar ble kameraten som er i 40-årene, løslatt. Årsaken var at politiet på dette tidspunktet opplevde vitnet som samarbeidsvillig.