Gjorde janne-søk for tre uker siden:

Fant hårstrikk i bekk – undersøkte DNA-spor

HAMAR TINGHUS (TV 2): Politiet har drevet med etterforskning i Janne-saken inntil for få uker siden. Fortsatt er det et mysterium hvor tobarnsmoren druknet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet mener at Svein Jemtland natt til femte juledag skjøt kona si i hodet og påførte henne livstruende skader som ville medført døden innen to til tre timer.

Rettsmedisinerne er imidlertid klare på at 36-åringen ikke døde av skuddskaden. Hun døde av drukning, mener de.

I tiltalen står det at Janne Jemtland kort tid etter å ha blitt truffet av skuddet «ble senket i vann». Det står ingenting om hvor og når kroppen hennes skal ha blitt senket i vann.

TV 2 har flere ganger spurt aktor Iris Storås om påtalemyndigheten har svar på disse spørsmålene, men det ønsker hun ikke å kommentere.

Svein Jemtland sier at skuddet gikk av med et uhell, men erkjenner at han har forsøkt å dekke over det som skjedde og at han håndterte liket av sin kone. Han nekter imidlertid for å ha druknet henne og han skal ha blitt svært overrasket da han ble gjort kjent med dødsårsaken.

Fant hårstrikk

I Hedmarken tingrett torsdag ble etterforskningsleder Trond Blikstad hentet inn som vitne. Han forteller at politiet drev med etterforskning i saken inntil få uker før rettssaken startet.

Politibetjent Trond Blikstad, her i retten mandag.
Politibetjent Trond Blikstad, her i retten mandag. Foto: Junge, Heiko

Den 24. oktober ble det gjort søk i en bekk i nærheten av boligen til Svein og Janne Jemtland utenfor Brumunddal.

– Vi søkte i åpne vannkilder, og vi fant gjenstander som vil bli lagt frem i retten, sier Blikstad.

En av gjenstandene var en hårstrikk. Politiet har sendt den til rettsmedisinsk analyse. Svaret på analysen kom onsdag, og kriminalteknikerne har ikke klart å påvise blod på strikken, opplyser Blikstad.

Søkte i mange vann

Spørsmålet om hvor Jemtland druknet er viktig for forsvarerne. De stiller flere spørsmål om værforholdene i Brumunddal i tiden før Janne Jemtland ble borte natt til 29. desember.

Det er ikke badekar hjemme i huset der ekteparet Jemtland bodde sammen, noe som gjør at drukningen må ha skjedd utenfor boligen.

Politiet har gjort vannprøver av drikkevannet i huset for å prøve å fastslå hvor hun druknet. I lungene til Janne er det funnet gruspartikler som settes i sammenheng med drukning.

Trond Blikstad sier i vitneboksen at det var flere åpne vannkilder i området rundt ekteparets bopel selv om det var en kald og snørik vinter.

​Da Janne var savnet, søkte politiet i en rekke vannkilder i og rundt Brumunddal, men de søkte aldri i bekken der hårstrikken ble funnet. Det er derfor ikke kjent om bekken var åpen eller frossen på dette tidspunktet.

Blikstad påpeker imidlertid at det er høy fart i bekken, noe som sannsynliggjør at den kan ha vært åpen selv om det var kaldt i været.