SKJEBNESVANGERT: Bildet er tatt under en anti-brexit-demonstraspjon i Belfast 20. oktober i år.
SKJEBNESVANGERT: Bildet er tatt under en anti-brexit-demonstraspjon i Belfast 20. oktober i år. Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Dette er spørsmålene du ikke tør å stille om brexit

Hvorfor har flere av Theresa Mays regjeringsmedlemmer gått av? Og hva er egentlig dette forslagsutkastet? Dette er svarene på noe av det du lurer på om brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24. juni 2016 ble det klart at et flertall av britene hadde stemt for å forlate EU. Utfallet var svært jevnt. Mens 51,9 prosent ønsket å forlate unionen, stemte 48,1 prosent for å bli.

Nyheten om brexit skapte sjokkbølger både i Storbritannia og resten av verden, og David Cameron gikk av som statsminister etter at resultatet ble klart.

Denne uken har brexit-debatten blusset opp igjen. Hvorfor? Og hva kan vi vente oss videre nå?

Hva er avtalen?

29. mars skal Storbritannia etter planen være ute av EU, og onsdag var den britiske regjeringen samlet for å diskutere utkastet til skilsmisseavtale mellom de to partene.​

Avtalen som Mays regjering til slutt bestemte seg for å stille seg bak, er ikke endelig, men et utkast. Torsdag la May frem det 585 sider lange utkastet for de folkevalgte i Parlamentet.

Selv om regjeringen har stilt seg bak forslaget, møter statsministeren mye motstand både hos sine lagspillere og opponenter, og torsdag har flere regjeringsmedlemmer gått av. Blant dem er brexitminister Dominic Raab.

Det er også forventet at flere vil gå av i løpet av de kommende dagene.

– Vi pleier jo å si om britisk politikk at det er helt umulig å spå, og det må vi nesten bare slå fast i dag også, sier Trine Andersen, redaktør for nettstedet Britiskpolitikk.no, til TV 2.

Mandag ble det klart at Dominic Raab, som tok over som brexitminister i sommer, leverte torsdag sin oppsigelse fordi han mener han ikke kan stå inne for regjeringens Brexit-forslag.
Mandag ble det klart at Dominic Raab, som tok over som brexitminister i sommer, leverte torsdag sin oppsigelse fordi han mener han ikke kan stå inne for regjeringens Brexit-forslag. Foto: Ben Stansall/AFP

Hva er folk kritiske til?

Kritikerne mener at Theresa May har lagt seg på et mellomspor, for å klare å gjøre alle fornøyd. I stedet mener de at dette ender med at så og si ingen blir fornøyd.

Flere mener man burde valgt å gjennomføre en såkalt «hard brexit», som innebærer et fullstendig brudd med EU og å blant annet skape en helt ny handelsavtale med unionen.

Statsministerens linje innebærer derimot at Storbritannia fortsatt vil være knyttet til EU, blant annet gjennom en tollunion.

Dette er en av årsakene Dominic Raab torsdag trakk frem for at han valgte å gå av. Forslaget innebærer at hele Storbritannia vil være i tollunion med EU, over lengre tid etter at brexiten er gjennomført. Problemet er at Storbritannia ikke får bestemme alene når de vil ut av unionen, og mange er dermed redd for at man vil havne i en situasjon hvor de forblir i permanent tollunion med EU.

Mange av dem som i 2016 stemte for å bli i EU, ønsker for øvrig å få en avtale på plass raskt, slik at de vet hva slags fremtid de skal forholde seg til.

Hva skjer videre?

Donald Tusk, president for Det europeiske råd, mottok utkastet til avtalen torsdag, og opplyste senere samme dag at EU-parlamentet vil møtes til et ekstraordinært møte 25. november. Da skal forslaget diskuteres der.

Både EU-parlamentet og lederne av de 27 EU-landene må godkjenne avtalen.​

Det store hinderet for Theresa May ligger nok ikke i EU, men i hennes eget parlament.

– Den virkelige testen for henne kommer først i desember, hvor denne avtalen skal til avstemning i Parlamentet, sier Trine Andersen.

President for EU-parlamentet, Antonio Tajani, viser frem utkastet til Brexit-avtalen.
President for EU-parlamentet, Antonio Tajani, viser frem utkastet til Brexit-avtalen. Foto: Vincent Kessler/Reuters

Andersen forteller at May da står overfor en nærmest umulig oppgave. Statsministeren sitter ikke med flertall i Parlamentet og må blant annet få støtte fra ti representanter fra det nordirske partiet Democratic Union Party (DUP).

– Hvis hun ikke klarer det, vil denne avtalen bli nedstemt, det er ganske klart. Matematikken tilsier det, sier hun.

Hva med Nord-Irland og Skottland?

Å få støtte fra alle de ti DUP-medlemmene kan bli en prøvelse for May. I utkastet legges det til rette for at Nord-Irland får være med på deler av fellesmarkedet, selv etter at resten av Storbritannia har trådt ut av det. Det kan bety at man vil få tollsjekker på enkelte varer fra Nord-Irland til resten av Storbritannia.

Det fører til at Nord-Irland, slik de ser det, blir forskjellsbehandlet. Det liker DUP svært dårlig

Men det er ikke bare nordirene som misliker avtaleutkastet. Det gjør også Skottland. For dersom Nord-Irland får en særordning og blir mer tilknyttet det indre markedet, bør Skottland få det samme, mener de.

– Her er det mange ting for Theresa May å gripe fatt i. Det er mange som er sure, det er helt sikkert, sier Andersen.

Hva er mulige utfall?

Slik situasjonen er nå, står man med en rekke utfall som defineres av forskjellige variabler.

Sophy Ridge i Sky News forklarer i en video på Twitter de tre utfallene hun mener er mest sannsynlige:

«No deal»: Dette er ifølge Ridge utgangsposisjonen, og innebærer at Storbritannia forlater EU uten en avtale.

– Sjansene for at det skjer har økt betraktelig de siste døgnene, sier Ridge i videoen.

Sammy Wilson (venstre) og Nigel Dodds (høyre) er to av ti medlemmer av det nordirske Democratic Unionist Party (DUP), som Theresa May må ha på sin side når Parlamentet skal stemme over Brexit-forslaget i desember.
Sammy Wilson (venstre) og Nigel Dodds (høyre) er to av ti medlemmer av det nordirske Democratic Unionist Party (DUP), som Theresa May må ha på sin side når Parlamentet skal stemme over Brexit-forslaget i desember. Foto: Tolga Akmen/AFP

«No Brexit»: Theresa May har vært tydelig på Brexit vil bli gjennomført – uansett. Ridge mener på sin side at det nå er en liten mulighet for at det aldri blir noe av.

– Det kan hende det ikke skjer med en gang. Det kan hende at det blir avholdt en andre folkeavstemming om et års tid, selv om vi kanskje innen den tid allerede har forlatt EU, sier Ridge.

«Deal»: Den tredje muligheten er at Mays forslag går gjennom voteringen i desember, selv om det per nå er lite trolig.

Hva skjer med May?

Brexit-prosessen fører ikke bare til en usikker fremtid for Storbritannia. Det gjør den også for statsminister Theresa May og hennes rolle.

Trine Andersen forteller at det har blitt spekulert på om det ville komme en lederutfordring mot statsministeren allerede torsdag.

– Hvis ikke vil det nok hangle og gå frem til denne avstemningen i Parlamentet i desember, og blir hun da nedstemt, ser ikke jeg hvordan hun kan fortsette, sier hun.