Bildet viser en tolkning av hvordan overflaten på planeten kan se ut.
Bildet viser en tolkning av hvordan overflaten på planeten kan se ut. Foto: Handout

Superjord oppdaget i bane rundt Jordens nærmeste ensomme stjerne

Astronomer har oppdaget en frossen planet i bane rundt en stjerne som kun er seks lysår unna Jorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planeten er en eksoplanet, altså en planet som går i bane rundt en annen stjerne enn solen. Planeten går i bane rundt Barnardstjernen, den nærmeste ensomme stjernen til vår sol, skriver CNN.

Dette gjør planeten til den nest nærmeste kjente eksoplaneten til jorden. Tidligere har man oppdaget en eksoplanet i bane rundt Proxima Centauri-systemet som består av tre stjerner.

Planeten ble funnet etter å ha satt sammen 20 år med data, inkludert 771 individuelle målinger fra syv instrumenter. Analysen som ledet til oppdagelsen beskrives i en utgave av tidsskriftet Nature som ble gitt ut onsdag.

– En av himmelens mest berømte stjerner

Helt siden 60-tallet har astronomer trodd at det kunne finnes planeter i bane rundt stjernen.

– Barnardstjernen er en av himmelens mest berømte stjerner, sier Ignasi Ribas ved Institut de Ciències de l’Espai i Spania til National Geographic.

– Folk har alltid lett etter planeter der.

Planeten, som går under navnet Bernardstjernen B, er sannsynligvis svakt opplyst av Bernardstjernen og litt kaldere enn Saturn. Forskerne tror det er en isete ørken uten rennende vann, et fiendtlig miljø der overflatetemperaturen i gjennomsnitt ligger på rundt -170 grader.

Passerer stjernen på 233 dager

Planetens bane har omtrent samme distanse til Bernardstjernen som Merkur har til sola, noe som gjør at den bruker rundt 233 dager på en full runde rundt stjernen. Dette plasserer planeten i stjernens «snølinje» der det er kaldt nok til at vann fryser til is.

Denne delen av et planetsystem er der man tror planetenes byggeklosser formes og samler materialet til å bli kjerner, ifølge CNN. Når disse klossene nærmer seg stjernen, samler de mer materiale, og blir til planeter.

Planeten er oppdaget ved hjelp av en teknikk der man måler små ujevnheter i stjernens bane som er et resultat av planetens gravitasjon.

Planetens nærhet til vårt solsystem, og dens lange bane, gjør at man i framtiden vil kunne få ny innsikt om planeten ved hjelp av bedre utstyr.

– Ikke en sikker observasjon

Flere astronomer er ikke overbevist om at forskerteamet faktisk har oppdaget en nærliggende eksoplanet.

Ignasi Ribas vil heller ikke selv si at han og teamet hans helt sikkert har oppdaget en ny planet.

– Vi er 99 prosent sikre på at vi har oppdaget et signal fra en planet – men 99 er ikke 100, sier han til National Geographic.