FEIRING: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, dronning Sonja og kong Harald utenfor den norske ambassaden i London onsdag kveld.
FEIRING: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, dronning Sonja og kong Harald utenfor den norske ambassaden i London onsdag kveld. Foto: Nina E. Rangøy

Kongefamilien feiret prins Charles' 70-årsdag

Den norske kongefamilien var pyntet til fest i forbindelse med den store feiringen av prinsen av Wales sin 70-årsdag onsdag kveld.

Onsdag fyller prins Charles 70 år. Prinsen er sønn av Dronning Elizabeth, og er arving til den britiske tronen.

Den store feiringen finner sted i de ærverdige såkalte «State Rooms» på Buckingham Palace.

– Nært vennskap

På gjestelisten finner vi kongelige fra hele verden.

KRONPRINSPARET: Kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon på vei til Buckingham Palace onsdag kveld.
KRONPRINSPARET: Kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon på vei til Buckingham Palace onsdag kveld. Foto: Nina E. Rangøy

Blant disse er den norske kongefamilien, representert ved kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, dronning Sonja og kong Harald.

– Det faktum at både Norges kongepar og kronprinspar er invitert i kveldens bursdagsselskap viser med all mulig tydelighet det nære vennskapet mellom våre to kongehus. Slik har det vært helt siden britiskfødte dronning Mauds tid, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Han sier videre at kong Harald alltid har stått sin tremenning dronning Elizabeth nær – og at kongen og dronningen er nære venner av prins Charles og Camilla.

– Kronprinsparet har også fått et nært og godt forhold til den britiske tronfølgeren og hans hustru, legger Totland til.

– En vakker gest

På bildene av den norske kongefamilien er kong Harald og kronprins Haakon kledd i smoking. Kronprinsesse Mette Marit og dronning Sonja har begge på seg flotte smokingkjoler.

– Dronning Sonjas utsøkte kappe-kreasjon i kardinal-lilla silketaft og blonder var ny til regjeringsjubileumet i 2016, og kronprinsessens glitrende hylsterkjole med havfrueslep var ny sist vinter, sier Totland.

KLAR FOR FEST: Her er kongefamilien avbildet utenfor den norske ambassaden før onsdagens feiring i Buckingham Palace.
KLAR FOR FEST: Her er kongefamilien avbildet utenfor den norske ambassaden før onsdagens feiring i Buckingham Palace. Foto: Nina E. Rangøy

Da hertuginne Kate og prins William besøkte Oslo i februar i år, var det nettopp disse kreasjonene de kongelige kvinnene hadde på seg.

– Og den gang som nå bærer dronning Sonja som en vakker gest, en britisk praktbrosje med store dråpeperler etter dronning Maud midt på brystet – nettopp slik Maud også alltid gjorde, sier kongehuseksperten.