Birger (87) begynte å bokse like etter krigen. Han føler seg like sprek i dag

Birger «Biggen» Olsen trener boksing fem dager i uka og har ingen planer om å legge opp. Få dager før han fyller 88 år er han sprekere enn de 50 år yngre treningskameratene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Birger Olsen starter hver morgen med en løpetur på sju kilometer rundt Østensjøvannet. Hver ettermiddag drar han på boksetrening i regi av Sportsklubben av 1909. Der driver han kondisjonstrening, sparring og styrketrening med ungdommer som er rundt 70 år yngre.

– Det er helt sykt egentlig. Han slår alle i push ups, sit ups og utholdenhet, sier Johan Sereba en 55 år yngre treningskamerat.

Øverst ser du den imponerende 87-åringen i aksjon

Begynte å bokse i 1945

Under andre verdenskrig var det ikke mulig å drive med organisert trening i Oslo utenom det nazivennlige Nasjonal Samlings konkurranser. Det var aldri aktuelt for «Biggen». Da han var 15, var karrieren i gang. Siden den dagen har han trent fem ganger i uka og har aldri slitt med motivasjonen.

– Jeg er ikke noe dårligere form nå enn da jeg var 50. Og da jeg var 50 var jeg ikke noe verre enn da jeg var 20.

– Du er ca like god form som på 1940-tallet da?

– Ja, det er jeg, sier den gjennomtrente 87-åringen.

«Biggen» viker ikke unna ungfolene i gymmen.
«Biggen» viker ikke unna ungfolene i gymmen.

– Hvordan er treningsmotivasjonen nå da?

– Den er fin den. Jada jada. Jeg trener fem ganger i uka. Jeg trener mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag. I tillegg løper jeg rundt Østensjøvannet hver morgen. Det er rundt sju kilometer. Jeg hadde en hund før som jeg gikk med hver morgen. Men den er nå borte. Den er død. Men jeg har bare fortsatt med å løpe på morgenen, sier Olsen.

8000 kamper som dommer

Da boksekarrieren var over på 1960-tallet gikk «Biggen» over til å bli trener og dommer. Han reiste verden rundt som dommer og fikk over 8000 kamper som dommer og kampleder. Fortsatt er han aktiv som trener i Sportsklubben av 1909 i Oslo der han fysisk sett holder stand og vel så det.

– Når har du tenkt til å gi deg da?

– Nei det vet jeg ikke. Da må det skje noe alvorlig som gjør at jeg ikke kan holde på mer, for nå føler jeg meg veldig bra.

– Jeg tenker ikke på alder, det er bare et tall. Jeg er den eldste som noensinne har holdt på med boksing i Bokseforbundet. Formen min den er ganske bra. Jeg er fornøyd selv, sier Birger Olsen med et smil.