TILBAKE I MANESJEN: Tor Arne Hetland skal passe på at løperne følger regelverket i åpningshelgen.
TILBAKE I MANESJEN: Tor Arne Hetland skal passe på at løperne følger regelverket i åpningshelgen. Foto: Roald, Berit

Fikk sparken etter misnøye i vår – nå skal Hetland være dommer på Beitostølen

Petter Northug advarer løperne på allround-laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tor Arne Hetland må gi seg som landslagstrener i vår etter sterk misnøye fra løperne. Til tross til for gode resultater forrige vinter fikk Hetland hard medfart da løperne skulle evaluere sesongen.

Løperne reagerte på Hetlands væremåte og lederstil. Ulike tiltak ble satt i verk for å løse problemene, men det bar ikke frukter.

Nå er Hetland ansatt som sportssjef for prosjektet Team China Meråker. Han skal sørge for at kinesernes voldsomme OL-satsing fram mot Beijing i 2022 blir en suksess.

Men Hetland har ikke brutt båndene til det norske langrennsmiljøet. I langrennsåpningen på Beitostølen skal Hetland værende assisterende TD.

Petter Northug sier spøkefullt at det er flere av landslagsløperne som bør passe seg.

– Det er flere på allround-laget som skal være forsiktige ut og inn av svinger. De må tenke på hvem som sitter i vakttårnet. Jeg tror det er mange som lett får gult kort i helgen, humrer Northug.

Hetland sitter i bilen på vei til Beitostølen når TV 2 prater med ham. Han gleder seg.

– Jeg har vært på Beitostølen siden 1993, så jeg pleier å være der, sier han.

Den tidligere landslagstreneren tror ikke fortiden hans som landslagstrener vil by på problemer.

– Det er en annen rolle. Jeg er glad i langrennssporten. Akkurat nå passet det bra å hjelpe til på denne måten, sier han.

Hetland lover at utøverne vil bli behandlet rettferdig.

– Det er et ganske klart reglement. Utøverne vet veldig godt selv hvordan reglene er. Det er ikke noe problem, sier Hetland.

– Det kommer ikke til å flagre med gule kort?

– På ingen måte, sier han.

– Ingen problemer med det som skjedde i vår
​Som assisterende TD skal Hetland legge forholdene til rette for en god konkurranse.

– Vi er hjelpere til rennleder, som er Torbjørn Broks Pettersen. Vi ser til at konkurransen foregår slik den skal foregå, sier han.

Hetland hevder at det ikke er noe vondt blod mellom ham og løperne etter vårens evaluering.

– Jeg har ikke noen problemer med det som skjedde i vår. Jeg har bestandig vært i skimiljøet, og det er der jeg hører til, sier han.

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad er overrasket over at Hetland ønsker å være til stede.

– Personlig ser jeg at folk kan synes det er rart, men vi må huske på at dommerne i langrenn spiller en helt annen rolle enn dommerne i fotball. Det er veldig sjelden at en langrennsdommer avgjør skirenn. Når det er sagt er det litt overraskende at han selv ønsker å være til stede og involvert allerede nå. Forhåpentlig viser det at det ikke er noe vondt blod og at folk har klart å begrave det som måtte være av stridsøkser, sier Skinstad.

Han er sikker på at Hetland vil opptre profesjonelt i rollen som assisterende TD.

– Jeg tror ikke Hetland kommer til å prøve seg på noen form for hevnaksjon. Det hadde selvsagt vært moro for media, men jeg tror vi lar det bli med det. Hetland er en veldig seriøs og ordentlig fyr som dessverre ikke funket som trener for herrelaget. Han ønsker nok ikke å ødelegge noe for seg selv med noen sprell på Beitostølen. Det skal gå veldig fint, og så må landslagsherrene passe på å samle beina i klassisk-rennet, sier TV 2-eksperten.

– Vi må holde føttene samlet
​Skinstad mener at det generelt gis for få gule kort i langrennssporten. Det er spesielt i klassisk og sprint at regelbrudd forekommer.

– Dommerne skal passe på at det gås klassisk, ikke skøyting. På Beitostølen er det teknikksoner der man må gå diagonal. Man skal ikke skøyte der det er satt spor, som i svingene. I sprint er det sporskifter og obstruksjoner som dommerne må følge ekstra nøye med på, forklarer Skinstad.

Landslagssjef Vidar Løfshus ser ingen problemer med at Hetland skal være assisterende TD i åpningshelgen.

– Tor Arne brenner for langrenn. Da brenner han for faget, og da brenner han for TD-faget også. Han har veldig mye erfaring som løper og trener. Det tror jeg er et godt valg. Man skal lete lenge etter en mer profesjonell person enn Tor Arne, sier Løfshus.

Han er glad for at Hetland fortsatt er en del av langrennssirkuset.

– Det synes jeg er bra. Han har enorm kompetanse på ulike felt. Vi trenger slike folk. Hetland er en lidenskapelig langrennsmann, understreker han.

Landslagsløper Niklas Dyrhaug visste ikke at Hetland skulle være assisterende TD i helgen før TV 2 informerte ham. Han er spent.

– Jeg regner med han er flink i den rollen. Han er bestemt, så her må vi holde oss på rett side. Vi må holde føttene samlet. Hetland kjenner oss godt, så han vet hvem som kan dra ut et skyv, smiler han.