TOK SKYLDEN: Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen tok på seg all skyld for Therese Johaugs positive dopingprøve, men har et godt forhold til Johaug to år seinere.
TOK SKYLDEN: Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen tok på seg all skyld for Therese Johaugs positive dopingprøve, men har et godt forhold til Johaug to år seinere. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Johaug fikk lykkeønskning fra tidligere landslagslege Bendiksen

– Det betyr nok mye for begge to, sier Johaugs manager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag møtte Therese Johaug til pressekonferanse i forkant av den tradisjonelle sesongåpningen i langrenn. Da var det gått 939 dager siden sist hun gikk et skirenn (seier i Skarverennet i april 2016).

– Det er klart man er nervøs når man ikke har gått konkurranser på over to år. Men først og fremst er dette en dag jeg har sett fram til veldig lenge, sier langrennsstjernen som ble utestengt for dopingbruk høsten 2016.

Johaug avslørte at hun har fått støttende ord fra skidronningen Marit Bjørgen, som la skiene på hylla etter forrige sesong.

– Vi utvekslet noen meldinger i helgen. Jeg tror Marit gleder seg til å se meg på TV igjen. Hun er sikkert minst like nervøs som meg, smilte Johaug.

Bjørgen er ikke den eneste som har sendt Johaug lykkeønskninger. Den tidligere landslagslegen Fredrik Bendiksen er blant dem som er spent før åpningshelgen. Bendiksen trakk seg tilbake fra offentligheten etter at han påtok seg skylden for at Therese Johaug avla positiv dopingprøve i oktober 2016.

– Bærer ikke nag til ham
​På spørsmål fra VG forteller Johaug at Bendiksen tok kontakt i forrige uke.

– Jeg har fått melding av Fredrik der han skriver at han gleder seg til å se meg tilbake på startstreken. Han gleder seg veldig til helgen, så jeg har kontakt med ham.

Johaug bærer ikke nag til den tidligere landslagslegen.

– Jeg har hele tiden satt stor pris på den støtten jeg har fått fra Fredrik. Det er menneskelig å gjøre feil, og jeg bærer ikke nag til ham den dag i dag. Det var en feilvurdering av ham og en feilvurdering av meg. Vi må ta skylden begge to, sier hun.

Johaugs manager Jørn Ernst forteller at skistjernen og Bendiksen har et godt forhold.

– Det betyr mye for begge to. Vi har hatt mye kontakt med Fredrik spesielt i den første perioden etter det som skjedde. Det betyr mye for Therese og Fredrik. De har hatt et godt forhold hele veien og snakket mye med hverandre. Jeg tror han er veldig glad for å se Therese tilbake. Det betyr nok mye for ham, sier Ernst.

Har engasjert seg i merkevaren Johaug
​Til tross for at det er to og et halvt år siden Johaug sist konkurrerte med startnummer på brystet, har hun opprettholdt inntekten sin i perioden hun var utestengt. Faktisk økte Johaugs skattbare inntekt i året hun sonet dopingdommen. I 2016 hadde Johaug en skattbar inntekt på 3,125 millioner kroner i 2016. I 2017 står hun oppført med en skattbar inntekt på 3,26 millioner kroner.

Mens hun sonet dopingdommen har Johaug i langt større grad enn tidligere engasjert seg i merkevaren Johaug.

– Når det ble som det ble, så har Therese brukt tiden på andre ting. Hun har gjort en stor jobb innad i Johaug. Hun har vært med på å utvikle produkter, drevet markedsføring og vært i kundemøter. Jeg tror det har vært veldig nyttig, sier Ernst.

– Vi var så heldige at vi beholdt alle sponsoravtalene våre. Det som ble borte var det som handlet om premiepenger og bonuser fra skirenn. Hun har opprettholdt deler av inntekten, og Johaug-produktene har solgt bra, legger han til.

Selv synes Johaug at det har vært givende å utvikle seg på andre arenaer enn i langrennssporet.

– Spesielt i de to årene har jeg tatt mer eierskap til merkevaren og vært med å påvirke selv. Jeg føler at det er mer meg, ikke bare et merke andre styrer med. Jeg er ganske engasjert selv, sier hun.

Ber folk dempe forventningene
​Johaug må finne seg i å bære favorittstempelet på fredagens 10 km klassisk, men hun advarer mot å forvente for mye i comebacket.

– Jeg må be folk dempe forventningene litt. Det er ikke bare å forvente at man skal være på det nivået man var da man forsvant ut. Selv om jeg har trent hardt, så har jeg med meg noe i ryggsekken også, ting som har preget meg som person og som idrettsutøver. Folk tror at det bare er å komme tilbake og ta seieren. Det kan jeg si at det ikke er. Samtidig setter jeg veldig pris på at folk har troen på meg og vil at jeg skal gjøre det bra, sier Johaug.

Ernst føler seg trygg på at Johaug vil levere varene på Beitostølen.

– Det blir godt å bli ferdig med denne helgen. Det er en spent jente, men jeg tror vi kan forvente at hun leverer bra. Hvis hun får spenningen og energien ut i skiene kommer det til å gå veldig bra, sier Ernst.