Erna vil fjerne muligheten til å være anonym på nett

For å forebygge mobbing på nett, ønsker statsminister Erna Solberg at det skal være umulig å sende meldinger anonymt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) er en av mange som har engasjert seg i mobbesaken mot 17 år gamle Johannes Wold fra Spydeberg.

Johannes, som er født med en kromosomfeil, opplevde å motta svært grove, trakasserende meldinger på appen «Tik-Tok» – en av de mange appene der avsenderen kan være anonym.

På slike apper kan hvem som helst skrive meldinger som havner på nettet, uten at det går an å identifisere avsenderen. Med andre ord er det lett å komme unna med nettmobbing og hatefulle ytringer.

Statsminister Solberg ønsker nå at slik anonymitet på nett ikke burde være mulig.

– Jeg skulle ønske det var mulig at hvis det er grove ting, så har man mulighet til å finne ut hvem det er, og mulighet til å gjøre noe med det, sier statsministeren.

– Ikke ønskelig

Torgeir Waterhouse er en av landets fremste eksperter på digitale medier. Han mener det ikke er ønskelig å fjerne muligheten til å være anonym.

– Det er hverken mulig eller ønskelig. Det vil alltid være tjenester som er anonyme og som er laget for å være anonyme, sier han.

– Et godt eksempel på det er en app som også ble brukt i Norge for noen år siden, kalt Saharah. Den ble laget for at for du skal kunne være være anonym, fordi den opprinnelig ble laget for bruk i land der du ikke kan stole på myndighetene og der du kan kan varsle om uholdbare forhold, forklarer Waterhouse.

Waterhouse mener selve appen ikke er problemet, men at tjenesten misbrukes. Derfor maner han de voksne til å følge bedre med på hva barna gjør.

– Sett deg inn i hva som foregår med barna dine. Du trenger ikke være ekspert på det digitale, men du må være en ekspert på voksenrollen, avslutter Waterhouse.​

– Demokratiet blir ikke bedre av anonymitet

Statsminister Solberg er uenig med Waterhouse.

– Én ting er hvis du skal varsle om noe, og har noe alvorlig kriminelt å fortelle der du trenger anonymitet. Men jeg mener ikke at demokratiet vårt blir bedre av anonymitet, det blir faktisk bedre av at vi står frem med ansikt og navn, sier hun.

– Særlig på disse ungdomsappene, for å vise spill og sosiale aktiviteter, så er anonymitet en uting, mener Solberg.