Statsminister Erna Solberg under Stortingets muntlige spørretime onsdag formiddag.
Statsminister Erna Solberg under Stortingets muntlige spørretime onsdag formiddag. Foto: Hagen, Fredrik

Nå betaler statsministeren prisen. Og hun stikker ikke fra regningen

Erna Solberg kunne ikke sitte stille og se at KrF gikk til venstresiden. Abortutspillet var kalkulert politisk håndverk, kall det gjerne kynisk maktspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet og SVs abort-angrep mot statsministeren i onsdagens spørretime var godt planlagt, men like fullt som forventet. Dette er ingen enkel sak for statsministeren. Abortloven står sterkt i Norge, også i Høyre. Det er varslet store demonstrasjoner landet over. Men den stormen hun nå står i er en veloverveid pris for et utspill som sikret henne makten.

Det blåste en rød fønvind over KrF i ukene etter Hareides tale 28. september. Den blå siden ble tatt på sengen og var på defensiven. I partiet Høyre var det frustrasjon over at Jonas Gahr Støres gudstro fikk mer oppmerksomhet i KrF enn Erna Solbergs tro.

Men Solberg kunne spille ut et kort som ikke kunne sees eller høynes av Støre. Hun er nemlig personlig enig med KrF i at abortloven diskriminerer mennesker med Downs syndrom. Dette kunne hun forhandle om. Det kunne ikke Støre.

Erna Solberg tapte saken på Høyres landsmøte i 2013. Ingen andre partier på Stortinget mener det samme. Men i regjeringsforhandlinger er primærpolitikken i spill. Uten å garantere eller love noe, ga statsministeren KrF-erne et syltynt håp om at de kunne få gjort noe med en av sine kjernesaker: Kamp mot sorteringssamfunnet, eller innstramming i abortloven, om du vil.

KrF-ere er gode til å klamre seg til håpet. Og til troen. De trodde på Erna Solberg. Den blå sidens fanebærer, Kjell Ingolf Ropstad, brukte abortutspillet for alt det var verdt. «Vi har en historisk sjanse til å få endringer i abortloven», gjentok han gang på gang i sine taler til KrFs fylkesårsmøter landet over. Han og Erna Solberg vant kampen om KrF med knapp margin.

Nå betaler statsministeren prisen. Og hun stikker ikke fra regningen. Hun står i debatten, slik hun gjorde da hun forsvarte avtalen med KrF om reservasjonsrett for leger. Hun kunne holdt seg til talepunktene om at hun vil avvente regjeringsforhandlingene. Solberg argumenterer derimot aktivt mot dagens abortlov, mot det hun mener er diskriminerende ved den og bidrar til uønsket sortering av mennesker.

«Flere har reagert på at egenskaper som f.eks. Downs kan være selvstendig begrunnelse til abort. De som lever med Downs ser på det som diskriminerende at loven vurderer deres liv som grunn til å ta abort», sa statsministeren fra Stortingets talerstol.

Men statsministeren mener at en endring av loven ikke skal endre kvinners mulighet til å avslutte et svangerskap. Og her kommer vi til den delen som gjør det vanskelig å følge Erna Solbergs resonnement:

«Samtidig kan de som har Downs ha tilleggsutfordringer. Det er en av grunnene til at jeg mener kvinners rettigheter ikke skal svekkes og at det skal legges større vet på kvinnens og familiens vurdering av egen livssituasjon», sa statsministeren.

Erna Solberg vil endre abortloven, uten at det skal ha noen praktiske konsekvenser for praktiseringen av loven. - En lovendring skal ikke føre til færre aborter, forsikret Solberg fra Stortingets talerstol. Det var ikke det KrF-erne hørte før de tok sitt retningsvalg.

Det er dessuten to hensyn det er vanskelig å balansere. Om ikke umulig. Ingen har til nå kommet med et forslag som ivaretar begge disse hensynene.

Jeg vet ikke hva Solberg mener med «tilleggsutfordringer», men dette kan tolkes som at Erna Solberg vil fjerne eller endre paragrafen som gir rett til abort ved «alvorlig sykdom» mellom 12. og 18. svangerskapsuke, og erstatte det med formuleringer om at kvinnene selv skal kunne bestemme om de er i stand til å ta vare på et barn med «tilleggsutfordringer».

Dette kan jo i ytterste konsekvens utvide grensen for selvbestemt abort fra 12 til 18 uker. Det er neppe det statsministeren og KrF ser for seg som utfallet av denne diskusjonen.

Kampen om KrF er over, men abortdebatten lever.