kun tre av fem fregatter er operative:

– Må få en alternativ løsning på plass

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen møttes på Helge Ingstads søsterskip onsdag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var også tilstede på møtet. De møtte mannskapet som var om bord da fregatten Helge Ingstad havarerte i forrige uke.

Møtet fant sted om bord i Helge Ingstads søsterskip Roald Amundsen i Bergen onsdag ettermiddag.

– Forsvarsevnen svekket

Da kollisjonen skjedde var Helge Ingstad på vei tilbake til Haakonsvern etter å ha deltatt i NATO-øvelsen Trident Juncture.

Fregatten er en del av NATOs stående maritime styrke, men med en fregatt ute av spill tror likevel forsvarsministeren at det kan la seg gjøre å tilby NATO en alternativ løsning.

– Nå planlegger vi for hvordan vi kan oppfylle seilingsdøgnene med de fartøyene vi har. Og så får vi se med tanke på NATO og andre forpliktelser om vi eventuelt kan tilby andre typer kapasiteter. Jeg mener vi skal kunne klare å oppfylle forpliktelsene våre, sier forsvarsministeren til TV 2.

Forsvarsjef Bruun-Hansen er tydelig på at forsvarsevnen til Norge er svekket etter ulykken.

– Vi må gjøre det som er mulig for å få maksimalt antall seglignsdøgn ut av de fregattene som er tilgjengelig i et kort perspektiv.

– Vi er en minimumsmarine og i det lange løp må vi få en alternativ løsning på plass. Vi håper det lar seg gjøre å reparere Helge Ingstad, men vi må og være forberedt på det motsatte, sier Bruun-Hansen.

Tre av fem fregatter er operative

Norge kjøpte fem fregatter mellom 2006 og 2011. Men i realiteten har kun fire vært operative. Noe som fikk kritikk hos Riksrevisjonen i 2017. Konklusjonen var:

  • Sjøforsvaret har et fregattvåpen med lavere operativ evne enn forutsatt av Stortinget.
  • Reservedelsforvaltningen svekker fregattenes operative evne.
  • Etterslep i vedlikeholdet av fregattene svekker operativ evne.
  • Det er svakheter ved overordnet resultatinformasjon til departementet.

Nå har vi altså mistet et av fartøyene som har som oppgave å beskytte Norges kyst.

– Vi får planlegge godt, så klar vi klare å få de seilingsdøgnene vi trenger med de crewene vi trenger, sier Bakke Jensen til TV 2.

Fregatten som står til vedlikehold på Haakonsvern skal etter planen være klar for å sjøsettes til sommeren.

Ros til mannskapet

Forsvarsministeren ville ikke si så mye om selve hendelsesforløpet angående hva som skjedde da fregatten kolliderte med tankskipet Sola, men han uttrykte at historiene han hadde blitt fortalt av besetningsmedlemmene hadde gjort inntrykk på ham.

– Det var et bra møte, med sterke historier fra et flott lag. Vi er veldig glade for at vi i dag kan snakke med alle 137 av dem. Dette kunne fort gått mye dårligere. De redegjorde på en glitrende måte det de hadde gått igjennom, sa Bakke-Jensen til TV 2 etter møtet.

– Nå skal vi la havarikommisjonen gjøre sin jobb. De skal undersøke hendelsesforløpet, så kan vi i mellomtiden konsentrere oss om mannskapet, som skal ha ros for måten de håndtere dette på, sa Bakke-Jensen.

​Mannskapet på 137 personer ble evakuert fra fregatten etter kollisjonen, og åtte personer ble lettere skadd i sammenstøtet. To av dem ble sendt til Haukeland universitetssjukehus og de seks andre til legevakten.

Besetningen skal ha blitt svært preget av hendelsen, og ble i etterkant av ulykken tatt hånd om på et mottakssenter på Haakonsvern, Sjøforsvarets hovedbase like utenfor Bergen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook