ville skape nye jobber for flyktninger:

Nå dyrker de salat i en vaskekjeller i Oslo

23.000 flyktninger venter på å komme seg ut i jobb i Norge. Slik håper den tidligere gründeren at sykkel og salat skal skape nye arbeidsplasser for nyankomne flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et hjørnelokale i Dælenenggata i Oslo er det det hektisk aktivitet. Inne er sykkelreparatørene Baran Rashid og Amanuel Michael Aynealem i full gang med dagens arbeidsoppgaver.

– Det er en skikkelig morsom jobb, sier Baran.

Sammen med de to mennene er også Thomas Bergøy Johansen. Han er tidligere gründer og er vant til å tenke innovativt, men nå ansatt i flyktningavdelingen i bydel Grünerløkka i Oslo. Han forstod at de måte begynne å tenke annerledes.

Automatisering

Det er nesten 23.000 flyktninger i Norge som i dag går på introduksjonsprogram for å få kvalifikasjoner som gjør at de kan delta i det norske arbeidslivet. Men mange av jobbene de tidligere har hatt mulighet til å få, som kasse- eller lagerarbeid, er jobber som er i ferd med å bli automatisert.

Thomas Bergøy Johansen gikk fra å være gründer til å jobbe i kommunen med å få flyktninger i jobb.
Thomas Bergøy Johansen gikk fra å være gründer til å jobbe i kommunen med å få flyktninger i jobb. Foto: Hanne Taalesen

– De ufaglærte jobbene forsvinner i et stadig raskere tempo. Så vi måtte gjøre noen tiltak for at de nyankomne flyktningene skal kunne få seg den første jobben, sier Johansen.

Den tidligere gründeren så raskt at Oslo enorme satsing på sykkel var et potensielt stort marked.

– Vi ser at det er store muligheter for å ta sykler inn på reparasjon, også har vi også et stort internt marked, da mange kommunale tjenestesteder har kjøpt inn sykler som trenger vedlikehold.

Og dermed var de første arbeidsplassene i prosjektet skapt. Flyktningene blir ansatt og får nødvendig arbeidserfaring, og tanken er at det skal brukes som et springbrett videre til andre jobber.

Salat i vaskekjeller

Men det stopper ikke der. På Oslo Øst finnes det mange gamle bygårder med store vaskekjellere som står ubrukt. Nå kan de fylles med grønn virksomhet – og skape enda flere jobber til flyktninger.

Sabab Sharif Ali Abdi, Ahmad Yahya og Maryam Kuule Sheikh hos Sinsen Salaten
Sabab Sharif Ali Abdi, Ahmad Yahya og Maryam Kuule Sheikh hos Sinsen Salaten Foto: Hanne Taalesen

I bygården på Sinsen dyrkes det nå urter og salater med såkalt hydroponi. Det er en måte å dyrke på der plantene dyrkes direkte i vann, og uten jord. Planen på sikt er å selge og distribuere salat til kommunale virksomheter via en ny app, og frakte salaten rundt på elsykkel.

– Hydroponi er en revulosjon i jordbrukssegmentet som foregår akkurat nå. Og vi tror at fremtidens måte å produsere grønne produkter på er denne måten, sier Johansen.

De håper å etterhvert kunne starte enda flere urbane landbruk i andre vaskekjellere.

– På denne måten kan vi aktivisere de kommunale gårdene på flere måter, med grønn aktivitet i kjelleren, og ansatte som kan drifte de.

Sinsen Salaten
Sinsen Salaten Foto: Hanne Taalesen

Flere arbeidsplasser

Hittil har seks flyktninger fått jobb i sykkel- og salatprosjektene. Målet fremover er å skape enda flere arbeidsplasser.

– Vi håper jo dette pilotprosjektet blir vellykket. Det ser det ut som det blir. Også håper vi at vi kan skalere opp fremover. Og det er mange som nå snakker om innovasjon i offentlig og kommunal sektor, og jeg håper at dette prosjektet kan inspirerer andre, sier Johansen.