ÆRLIG: Petter Northug åpner for å sette karrierepunktum allerede før jul.
ÆRLIG: Petter Northug åpner for å sette karrierepunktum allerede før jul. Foto: TV 2

Ærlig Northug: – Det kan være over allerede før jul

Petter Northug (32) mener treningsgrunnlaget er elendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug er på plass på Beitostølen for den nasjonale sesongåpningen i helgen, men trønderen har liten tro på at det blir suksess i langrennssporet denne sesongen.

– Jeg tror sesongen blir elendig. Jeg blir overrasket hvis jeg får til noe som ligner på noe bra. Hvis det er noe jeg skal trylle frem, så blir det på sprint etter nyttår, sier han til TV 2.

– Er det tungt å måtte si?

– Nei, egentlig ikke. Realiteten vet jeg. Jeg har vært på lag med Johannes (Høsflot Klæbo) nå. Vi gikk en prolog mot ham i slutten av september, så jeg vet hvor landet ligger. Det er et stykke opp, men jeg må konkurrere litt og trene og håpe at jeg responderer på det, sier han.

Karrieren kan være over før vi skriver VM-året 2019, hevder Northug.

– Hvis jeg ikke tåler trening nå, så kan det være over allerede før jul. Da har jeg gått i den samme fella flere ganger, og da er det ikke noe vits å fortsette lenger, sier han på et felles pressemøte, ifølge Dagbladet.

Ekspert: – Kan være «mind games»

I oppkjøringen til også denne sesongen har Northug slitt med sykdom.

– Jeg fikk gjort det jeg skulle i mai og juni. Fra juli-samlingen har det vært fryktelig tynt. Det har vært dårlig kontinutet. Jeg har sikkert gått glipp av 200 treningstimer. Jeg har mistet mye mengde. Jeg hadde en hardøkt på mandag som var den første siden september. Det var ikke godt, sier Northug.

TV 2s langrennsekspert er usikker på om Northug snakker sant.

– Det tror jeg man skal ta med en klype salt. Det kan godt hende at det stemmer, men det kan også godt hende at det er såkalt «mind games» og tull også. Alle som kjenner Petter Northug og har vært med ham på fritiden vet at det er kort vei mellom tullet, sier Petter Soleng Skinstad.

I slutten av februar er det VM i Seefeld.

– Jeg gidder ikke prøve dette hvis jeg merker om en måneds tid at jeg ikke tåler treningen og konkurransene. Det er et siste håp, men det skal veldig mye til for at det blir mesterskap på meg i år, sier Northug.​

Northug: – Jeg tar imot tips

Northug ønsker i utgangspunktet å gå Tour de Ski.

– Men da tror jeg det må være litt som før: Mange kvalifiserte som må takke nei, så jeg skal ikke stå i veien for dem. Det er veldig liten sannsynlighet for at jeg får den sjansen. Flere vil gå sprintrennene og si adjø. Da tror jeg det blir vanskelig å komme inn på Tour de Ski-laget, sier han til TV 2.

– Hvordan skal du da komme i form?

– Jeg tar imot tips, altså. Med det grunnlaget jeg har tror jeg det blir vanskelig. På en sprint i en lett løype med bra føre kan jeg lure frem noe, men jeg tror det er kjørt å komme ordentlig i form med dette grunnlaget.

Northug nekter for at han fleiper.

– Det er dessverre så elendig, men jeg tar det ikke tungt. Jeg prøver å gjøre det beste ut av det. Jeg håper å respondere på trening og konkurranser frem til jul, men sånn som de siste månedene har vært er det langt fra sikkert at jeg gjør det. Mest sannsynlig blir det noen fartsdumper på veien, som det bruker å være, og da er det så å si umulig å gå Tour de Ski, mener Northug.

Northug regner med at han ikke er klar til å gå verdenscup før etter nyttår.

– Jeg ville tro at Tour de Ski er et av sesongens hovedmål, så det virker litt negativt med tanke på hans sesongplaner. Jeg tror han ligger godt an til å gå verdenscupen på Beitostølen og Lillehammer med tanke på at det er så mange som 15 plasser, men han skal også kvalifisere seg til Tour de Ski, sier TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.

Gleden av å konkurrere

I biografien som ble gitt ut tidligere i høst forteller Northug om hvordan han mistet sulten og motivasjonen etter VM-suksessen i Falun i 2015.

– Savner du den sulten?

– Både ja og nei. Den var riktig og viktig for meg da. Det hadde sine naturlig årsaker til at den forsvant. Jeg tror det var viktig også. Det handler om Petter som menneske og det å komme seg videre i livet, for du lever så innestengt og innesluttet at ikke noe annet som eksisterer enn å prestere på de datoene du har satt deg. Jeg er glad for å ha vært der, men det er ikke noe jeg savner, sier Northug.

– Har du ofte lurt på hvorfor du ikke bare sluttet etter VM i Falun?

– Det gjør jeg ofte. Jeg har lurt litt på det selv også, men det er fortsatt gleden av å konkurrere og ha på startnummer. Når det fungerer og kroppen svarer, er det fortsatt artig. Når det er lange perioder som nå der ingenting har fungert og du ikke får noen svar, konkluderer du nesten med at kroppen har fått så mye juling over mange år, at det tar deg. Så det er kjedelig.

Ekspert: – Kan vinne sprinten

Northug stiller til start på sprinten og 15 kilometer klassisk på Beitostølen.

– Jeg er her for å få god trening og konkurranse. Jeg vet at jeg er langt unna, så det skal jeg klare å leve med, men for min del tror jeg det blir stas å ha på startnummer. Jeg tar det som to gode hardøkter, sier Northug.

Skinstad mener føret på Beitostølen taler til Northugs fordel.

– Jeg tror vi kan forvente et middels distanserenn og en sprint han kan finne på å vinne dersom han får en god prolog. Jeg blir heller ikke sjokkert om han ryker i prologen om han er så negativ og defensiv som han kanskje kan virke som, sier Skinstad.

Northug ble også spurt om hva han skal gjøre etter karrieren.

– Jeg blir nok ikke som Thomas Alsgaard. Jeg kommer kanskje på NM, men da blir det for å se på. Det kan være jeg stiller opp på noen langløp for å få treningen. Det er noen skrekkeksempler på kropper etter idrettskarrieren, sier han.​