Fagermo etterlyser mer respekt:

Irriterer seg over Lagerbäcks fravær på norske tribuner

– Han burde vist seg på hver eneste serierunde i Eliteserien, mener Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Slovenia-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo fredag fra 20.30 (kampstart 20.45)

Med sju seirer og bare ett tap i 2018 har Lars Lagerbäck allerede tangert Drillos rekord for antall triumfer i et kalenderår.

Han har to sjanser - mot Slovenia fredag og Kypros mandag - til å ta rekorden alene.

Suksessen har i stor grad kommet etter at Lagerbäck fant sin såkalte stamme, etter et førsteår der han brukte til sammen 41 spillere.

Dag Eilev Fagermo.
Dag Eilev Fagermo. Foto: Wold, Ole Martin

Nå er det stor forutsigbarhet og få utskiftninger i troppene.

– Han må bry seg
Birger Meling og Tore Reginiussen er de to hjemlige spillerne som kan sies å tilhøre en stamme, resten består av utenlandsproffer.

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo lar seg imponere over hva Lagerbäck har gjort med det norske landslaget. Like imponert er han derimot ikke når det gjelder svenskens interesse for den norske eliteserien.

– Jeg er av den oppfatningen at en landslagssjef, som kanskje er den viktigste personen for norsk fotballs utvikling, også bør åpne opp for en plass i troppen til en overraskelse fra eliteserien. Det var Drillo flink til. Det skaper enorm stimuli til eliteserien, og for oss som driver under en landslagssjef.

– Jeg synes Lagerbäck har gjort en veldig god jobb, men han burde vært på nesten hver eneste serierunde, på en eller annen stadion i Eliteserien. Det burde han gjort for å kaste glans over produktet, og vise at han har respekt, som stimulerer til utvikling og jobbing i norsk fotball.

– Så Lagerbäck må vise seg oftere på tribunen?

– Ja, selvfølgelig. Det skulle bare mangle av en landslagssjef, med såpass få arbeidsdager i året. Det bør ligge i stillingsinstruksen at han viser seg på norske arenaer, og ser på de beste spillerne våre. Hvis ikke må sjefene hans fortelle ham det. Lagerbäck må bry seg mye mer om eliteserien og det som skjer under landslaget, for å gjøre landslaget og norsk fotball bedre, mener Fagermo.

Deila: – Viktig å sende signaler
Trenerkollega i Eliteserien, Ronny Deila, er enig med Odd-treneren i at det ville vært en god signaleffekt overfor de beste spillerne i Norges øverste divisjon at det finnes en gulrot dersom man presterer godt.

– Jeg skjønner godt at Lagerbäck er fornøyd med det han ser, for det er veldig god progresjon på laget. Men det er viktig å sende signaler om at det er mulig å komme seg inn i troppen gjennom spill i Eliteserien også. Det er kjempebra med kontinuitet, men jeg savner litt det som Drillo alltid gjorde: Plutselig kom det en overraskelse i troppen. Det holder alle eliteseriespillerne på tå hev, vissheten om at det faktisk er mulig å komme seg inn.

– Det finnes spillere, for eksempel Kristoffer Zachariassen i Sarpsborg, som har gjort det kjempebra i Europa League og Eliteserien. Kanskje han hadde vært med nå om han ikke var skadet. Men at du gir sånne spillere en mulighet når de er i det slaget, for å vise at det er mulig å gå den veien gjennom Eliteserien til landslaget, det er viktig.

Landslagssjef Lars Lagerbäck, som i disse dager forbereder sitt lag må møter med Slovenia fredag og Kypros mandag, avviser at han ikke viser Eliteserien nok respekt.

– For det første tar jeg definitivt Eliteserien på alvor. Hvordan jeg prioriterer i jobben min, skal folk selvsagt få ha meninger om. Det finnes alltid en symbolverdi i å være trener for et landslag, og der har man et ansvar. Men jeg prioriterer hele tiden spillerne som er mest aktuelle, og så ser jeg en hel del eliteseriekamper. Selv om jeg ser de fleste av dem på TV, har vi andre som følger opp Eliteserien på en bra måte. Så kan jeg bruke mer tid på spillere som holder til andre steder, svarer han.

I april 2017 var Lagerbäck på tribunen da Rosenborg møtte Molde.

– Jeg har vært på noen kamper.

– Hvor mange tror du det er snakk om?

– Det har jeg ingen anelse om, svarer Lagerbäck.

- Trener ikke Island nå
Norge har med to lag i gruppespillet i Europa League i år: Rosenborg, som har fått juling i hver kamp hittil, og Sarpsborg, som etter noen imponerende resultater mot Genk og Malmö er i posisjon til å ta seg videre fra gruppa.

Fagermo peker også på at Molde var «en hårsbredd» fra å slå ut Zenit i kvaliken, og er fundamentalt uenig i Lagerbäcks vurdering av nivået på den norske eliteserien. Derfor mener han den hjemlige ligaen bør være langt viktigere for Lagerbäck.

– Han trener ikke Island nå. Norske topplag er like bra som middels lag i Belgia eller Nederland, der en del av hans spillere spiller eller sitter på benken, sier Fagermo, og understreker at hans poeng ikke er å blande seg inn i hvilke spillere som eventuelt bør inn i troppen.

– Det er signaleffekten overfor eliteserien jeg er opptatt av. Er det for eksempel en dårligere kamparena å spille fast for et lag som spiller i toppen av eliteserien og i Europa League, enn å spille for et bunnlag i Championship? Har Anders Konradsen en dårligere arena enn Markus Henriksen i Hull? For meg er det han som spiller i Europa League som har den beste arenaen.

– Men du tror ikke at Championship er en vesentlig bedre liga enn Eliteserien?

– Nei, det tror jeg ikke. Odd spilte kvalik til Europa League tre år etter hverandre. Vi var veldig nære å slå ut et lag som Dinamo Zagreb. Sarpsborg slo ut sveitsiske og kroatiske lag på vei til gruppespill. Eliteserien er god nok i massevis. Hvis landslagssjefen mener eliteserien er altfor dårlig, så blir det veldig vanskelig for spillerne herfra å komme med på vårt A-landslag. Det mener jeg er feil og skuffende, sier Fagermo.

Norge befinner seg for øyeblikket på 23. plass på rankingen over de beste ligaene i Europa.

Til sammenligning er Belgia nummer åtte, Nederland nummer 12, Danmark nummer 13 og Sverige nummer 22. Rankingen baserer seg på resultater i europacupene.

– Hva tenker du om at både Belgia og Nederland ligger klart over Norge på rankingen?

– Det kan godt hende det er riktig, fordi de svakeste lagene der er bedre enn de svakeste i Norge. De har større bredde. Men topplagene er ikke vesentlig bedre. Derfor vil våre topplag hevde seg godt. Det er ikke lenge siden Rosenborg slo ut Ajax og spilte jevnt med Celtic. Det er nok et bevis på at de beste norske lagene matcher klubber fra de fleste europeiske ligaer, hvis vi ser bort fra de store ligaene i England, Frankrike, Tyskland og Spania.

– Men Rosenborg ble nettopp overkjørt av et lag fra Østerrike - er det et skudd i baugen for din argumentasjon?

– Resultatet i seg selv er det, men jeg mener Rosenborg er mye bedre enn resultatet tilsier. Vi var på Lerkendal med Odd og kunne scoret fire mål vi også, så der er det noe vesentlig feil med det de driver med. Spillermateriellet er mer enn godt nok til å hevde seg og gjøre det bedre i Europe League enn de gjør nå. De er ikke dårligere enn Sarpsborg, Rosenborg er tvert imot klart bedre, og vi ser Sarpsborg hevde seg godt i Europa. Så det er et eller annet som er vesentlig feil i Rosenborg, for spillermateriellet er godt nok, sier Fagermo.

Må være kynisk
Lagerbäck er uenig med Fagermo i at han bør holde en landslagsplass åpen for en «overraskelse» fra eliteserien.

– Sånn kan ikke jeg se på det. Min jobb er å se til at det norske landslaget er så bra som mulig. Man kan ta med unge, lovende spillere, som man håper skal ta utviklingssteg, så de skal få erfaringen. Men man tar ikke spillere for et landslag for symbolverdien. Det synes jeg ikke.

– Jeg har full respekt for at andre mener noe annet, men da synes jeg det er bedre at de snakker med meg enn at de går via media.

Han støtter heller ikke Fagermo i vurderingen av styrkeforholdet mellom ligaene i Belgia og Nederland kontra Norge.

– Det eneste objektive er å se på rankingen ligaen har, sier Lagerbäck.

Se Slovenia-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo fredag fra 20.30 (kampstart 20.45)

Lik TV 2 Sporten på Facebook