Derfor er hun fortsatt ofte på Orderud gård

Til tross for at ekteskapet med Per Orderud endte under fengselsoppholdet har Veronica Orderud beholdt etternavnet og tilbringer fortsatt mye tid på Orderud gård.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veronica Orderud har sonet 14 år i fengsel for medvirkning til overlagt drap på sine svigerforeldre og svigerinne på Orderud gård i 1999. Men bedyrer at hun fortsatt er uskyldig i Norges mest omtalte drapssak.

I høst lanserte NRK serien «Gåten Orderud» som har brakt saken frem i lyset igjen.

– Vi har hatt et års tid på å forberede oss psykisk på at denne serien ville komme, men jeg synes det er ganske tøft. Det blir jo rippet opp i ting og hendelser og opplevelser som jeg hadde fortrengt eller lagt bak meg, forteller Veronica Orderud til God Morgen Norge.

Tøffere enn forventet

Hun synes det har vært tungt å takle de sterke følelsene kommer tilbake når hun ser episodene på TV. Da trekker hun frem spesielt situasjonene i retten og den intense sorgopplevelsen hun slet med den gangen.

Totalt var det fire mennesker som ble dømt i saken, inkludert hennes daværende ektemann, Per Orderud og hennes halvsøster Kristin Kirkemo. Likevel er det bare Veronica som stiller opp i serien.

– Jeg ble fortalt at denne serien kom til å bli laget og sendt på NRK uansett, enten jeg kommenterte eller ikke. Da tenkte jeg at jeg måtte benytte sjansen til å si hvordan jeg har opplevd og følt det, sier Orderud.

Det har kommet inn flere tips til både Orderuds privatetterforsker Tore Sandberg og Kripos etter at TV-serien og podcasten ble tilgjengelig for publikum. Veronica sier det er viktig for henne at det kommer frem ny informasjon, ettersom hun har jobbet for å få saken gjenopptatt siden hun ble dømt i lagmannsretten.

TRIPPELDRAP: Orderud gård ligger i Sørumsand. Oversiktsbilde viser kårhuset, hvor trippeldrapet ble begått, i skogbrynet i bakgrunnen. Foto: Per Løchen / Scanpix
TRIPPELDRAP: Orderud gård ligger i Sørumsand. Oversiktsbilde viser kårhuset, hvor trippeldrapet ble begått, i skogbrynet i bakgrunnen. Foto: Per Løchen / Scanpix

14 år i fengsel

Veronica Orderud satt 14 år i fengsel for en sak hun mener hun er uskyldig dømt i.

– Det er klart det har vært vanskelig. Men vi mennesker klarer det vi må klare. For meg var alternativene å enten holde ut tilværelsen jeg klarte å skape i fengselet eller så måtte jeg ta livet mitt, sier Orderud til God Morgen Norge.

Hun er ærlig på at hun vurderte det andre alternativet. Å ta sitt eget liv.

– Jeg tenker at hvis muligheten er der så er det lettere å leve i det. Jeg visste at jeg alltid kunne slippe unna, men jeg måtte prøve å klare det. Slik klarte jeg dag etter dag og uke etter uke, forteller hun.

Orderud sier at det som holdt hun oppe var hennes kristne overbevisning og troen på at ting kommer til å ordne seg.

– Samtidig er det noe med fengselstilværelsen som er så basert på rutiner og at man er låst inne og får et rom for seg selv. I begynnelsen skremmer det livet av alle, men etter hvert blir det nettopp tryggheten at man får leve i sin egen boble.

Fakta: Dette er Orderud-saken

Natt til pinseaften, 22. mai 1999 skytes og drepes ekteparet Kristian Magnus (81) og Marie Orderud (84) med hhv 2 og 4 skudd og datteren Anne Orderud Paust (47) med 6 skudd i kårboligen på gården Orderud i Sørum.

Etter rettssak i Nes herredsrett og ankesak i Eidsivating lagmannsrett blir ekteparets sønn Per og hans kone Veronica Orderud, samt Veronicas halvsøster Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød alle dømt for medvirkning til drap.

Ingen ble dømt for selve drapshandlingene, og alle de dømte har hevdet sin uskyld.

Per Orderud ble dømt til 21 års fengsel, samt fradømt arveretten til gården. Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel, og anket til Høyesterett som forkastet anken. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel etter at påtalemyndigheten anket dommen på 2,5 års fengsel fra Nes Herredsrett.

14. januar 2015 ble Veronica Orderud, som den siste av de fire, løslatt etter 16 år i fengsel.

Fortsatt på gården

Ekteskapet med Per Orderud endte i skilsmisse i løpet av fengselsoppholdet. Likevel forteller Veronica at de har mye kontakt og at hun tilbringer mye tid på gården i Sørumsand.

– Vi har fortsatt veldig god kontakt med hverandres familier. I tillegg kjemper vi sammen om å få saken gjenopptatt. Men grunnen til at det ble vanskelig for oss, var at det er mye lettere å takle å bli nedverdiget og ydmyket selv, enn å se på at den du er glad i blir det. Det synes jeg er veldig tøft. Sånn sett fungerte det dårlig at vi var sammen i Skien, sier hun til God Morgen Norge.

Hun forteller at hun fortsatt har gode minner fra gården, noe som gjør at hun fortsatt tilbringer tid der. Men hun er ikke i kårboligen hvor drapene skjedde. Det er for vanskelig. Hun forteller at hun sammen med Per snakker om de familiemedlemmene som ikke er blant dem lenger.

Orderud forteller at hun ikke lenger har noe kontakt med sin halvsøster Kristin Kirkemo som også ble dømt i saken.

– Det hender jeg tenker på sønnen hennes og håper inderlig at det går bra, sier hun.

Beholdt etternavnet

Til tross for skilsmissen har Veronica beholdt etternavnet.

– Så lenge det fortsatt er så mye oppmerksomhet rundt saken, så vil det være helt fånyttes av meg å forsøke å endre navn. Nå har jeg de opplevelsene og de erfaringene jeg har, så nå må jeg bare forsøke å stå i det. Jeg tenker at det tross alt har gitt meg en ganske unik kompetanse om noe som ikke så veldig man andre kan noe om, nemlig å sitte i fengsel og takle slike typer utfordringer, sier hun.

Nå som saken har fått mye oppmerksomhet igjen, merker hun det på folk i hverdagen.

– Det er mange flere som ønsker å sende meg hilsener på sosiale medier og som legger merke til meg ute. Noen klarer ikke å vente lenger enn før de er 30 centimeter forbi før de sier «Så du hvem det var?». Det er klart jeg får det med meg, sier Orderud.

Nå er hun på leting etter fast jobb.

– Jeg har hatt en del vikariater i Frelsesarmeens rusomsorg. Det har vært veldig givende å få jobbe med rusmiljøet i Oslo. Målet er å få en fast jobb, forteller hun.

Hun synes det er hyggelig å kunne bruke de erfaringene og kompetansen hun har fått, både i fengselet og gjennom mastergraden hun har i religion og samfunn.

– Jeg liker å jobbe med de svake i samfunnet og jeg synes jeg har noe å bidra med, sier hun til God Morgen Norge.