Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Håper å få fregatten til Haakonsvern om tre uker

Bergingsoperasjonen går inn i en ny fase, og forsvarsministeren skal møte besetningsmedlemmene på KNM Helge Ingstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergingsoperasjonen knyttet til KNM «Helge Ingstad» går nå inn i en ny fase med planlegging og gjennomføring av selve bergingen.

Dette arbeidet vil ta noen uker og havaristen er foreløpig vurdert til å kunne være på Haakonsvern i løpet av uke 49, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Det vil si om tre uker.

Fremdriften er avhengig av mange faktorer blant annet sikkerheten til involvert personell, værforhold, stabilitet til havaristen og hensyn til miljøet, presiserer Forsvaret i meldingen.

Situasjonen gikk fra vond til verre tirsdag morgen da vaierene som skulle sikre fregatten røk, og fartøyet skled ut på dypere vann. Nå er det kun radartårnet og litt av hekken som ligger over vannoverflaten.

Forsvarminister på plass

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og forsvarssjef Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen kommer til Haakonsvern onsdag ettermiddag.

– Der skal de møte besetningen som var om bord på KNM Helge Ingstad, sier kommunikasjonssjef i sjøforsvaret, Torill Herland, til TV 2.

Møtet skal skje om bord i Helge Ingstads søsterskip KNM Roald Amundsen. I etterkant skal forsvarsministeren snakke med pressen.

Helge Ingstad Kolliderte med oljetankeren TS Sola fredag 8. november 2018. Mannskapet på 137 personer ble evakuert fra fregatten etter kollisjonen, og åtte personer ble lettere skadet i sammenstøtet.

Dramatisk

Besetningen skal ha blitt svært preget av hendelsen, og ble i etterkant av ulykken tatt hånd om på et mottakssenter på Haakonsvern, Sjøforsvarets hovedbase like utenfor Bergen.

Mange i besetningen måtte rømme fra alt de eide, og kollisjonen ble opplevd som svært dramatisk. Besetningsmedlemmer TV 2 har snakket med sier de har følt seg svært godt ivaretatt av Sjøforsvaret etter ulykken.

– Vi er svært glade for at ingen liv gikk tapt. Det er det viktigste. Men det er trist å miste et fartøy, uttalte sjef for Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes under en pressekonferanse tirsdag.