Derfor takker han nei til profflivet

Eliteseriens toppscorer har imponert over flere sesonger i Bækkelaget, men danske, tyske og franske klubber har alle fått nei fra Emil Midtbø Sundal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Skriv en brøk som har samme verdi. Hva betyr det?

Hendene fyker i været og de 28 elevene i klasse 6C følger interessert med på det som skjer på tavla.

– Han er morsom i timene og har det litt gøy, så det ikke blir veldig kjedelig, konstaterer elleve år gamle Henrik Grøthe Hole.

Emil Midtbø Sundal stortrives i jobben som lærer ved Munkerud skole i Oslo.

– Jeg trives veldig godt med å ha fokus på noe helt annet på dagtid, og så er det håndball når jeg er ferdig her, sier den høyreiste 28 åringen.

– Jeg har alltid vært glad i barn. Så jobbet jeg ett år her på Munkerud før jeg startet å studere og fant ut at dette ville jeg drive med på heltid.

Men tilværelsen kunne fort vært annerledes. Bakspilleren med venstreslegga har imponert over flere sesonger i bækkelagstrøya. Forrige sesong tronet han øverst på toppscorerlista i Eliteserien. I år topper han så langt med 65 mål etter åtte kamper. Blant annet danske, tyske og franske klubber har forsøkt å kapre Midtbø Sundal, men alle gangene har han takket nei.

– Håndball er fortsatt fryktelig gøy og en viktig del av livet, men nå er de 28 elevene bak der som er viktige. Så har jeg en kjæreste her hjemme også. Jeg har slått meg godt til ro og trives sånn hverdagene er nå. Så trives jeg godt i Bækkelaget også, sier han.

Etter endt arbeidsdag rekker han en middag før vi igjen møter han i Bækkelagshallen til trening klokken 19. Der er også mamma, Heidi Sundal, som har vært en viktig sparringspartner for sønnen.

Landslagsstorheten kan skilte med 268 landskamper og 731 mål med flagget på brystet. Men Nordstrand-spilleren gjorde samme valg som sønnen på 80-tallet.

– Jeg fikk faktisk faktisk noen tilbud i min tid, men valgte å holde meg her. Det er jo flere grunner til det. Litt jobb, litt familie og sånne ting, sier hun.

Nå skal hun følge sønnen i NM-semifinale. Halden imponerte og slo ut Arendal i tirsdagens semi. Nå håper Bækkelaget å sjokkere forrige sesongs seriemestere, Elverum.

– Elverum er i utgangspunktet bedre enn oss på alt og de har imponert kraftig i Europa i år, men ikke vært like stabile hjemme og det er nok vår mulighet. Så skal vi være sultne og ha fryktelig lyst til å komme til en cupfinale.

– Hva hadde det betydd for deg å nå en finale?

– Det hadde vært en veldig stor drøm. Det er den største enkeltkampen i Norge og kommer vi dit har vi klart noe stort noe.

Tilbake i klasserommet skryter elevene av Midtbø Sundal som lærer, men det er en ting de kanskje ikke synes han takler like bra.

– Jeg synes Emil er veldig morsom og veldig kul. For hvis vi har hatt en lang time og har sittet og jobbet mye kan han hente opp en "Just dance" fra Youtube så danser vi litt, sier Johanne Fossen Medhus.

– Er han flink til å danse da?

– Nei!

Henrik Grøthe Hole er helt enig.

– Hvordan er han til å danse?

– Det er litt merkelig, men det går fint!

Elevene får til slutt læreren sin med på dansen uten at han er helt komfortabel med kamera til stede.

– De var ikke planlagt at dere skulle se det da, men det blir litt dansing ja, gliser han.

Se kveldens semifinale mellom Bækkelaget og Elverum på TV2 Sport 2 fra kl. 20 med Harald Bredeli og Bent Svele.