Johannes Høsflot Klæbo (i midten) ,ed rekrutt- og juniorlandslaget.
Fra venstre bak: Mattis Stenshagen, Daniel Stock, Magnus Stensås, Mathias Rundgreen og Martin Løwstrøm Nyenget.
Fra venstre foran: Jon Rolf Skamo Hope, Filip Fjeld Andersen, Håvard Moseby og Vebjørn Hegdal.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Johannes Høsflot Klæbo (i midten) ,ed rekrutt- og juniorlandslaget. Fra venstre bak: Mattis Stenshagen, Daniel Stock, Magnus Stensås, Mathias Rundgreen og Martin Løwstrøm Nyenget. Fra venstre foran: Jon Rolf Skamo Hope, Filip Fjeld Andersen, Håvard Moseby og Vebjørn Hegdal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Er disse gutta langrennssportens svar på Ødegaard, Ajer og Berge?

På fotballbanen har allerede 98-årgangen vist seg å være blant landets aller beste. Nå følger skigutta etter, og disse bør du se opp for på Beitostølen!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Sander Berge er noen av flere spillere født i samme år som allerede har gjort seg bemerket på fotballbanen, både i klubb- og landslagssammenheng.

I langrennssporet finner du jevngamle gutter som også har vist at de har skumle planer for fremtiden, og til sammen kan vise til historisk gode resultater i juniorklassen.

I likhet med fotballspillerne har 98-årgangen i langrenn flyttet grenser når det gjelder både treningsmengder, fysiske tester og tidlig spesialisering.

På Beitostølen gjør de sine første konkurranser som seniorløpere. Her er gutta du bør ha et ekstra øye til under sesongåpningen:

Harald Østberg Amundsen.
Harald Østberg Amundsen. Foto: Ruud, Vidar
  • Harald Østberg Amundsen: Asker-løperen kan se tilbake på to stafettgull i junior-VM, samt en individuell gullmedalje fra i fjor og en bronsemedalje fra -17. I konkurranse med seniorløperne har han allerede vært inne blant de 30 beste ved et par anledninger, nærmere bestemt på 10-kilometerne i Alta i -18 og på Gålå i -17. I junior-NM har han til sammen fire individuelle medaljer. Se opp for Harald på fredagens 15 kilometer klassisk og søndagens 15 kilometer fristil. PS! Haralds tvillingsøster Hedda vant norgescupen i jentenes 19/20-årsklasse i fjor, og debuterer som broren som senior på Beitostølen.
Thomas Helland Larsen.
Thomas Helland Larsen. Foto: Junge, Heiko
  • Thomas Helland Larsen: Fossum-gutten hadde stang ut i fjorårets junior-VM i Goms, men tok gull på stafetten og individuelt sølv i Salt Lake City i 2017. I ungdoms-OL året før ble det gull og sølv til Helland Larsen, som også klinte til med 16. plass i senior-NM i Alta i 2018. I junior-NM har han hele seks individuelle medaljer. Se spesielt opp for Helland Larsen på lørdagens skøytesprint.
Jon Rolf Skamo Hope.
Jon Rolf Skamo Hope. Foto: Junge, Heiko
  • Jon Rolf Skamo Hope: Jon Rolf Skamo Hope er en av få juniorløpere som har deltatt i tre junior-VM. Hyen-løperen har levert varene gjennom hele juniorklassen, og kan se tilbake individuelt gull og sølv og stafettgull fra fjorårets junior-VM. I junior-NM har han fire medaljer, inkludert tre gull. Hope er bosatt på Beitostølen, og blir en mann å se opp for allerede i sesongens første to distanserenn.
Jørgen Lippert.
Jørgen Lippert. Foto: Ellingvåg, Ørjan
  • Jørgen Lippert: Trøsken-løperen klarte noe bare løpere som Petter Northug og Ingvild Flugstad Østberg har klart før han, nemlig å ta medalje på samtlige distanser i junior-VM. Riktignok ble det «bare» gull på stafetten, men østfoldingen viste uansett at han er en mann for de store anledninger da han som ankermann avgjorde stafetten til Norges fordel. I junior-NM har han fem individuelle medaljer. Se spesielt opp for Lippert på lørdagens sprint.
Magnus Bøe.
Magnus Bøe. Foto: Pedersen, Terje
  • Magnus Bøe: Asker-gutten, som nå konkurrerer for Norge igjen, etter å ha gått OL på hjemmebane for Sør-Korea, er en mann å se opp for til vinteren. Bøe hadde kanskje sin aller beste sesong som junior i -16, da han tok to sølvmedaljer i junior-VM i Rasnov bak Johannes Høsflot Klæbo og vant to gull og ett sølv i ungdoms-OL på Lillehammer. Suksessen i OL på hjemmebane uteble, men mot slutten av fjorårssesongen slo han til med 19. plass i Drammen og 27. plass i Falun, begge i sprint. Se opp for Bøe på helgens to skøytedistanser. PS! Bøe satser også skiskyting, og sesongdebuterte med to sterke løp under den svenske sesongåpningen i Idre.
Vebjørn Hegdal.
Vebjørn Hegdal. Foto: Ruud, Vidar
  • Vebjørn Hegdal: Sist, men ikke minst, vil jeg nevne Vebjørn Hegdal. Søre Ål-løperen fra Larvik har satt en ny standard for treningsmengder i juniorklassen, og kan på sett og vis ta deler av æren for at 98-årgangen som helhet har utfordret de etablerte sannhetene om treningsmengder og tidlig spesialisering. Riktignok kan det se ut til at Hegdal har fått svi for dette de siste par sesongene, der han tidvis har slitt stort, men når han først har hatt på seg startnummer har det gått fort. I konkurranse med ett og to år eldre utøvere endte han på 4. plass på 15 kilometer skøyting i junior-VM i 2016, bak Ivan Yakimushkin, Mattis Stenshagen og Denis Spitsov, men foran løpere som Johannes Høsflot Klæbo og Alexander Bolshunov. Samme år ble det sølv i ungdoms-OL på Lillehammer. I senior-NM endte han på 16. plass som første- og andreårs junior, og i junior-NM har han til sammen seks individuelle medaljer. PS! Hegdal gikk ikke et eneste FIS-renn i fjorårssesongen, men er nå tilbake i trening igjen etter en trøblete barmarkssesong. Hegdal blir neppe å se på Beitostølen.

Legg også merke til jentene Mathilde Myhrvold, Hedda Østberg Amundsen, Tiril Liverud Knudsen og Lone Johansen. Dette var fire av de beste jentene i den omtalte 98-årgangen. Både Myhrvold og Østberg Amundsen har allerede vist seg frem under Toppidrettsveka, og selv om resultatene i junior-VM ikke kan sammenliknes med guttene i samme årgang skal du ikke se bort ifra å se flere av disse i verdenscupen allerede i vinter.