Dette produktet lover å fjerne menssmerter

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Kan man «slå av» menssmertene? Helsekontrollen har fått tre jenter til å teste.

Produktet blir solgt på nettet og heter Livia. Det blir kalt for «av-knappen» mot menssmerter. Ved hjelp av elektroder en fester på magen hevder de som selger produktet at flere tusen fornøyde kunder har kunnet bytte ut smertestillende med knappen.

Se testen på TV 2 Helsekontrollen torsdag 20.00 eller på TV 2 Sumo nå

– Rundt 50 prosent av tenåringsjenter opplever menssmerter, sier Anne Cathrine Staff ved Kvinneklinikken på Oslo universitetssykehus.

Normale smerter varer de to til tre første dagene av menstruasjonen.

Skeptisk

Ina Luna Gundersen (23) har endometriose og er plaget av smerter både under mensen og ellers. Før hun startet å teste produktet var hun svært skeptisk. Gjennom én menstruasjonssyklus testet hun Livia mot smertene , sammen med Vilde Ekdal (20) og Frida Kvanmo (18).

Elektrodene festes på magen eller ryggen. Foto: Martin Habbestad/Helsekontrollen
Elektrodene festes på magen eller ryggen. Foto: Martin Habbestad/Helsekontrollen

Steinar Madsen ved Legemiddelverket sier at påstanden om å skru av smertene med ett trykk er overdrevet.

– Den kan ikke skru av smertene fullstendig i det du trykker på knappen, det er helt umulig. Den fungerer kanskje litt bedre enn placebo, men det er ingen god dokumentasjon for at dette virkelig skal gi de voldsomme effektene som de hevder, sier Madsen.

Fungerer det?

– Jeg har faktisk ikke tatt noe smertestillende de tre siste dagene, noe som er helt utrolig, sier Frida. Vanligvis ligger hun og vrir seg i smerter når menssmertene kommer.

Ina Luna Gundersen har forsøkt smertestillende mot smertene uten at det hjelper. Hun har blitt operert med kikkhullskirurgi, men har ennå smerter hun ønsker å lindre.

– Jeg tenkte at jeg skal ikke bite på dette, men det hjelper, det er helt utrolig. Jeg skal ha den med meg over alt, oppsummerer Gundersen etter å ha testet produktet.

Vilde Ekdal (20) synes ikke Livia fungerer. Foto: Martin Habbestad/Helsekontrollen
Vilde Ekdal (20) synes ikke Livia fungerer. Foto: Martin Habbestad/Helsekontrollen

Vilde mener derimot at Livia ikke fungerer.

– Det har ikke akkurat fungert. Jeg synes den var i veien og det gjorde nesten mer vondt enn det hjalp. Det bare strammet veldig, det ble ubehagelig og jeg fikk en småkvalm følelse, sier Vilde.

– Ikke ment bokstavelig

Produsenten av Livia svarer Helsekontrollen på e-post:

– Vi bruker frasen “av-knapp” for menssmerter som et slagord. Det er ikke ment bokstavelig, men for å formidle at vi har mange brukere som sier at Livia virker innen kort tid. Tusenvis av våre brukere opplever at virkningen er betraktelig bedre enn placebo, og vi har flere kliniske studier som viser at rundt 80 prosent med sterke menssmerter har kunnet erstatte smertestillende med Livia.