Helsesøster om gråte-debatten:

– Jeg er glad jeg ikke har småbarn nå selv

Helsesøster Astrid Midtsund er redd den store informasjonsflyten om barneoppdragelse i forskjellige fora kan gjøre nybakte mødre mer engstelige og usikre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten har rast om babyer og søvn etter at en ny utgave av «Håndbok for helsestasjoner» ble lansert.

Et avsnitt i boken argumenterer for at foreldre må overvinne trangen til å trøste babyer som gråter om natten, for å lære babyen å sovne. Det har fått mange til å reagere kraftig.

Helsesøster og førstelektor ved OsloMet, Nina Misvær, har skrevet kapitlet om søvn i boken. Hun er ikke overrasket over at det har skapt mye reaksjoner.

– Men jeg ble forbauset over at i en lærebok og et kapittel om søvn som var på 29 sider med 59 referanser, ble én forskningsreferanse trukket ut, sier hun.

Lærer seg å sove

Helsesøsteren understreker overfor TV 2 at det som menes, er at barnet skal lære å sovne av seg selv uten foreldrenes hjelp.

– Da er det viktig å regulere seg. Det må ofte skje med litt grining, og overtrøtte barn gråter seg ofte i søvn, sier hun.

Hun legger til at dette gjelder barn som er over seks måneder gamle.

– De første seks månedene snakker vi aldri om søvnproblemer, da handler det om å tilpasse seg livet utenfor livmoren og at foreldre og barn skal bli kjent med hverandre, sier hun og legger til:

– Mellom tre og seks måneder anbefaler ofte helsestasjonen at man forsøker å tilrettelegge for gode søvnvaner ved å skille mellom dag- og nattesøvn, og gradvis lære barnet å sovne av seg selv uten å måtte rugges eller ammes. Men først ved seks måneder snakker vi om søvnproblemer hvis barnet ikke sover.

Individuelt

Astrid Midtsund er leder i Lokalgruppen for helsesøstre i Oslo. Hun understreker at Helsestasjonboken er en fagbok, som skal brukes av helsesøstre.

– Du ville jo ikke sagt til en mor som skal lære barnet å sove at «nå skal du gå ut av rommet og barnet skal gråte.» Det er litt mer komplekst enn som så, og det krever individuell veiledning, sier hun til TV 2.

Midtsund mener det er viktig å understreke at det står i boken at man skal gi individuell oppfølging og at man skal ta utgangspunkt i foreldrene.

– Så det er synd at det er tatt ut et lite avsnitt, for det er så mange mødre i dag som er usikre allerede. Det er så stor informasjonsflyt, det er masse blogger og det er masse mammasider på Facebook, hvor de gir råd og det er veldig streng justis, sier hun.

– Er det for mye av det?

– Jeg er glad jeg ikke har småbarn nå selv, for å si det sånn, for det er fryktelig mange meninger.

Kortsiktige løsninger

Marianne Jemtegård er blogger og nybakt mor. Hun hadde selv sovet i 2,5 timer før hun besøkte TV 2 denne uken, og innrømmer at det er fort gjort å ty til kortsiktige løsninger for å få den lille til å sove.

– Jeg vil jo veldig gjerne tenke langsiktig, men ender veldig fort opp med kortsiktige løsninger i stedet for, altså det som fungerer akkurat her og nå. Og for meg så er det enten at hun får ligge på brystet vårt og sove og finne roen på den måten, eller at hun ammes i søvn av meg, sier hun og legger til:

– Jeg hadde to veldig deilige måneder først, hvor hun sov nesten hele natten gjennom og var en drømmebaby. Hun er selvfølgelig fortsatt drømmebabyen, men hun skulle veldig gjerne ha sovet litt mer enn to timer sammenhengende. Og jeg er litt redd for at det at jeg velger å stilne henne med amming eller mye byssing, at det kanskje får noen uheldige konsekvenser på sikt.

Dialog

Håndboken kom ut for første gang på slutten av 80-tallet, og blir stadig oppdatert. Årets utgave er den syvende. Nina Misvær sier at det viktigste for henne med boken, er å forebygge søvnproblemer.

– Det å lære barn å sovne selv er en måte å forebygge søvnvansker, og det er jo det vi aller helst vil. Vi vil jo ikke at foreldrene skal bli kjempeslitne, sier hun.

Samtidig understreker hun at foreldrene bør samarbeide med helsestasjonen.

– Det er jo veldig viktig å ta kontakt med helsestasjonen og få et individuelt tilpasset opplegg. Det vi anbefaler slite foreldre å gjøre er å snakke med helsesøster og ha en dialog med han eller hun, sier hun.