Anucha Kochana (13) minnes i en buddhistisk tempel i Samut Prakan.
Anucha Kochana (13) minnes i en buddhistisk tempel i Samut Prakan. Foto: Romeo Gacad

Det tragiske dødsfallet får debatten til å rase i landet

Thaibokseren Anucha Kochana (13) døde etter skadene han fikk i ringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om hvorvidt thaiboksing for barn bør forbys i Thailand har blusset opp igjen etter at 13 år gamle Anucha Kochana døde som følge av å ha blitt slått knockout av kamp i Samut Prakan lørdag, skriver Time.

Kochana døde på sykehus. Ifølge avisen Bangkok Post viste obduksjonen av den unge gutten at han døde av hjerneblødning.

Kochana har gått over 170 kamper siden han begynte med kampsporten allerede som åtteåring for å tjene penger for familien.

Det thailandske parlamentet vurderer nå å forby boksekamper for barn under tolv år. Det er mer enn 10.000 registrerte boksere under 15 år i Thailand, melder BBC.

For øyeblikket er det ingen aldersgrense for kampsport, og det gambles for store penger i thaiboksing for barn.

– Barn under 15 år er mer utsatt for hjerneskade ved slag mot hodet. De vil få problemer når de vokser opp. Som voksne har vi et ansvar med å beskytte dem, sier lege Chatchai Im-arom ved avdelingen for barnesikkerhet og skadeforskning for sykehuset Ramathibodi, gjengitt av Bangkok Post.

Avisen skriver også at familien til den avdøde gutten ikke planlegger å gå til rettslige skritt mot kamparrangørene.

– Barn mellom tolv og 15 år må være registrert, ha tillatelse fra foreldrene og bruke beskyttelsesutstyr i profesjonelle kamper, sier Gen Adulyadej Inthapong, viseformann ved Thailands lovgivende idrettsutvalg, til Reuters.

Kochanas onkel og boksetrener, Damrong Tasako, som oppdro 13-åringen etter foreldrenes skilsmisse, har forklart den thailandske statskanalen ThaiPBS at dødsfallet var et uhell, men at han ønsker å se det bli påbudt med beskyttelsesutstyr for barn under 15 år, skiver nyhetsbyrået AFP.

BBC skriver at Kochanas 14 år gamle motstander planlegger å auksjonere shortsen han brukte under kampen til inntekt for Anuchas familie