Oslo  20161013.
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161013. Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ta ansvar, snakk sant og vis åpenhet

TV 2s Ernst A. Lersveen roser Therese Johaug for åpenheten, men mener det er langt mellom liv og lære for Fredrik Bendiksen etter dopingsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag får Therese Johaug gå skirenn igjen. Det første løpet på mer enn to og et halvt år etter dopingdommen på 18 måneders utestengelse.

På TV 2 tirsdag kveld hørte vi Johaug si at hun er forberedt på ubehagligheter: plakater og ukvemsord langs løypa fordi hun testet positivt. Jeg tror ikke Therese Johaug ser for seg det på Beitostølen i helgen, det tror jeg rett og slett blir en hyllest av Johaug som til tross for dopingdommen har beholdt sin popularitet. Men Johaug vet at mange utlendinger ser annerledes på dopingdommen enn nordmenn. De fleste her hjemme mener at hun har fått for streng straff for å ha brukt en krem på leppene sine. Mens det i utlandet mer slås fast at «hun er tatt for doping og får straff som fortjent". Altså like nyanserte som vi nordmenn er i synet på utenlanske utøvere som tester positivt! Uansett: det blir neppe ubehagelig å være Therese Johaug hverken i Ruka i Finland, Davos eller andre steder hun skal gå renn.

Jeg er ganske trygg i synet på at jeg har de fleste med meg når jeg sier: Ta vel imot Therese Johaug!

For Therese Johaug har sonet sin straff og som ellers i samfunnet når noen har brutt regler eller lover - og har gjort opp for seg - så skal de selvsagt bli møtt med respekt!

Men respekt innebærer ikke at Johaugs dopingsak skal forties. Therese Johaug selv skal ha ros for at de gangene hun har stilt opp på intervjuer, så har hun ikke nektet å svare på spørsmål om dopingsaken. Og det er fortsatt for mange uforstålig det som skjedde i Italia høsten 2016, som endte med at Johaug testet positivt.

Derimot får vi i media ikke engang snakke med legen, Fredrik Bendiksen, som skal ha gitt Johaug salven Trofodermin, som inneholder det forbudte stoffet clostebol.

I den forbindelse registrerer jeg at Bendiksen sist helg var på høstkongress for i Norsk forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet i Bergen og holdt foredrag om «Når vi gjør ting feil». Stikkord i foredraget hans var blant annet: Ta ansvar! snakk sant! og vis åpenhet! Litt rart, og det synes som det er litt langt mellom liv og lære for den tidligere landslagslegen. For det er umulig å få stille Fredrik Bendiksen spørsmål om å gjøre feil!

Det er selvsagt frivillig å stille til intervju, men det synes samtidig litt pussig å forfekte viktigheten av å vise åpenhet.

PS: Sportslig blir det for konkurrentene brutalt å få Therese Johaug tilbake. Hun var før utestengelsen verdens beste og er ifølge alle som har fulgt henne enda bedre nå. Og kommer ikke til å mangle motivasjon: Det er mye frustrasjon som skal ut utover vinteren. Det begynner på fredag hvor hun vinner 10 kilometer klassisk med cirka ett minutt!