Medisinsk personell raser mot National Rifle Association etter en tweet fra forrige uke,
Medisinsk personell raser mot National Rifle Association etter en tweet fra forrige uke, Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Helsepersonell hardt ut mot National Rifle Association på sosiale medier

Sykepleiere og leger deler historier om skuddskader i sosiale medier etter at National Rifle Association ba dem «bli på sin plass» når det kommer til våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medisinsk personell som kirurger, sykepleiere og ambulansepersonell delte tweets med emneknaggene #ThisIsMyLane og #ThisIsOurLane for å vise hvordan de har kjempet i årevis for å redde livet til ofre med skader etter skuddvåpen.

Historiene kommer som en reaksjon på at NRA klaget på leger som involverte seg i våpenrettighetsdiskusjonen, skriver Business Insider.

«Noen bør be disse selvhøytidelige antivåpenlegene bli på sin plass. Halvparten av artiklene i Annals of Internal Medicine presser for våpenkontroll», skrev National Rifle Association på Twitter forrige uke.

– Mest forstyrrende er det likevel at medisinmiljøet ikke virker å ha konsultert med NOEN andre enn seg selv, står det videre.

Tweeten linker til en artikkel som er kritisk til flere antivåpenstudier gjort av medisinsk personell.

– Annals of Internal Medicine er ikke anti-våpen – vi er mot kulehull i folk, svarte ansvarlig redaktør Dr. Christine Laine til The New York Times.

Har ført til store reaksjoner

Ikke overraskende har tweeten ført til store reaksjoner blant leger og sykepleiere. I sine svar til NRA forteller medisinsk personell sine historier om behandling av ofre for våpenkriminalitet, flere av disse også med dramatiske bilder av blodige bandasjer og sykehusgulv. En av legene delte et bilde av stolen hun sitter i når hun forteller foreldre at barnet deres er drept.

Opprøret setter lys på en flere tiår lang uenighet mellom våpenlobbyen og forskere som forsker på våpenvold som et problem for folkehelsen, skriver The New York Times.

- Det er umulig ikke å ta det med seg hjem

Dr. Marianne Haughey, som har jobbet på sykehus i Bronx i 25 år, sier til The New York Times at hun har mistet tellingen på hvor mange hun har sett dø som resultat av skuddskader. Haughey forteller at den vanskeligste delen kommer etterpå, når foreldrene skal informeres.

– Det er umulig ikke å ta det med seg hjem. Jeg blir aldri vant til det. Det er slitsomt, forteller hun.

Det er slike opplevelser som har ført til de sinte responsene mot NRA etter tweeten forrige uke. Også Dr. Haughey skrev en Twitter-melding da hun så tweeten.

I skrivende stund er det over 21 000 som har svart på NRAs tweet.

Ifølge Center for Disease Control and Prevention ble over 36 000 amerikanere drept av skytevåpen i 2015. Everytown for Gun Safety rapporterer at 96 amerikanere drepes hver dag som et resultat av våpenkriminalitet, skriver Business Insider.