TILTALT: Svein Jemtland tegnet av Ane Hem i Hedmarken tingrett. Han har grodd langt skjegg i løpet av tiden han har sittet i Ullersmo fengsel. Her sammen med forsvarer Ida Andenæs.
TILTALT: Svein Jemtland tegnet av Ane Hem i Hedmarken tingrett. Han har grodd langt skjegg i løpet av tiden han har sittet i Ullersmo fengsel. Her sammen med forsvarer Ida Andenæs. Foto: NTB Scanpix

jemtland-saken:

– Fikk sjokk og måtte ha helsehjelp da han fikk vite hvordan Janne (36) døde

HAMAR TINGHUS (TV 2): Svein Jemtland (47) sier han var overbevist om at kona Janne Jemtland (36) døde momentant da hun ble truffet med et pistolskudd i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til femte juledag i fjor var ekteparet Svein og Janne Jemtland på fest på forsamlingshuset Veldrom i Brummundal.

Da paret kom hjem etter en hyggelig kveld med venner, oppsto en voldsom krangel, har 47-åringen forklart. Ifølge Svein Jemtland var Janne forbannet fordi han hadde lastet ned sjekkeappen Tinder noen dager i forveien.

Han hevder at hun trakk våpen mot ham i et forsøk på å jage ham ut av huset. Under et basketak på trappen utenfor skal de ha ramlet over ende. Da de traff bakken, gikk det dødelige skuddet av, ifølge tiltaltes forklaring.

Påtalemyndigheten mener Jemtlands forklaring er usann, og at det var han som skjøt kona i pannen.

Trodde hun var død

Stridens kjerne er dermed om skuddet gikk av ved et uhell eller om Svein Jemtland med viten og vilje drepte kona si. Svein Jemtland, som i 20 år har tjenestegjort som profesjonell soldat i den franske Fremmedlegionen, sier at han undersøkte om Janne hadde puls og åndedrett da hun lå livløs på bakken.

Janne Jemtland døde, 36 år gammel. Påtalemyndigheten mener at hun ble drept av ektemannen sin.
Janne Jemtland døde, 36 år gammel. Påtalemyndigheten mener at hun ble drept av ektemannen sin. Foto: NTB Scanpix

Jemtland har forklart at han ikke fant tegn til liv. Han antok derfor at kona var død.

Rettsmedisinerne mener at skuddskaden i pannen var så omfattende at hun maksimalt ville overlevd i to til tre timer. De har imidlertid konkludert med at Janne Jemtland døde som følge av drukning. Derfor har påtalemyndigheten tiltalt 47-åringen for å ha senket kona i vann «kort tid etter» at skuddet falt.

Fikk sjokk i avhør

I avhør ble Svein Jemtland konfrontert med konas dødsårsak. Da skal 47-åringen ha fått en kraftig reaksjon.

– Jeg ble sjokkert og trengte helsehjelp etterpå, forklarte han i Hedmarken tingrett.

Flere kilder bekrefter overfor TV 2 at Jemtland fikk en synlig fysisk reaksjon, og at han ikke var i stand til å fortsette avhøret etter å ha fått dødsårsaken meddelt.

Tiltaltes forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen i rettssalen i Hedmarken tingrett tirsdag.
Tiltaltes forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen i rettssalen i Hedmarken tingrett tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Avhøret er spilt inn på video, og det vurderes om opptaket skal legges frem for retten.

– Han var overbevist om at hun døde etter skyteulykken. Han hadde sjekket alle vitale tegn og var sikker på at hun var død. Derfor ble han så sjokkert, sier forsvarer Christian Flemmen Johansen til TV 2.

Uklare omstendigheter

Omstendighetene rundt når Janne Jemtland faktisk døde, er et av sakens stridstemaer. Ifølge tiltalen ble hun senket i vann kort tid etter å ha blitt skutt. Det står imidlertid ingenting om hvor og nøyaktig når hun ble senket.

Det kan bety at Jemtland ble druknet et annet sted enn der hun ble funnet på bunnen av Glomma lørdag 13. januar, men åpner også for at Svein Jemtland lyver om sine bevegelser.

Den drapstiltalte mannen har i to dager forklart seg, blant annet om hvordan han pakket kona inn i plast og la henne i bilen etter at skuddet gikk av. Han skal ha kjørt rundt med kroppen i bagasjerommet før han fikk låne en varebil av en bekjent.

Han sier han flyttet kroppen over i den lånte bilen og kjørte til Våler og dumpet henne i Glomma. Dette skal ha skjedd natt til 30. desember, altså mer enn et døgn etter at rettsmedisinerne mener at hun må ha dødd.

Biler tilhørende Svein Jemtland ble hentet med tauebil og beslaglagt forut for pågripelsen.
Biler tilhørende Svein Jemtland ble hentet med tauebil og beslaglagt forut for pågripelsen. Foto: NTB Scanpix

Det åpner for at Janne Jemtland kan ha druknet et annet sted enn i Glomma.

Ringte ikke ambulanse

I retten tirsdag ble flere detaljer om saken kjent. Det ble blant annet spilt av en lydlogg fra politiets operasjonssentral. Anropet fant sted noen minutter før halv ti om formiddagen 30. desember i fjor. Da meldte han kona si savnet for første gang.

Ifølge egen forklaring hadde han bare timer i forveien kastet henne over rekkverket på Eidsbrua i Våler. Deretter fortsatte et to uker langt dobbeltspill der han vasket og gravde ned pistolen, han kastet konas klær og sendte konstruerte meldinger til Janne selv om han visste at hun var død.

Jemtland har gjentatte ganger forklart at han fikk panikk etter drapet. Fordi den eldste sønnen var hjemme og hørte smellet fra pistolen, ringte han ikke ambulanse. Han sier at han ikke ville at sønnen skulle se moren sin etter det som hadde skjedd.