100.000: Kvinnen måtte betale 50.000 kroner for Cesar. Nå reagerer hun på at retten behandlet hunden som en gjenstand.
100.000: Kvinnen måtte betale 50.000 kroner for Cesar. Nå reagerer hun på at retten behandlet hunden som en gjenstand. Foto: PRIVAT

Advarer par om kjøp av hund sammen:

Måtte betale 50.000 kroner for omsorgsretten til Cesar (6)

Et par i Drammen klarte ikke å bli enige om hvem som skulle eie hunden Cesar (6) etter at de slo opp. Den spesielle omsorgstvisten endte i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2012 valgte et daværende samboerpar å kjøpe en staffordshire bullterrier. To år senere slo paret opp, og hunden Cesar var uten en rettmessig eier etter strid om eierskap.

Fredag møtte de begge opp i Drammen tingrett for budrunde, etter at mannen ønsket saken opp for retten, skriver Drammens Tidende.

I retten ble det ingen budrunde, men et forlik hvor kvinnen måtte betale 50.000 kroner for hunden.

– Det har vært en utrolig tung tid, både for Cesar og oss. Vi har prøvd å bli enige en god stund gjennom advokater, men aldri klart det. 50.000 var verdt å betale sånn at Cesar skulle få bli boende hos meg, hvor han fikk den oppfølgingen og tilretteleggingen helsen hans krever, sier kvinnen, som ikke ønsker å stå frem med navn, til TV 2.

– Jeg har kanskje tapt pengene, men blitt rikere på kjærlighet. Jeg vil betale alt for å beholde livskvaliteten til dyrene jeg har, sier hun.

– Hunden er ikke en gjenstand

Drammen tingrett valgte at saken skulle gå som tvangsoppløsning av sameie, noe som betyr at eiendelene man ikke blir enige om, blir tvangssolgt. Det mener kvinnen er hårreisende.

– Det er helt forferdelig at min bestevenn blir behandlet som en gjenstand. Han har følelser, han er familiemedlemmet mitt, han er ingen lampe eller et bord, sier hun.

– Ingen har tenkt på hva som er best for hunden. Det er helt hårreisende og uverdig, fortsetter Buskerud-kvinnen.

– Bli enige på forhånd!

Etter saken har hun en klar oppfordring til alle par som vurderer å skaffe seg hund sammen.

– Bli enige på forhånd! Det går utover hunden til syvende og sist. Det kan komme et eventuelt samlivsbrudd, og da er det viktig at det ikke går utover hunden, sier hun til TV 2.

Da det ble klart at saken ville gå for retten, fryktet kvinnen at det ville koste mye. Derfor opprettet hun en kronerulling på nettsiden Spleis for å samle inn penger.

– Jeg var redd det skulle bli mye snakk om mye penger. Jeg visste ikke helt hvor mye det var snakk om, så jeg lagde derfor en Spleis, sånn at jeg var klar til å betale det som var nødvendig, sier hun.

Kjøper ny valp

Ifølge mannens advokat, er mannen middels fornøyd med et forlik og 50.000 kroner i økonomisk kompensasjon.

– Primært ønsket han å ha hunden på deling. Han mener han er like knyttet til hunden som henne. I de senere år har hunden vært mest hos kvinnen, noe han syntes var urettferdig, og tok derfor saken til retten, sier mannens advokat, Andreas Møller, til TV 2.

Advokaten forteller at det er en spesiell sak, og har forståelse for at det blir reaksjoner på at hunden ble løst med forlik som om det skulle vært en gjenstand.

– Jeg skjønner at det gir litt bakoversveis at Cesar ble behandlet som en gjenstand. Vi har egen barnelov som ville vært gjeldene i tvister om barn. Rettsfølelsen blir litt merkelig når det er snakk om et forlik på noe man ser på som familiemedlem, forteller advokaten videre.

Advokaten forteller at mannen vil bruke pengene på en ny valp og økonomien rundt en ny hund.