Svarer på Høgmo-kritikken: – FFK har ikke nubbesjanse til å finne en bedre trener enn Per-Mathias

22 MILLIONER I BUDJSETT: Per-Mathias Høgmo og Fredrikstad klarte ikke å rykke opp til tross for et enormt budsjett sett i 2. divisjonssammenheng. I etterkant har Norges tidligere landslagssjef fått kritikk for å ikke levere i avgjørende kamper.
22 MILLIONER I BUDJSETT: Per-Mathias Høgmo og Fredrikstad klarte ikke å rykke opp til tross for et enormt budsjett sett i 2. divisjonssammenheng. I etterkant har Norges tidligere landslagssjef fått kritikk for å ikke levere i avgjørende kamper. Foto: Braastad, Audun
Per-Mathias Høgmo (58) måtte tåle kritikk etter at opprykksdrømmen glapp for Fredrikstad.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå slår Fredrikstads daglige leder Joacim Heier tilbake mot dem som er kritiske til jobben Høgmo har gjort med FFK i år.

– Jeg er helt overbevist om at FFK ikke har nubbesjanse til å finne en bedre trener enn Per-Mathias, fastslår han.

Det sier Heier til TV 2 kort tid etter at opprykket til OBOS-ligaen glapp for Fredrikstad.

– Har sviktet i avgjørende kamper

Det skjedde hovedsakelig fordi Fredrikstad røk på et stygt 0-3-tap borte mot KFUM Oslo i den første av to kvalifiseringskamper.

Resultatet fikk TV 2-ekspert Jesper Mathisen til å fyre avgårde i retning den rutinerte treneren i Fotballekstra.

– Det er et eller annet med Høgmo og disse veldig viktige kampene, innledet Mathisen med.

Han nevnte blant annet da Høgmo var trener for Tromsø som tapte cupfinalen mot 1. divisjonslaget Hødd. Play off-tapet borte mot Ungarn, der Høgmo brukte Markus Henriksen som spiss, ble også nevnt.

– Det kan virke som om han (Høgmo) for øyeblikket mangler litt selvtillit og er litt rådvill når det kommer til stykket. I de siste jobbene han har hatt og de største kampene han har vært med på i Norge har det vært panikk, og det så sånn ut også mot KFUM, fastslo Mathisen.

I det avgjørende returmøtet mellom Fredrikstad og KFUM Oslo i Plankebyen, endte det 1-1. KFUM Oslo vant derfor 4-1 sammenlagt.

VIDEO: Høgmo hylles for selvironisk reklameparodi

– To-tre kamper blir trukket fram

Etter oppgjøret ble Høgmo konfrontert med kritikken rundt hans CV på avgjørende kamper.

– Jeg har spilt en haug med avgjørende kamper i tretti år, og vunnet mange av dem. Så kan man gjerne trekke frem en to-tre ganger hvor man gjerne skulle hatt et annet resultater, men sånn vil det være. Det er en del av gamet, sier Høgmo.

I bortekampen mot KFUM Oslo vraket blant annet Høgmo sitt faste spisspar.

– Angrer du på noe i den forbindelse?

– Det er på det rene at vi ikke lykkes på borterbane. Men vi ønsket å score mål, og jeg synes Youssef (Chaib, journ.anm.) som blant annet startet der har kapasitet. Det fikk han ikke vist den kampen, men det fikk han vist i returen da han kom inn som innbytter, sier Høgmo.

Fredrikstads daglige leder Joacim Heier har fått med seg kritikken av Høgmos avgjørende kamper.

HØGMO-STØTTE: Joacim Heier mener Per-Mathias Høgmos inntreden har bidratt til å løfte FFK som klubb flere hakk.
HØGMO-STØTTE: Joacim Heier mener Per-Mathias Høgmos inntreden har bidratt til å løfte FFK som klubb flere hakk.

– Det har selvfølgelig blitt hauset opp litt på grunn av et par avgjørende kamper tidligere som ikke har gått hans vei. Men så er det også veldig mange kamper som har gått hans vei. Han har en merittliste som få andre kan vise til. Når du spiller på KFUM, er det dessuten veldig gøy å spille mot Fredrikstad. Som FFK-spiller er det en relativt tøff kamp å spille. Den balansen har vi ikke klart å utjevne, sier Heier.

Han er likevel ikke i tvil om at Per-Mathias Høgmo er rett mann for FFK.

– Har tatt enorme steg

​Han mener Fredrikstad, som i årevis har underprestert kraftig, har tatt enorme steg som klubb siden Per-Mathias Høgmo overtok foran årets sesong.

– Vi som er her i det daglige, merker at klubben har tatt enorme steg. I det arbeidet har Per-Mathias betydd enormt mye. Han har alle referansene og vet hvordan ting skal være. På struktur, effektivitet og veldig mange andre områder har klubben tatt store steg. Håpet er at det skal spre seg videre nedover i klubben i årene som kommer, sier Heier.

Per-Mathias Høgmo ville ikke ta ordet «nedtur» i sin munn etter at opprykksdrømmen glapp i returmøtet med KFUM Oslo. I stedet var han offensiv med tanke på neste sesong.

– Jeg tenker at vi var ett poeng fra å vinne ligaen. Det må vi forbedre neste år slik at vi har bedre margin i det vi foretar oss. Vi var nær, men ikke nær nok, sier Høgmo.

Han mener forutsetningene foran 2019-sesongen er langt bedre enn da han overtok.

– Nå har klubben fått en plattform å bygge videre på. I fjor var det 13 spillere som forsvant og alt var nytt. Nå får vi kontinutet. Det blir viktig – og vi er bedre skikket for å rykke opp. Neste år tar vi det, sier Høgmo.

Får samme rammebetingelser

I år hadde Fredrikstad et budsjett på 22 millioner kroner som må sies å være et svært høyt budsjett for en 2. divisjonsklubb. En artikkel i Fredriksstad Blad tidligere i år slo imidlertid fast at budsjettet slett ikke er størst i 2. divisjon.

Det høyeste budsjettet viste seg å være på 28 millioner kroner. Det høyeste spillerbudsjettet var på 6,5 millioner kroner - mot FFKs fem millioner.

Uansett: Rammebetingelsene til Høgmo er av uvanlig høy 2. divisjonsstandard.

– Forhåpentligvis får ikke det noen konsekvenser at vi ikke rykket opp i år. Vi ser for oss å jobbe videre i samme marsjfarten som vi har hatt i år med rammebetingelser og sånne ting, sier Heier.

– Er det bærekraftig økonomisk med et såpass stort budsjett i 2. divisjon?

– Vi mener det, og har trua på det. Ser vi bakover kan vi være fornøyd med de fem siste årene. Vi kommer omtrent til å gå ut i null, og i så fall er det femte år på rad vi gjør det. Klubben er gjeldsfri og har OK egenkapital. Så utgangspunktet er greit, mener Heier.

Selv tror Per-Mathias Høgmo at Fredrikstad som klubb er i ferd med å knekke koden for å gjenreise seg som en norsk fotballstolthet.

– Dette er ikke et Prosjekt Høgmo. Dette handler om en stolt klubb med masse potensiale, flotte fans og en fotballby som har lyst å komme tilbake. Klubben har fått mye juling i mange år, men har nå forstått at det hnadler om kunnskap, kompetanse og at hele byen må utvikle seg for at vi skal få de musklene som skal til for å komme tilbake for fullt, sier Høgmo.​

Husker du denne? Yoga, mindfullness og pusteteknikk - slik skal Høgmo få FFK opp fra 2. divisjon:

Lik TV 2 Sporten på Facebook