CNN saksøker Trump for utestengelse av reporter

Nyhetskanalen CNN saksøker president Donald Trump og flere av hans rådgivere etter at Det hvite hus har stengt ute reporter Jim Acosta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I søksmålet heter det at Acostas og CNNs rettigheter i tråd med det første og femte grunnlovstillegg er brutt. Her er blant annet reglene for presse- og ytringsfrihet nedfelt.

Se hendelsen i videovinduet over!

Kanalen krever at Acosta igjen får tilgang til Det hvite hus.

Hendelsen oppsto da president Donald Trump holdt sin første pressekonferanse etter forrige ukes mellomvalg i USA.

Da brukte han store deler av tider på å kritisere flere av journalistene som var til stede. Hardest gikk det utover CNN-journalisten Jim Acosta.

– CNN burde skamme seg over at du jobber for dem. Du burde skamme deg, sa han til journalisten ifølge CBS.

– Når du rapporterer «fake news», som CNN ofte gjør, blir du til en fiende av folket, sa Trump videre.

Etter hendelsen ble Jim Acosta fratatt akkrediteringen sin til Det hvite hus. Pressetalskvinne Sarah Sanders, skrev i en uttalelse at grunnen til dette var at Acosta skal ha lagt hånden på en kvinnelig ansatt da han nektet å gi fra seg mikrofonen sin.

CNN-journalisten mener imidlertid at dette er en løgn. Han får støtte fra flere eksperter som mener videoen Sarah Sanders har delt på sin Twitter-profil har blitt manipulert.

Ifølge flere eksperter ser videoen manipulert ut for å få Acosta til å virke aggressiv mot praktikanten.

Videoredigeringsekspert Abba Shapiro er blant dem som peker på at videoen er manipulert. Han har analysert originalopptaket og videoen Sanders delte bilde for bilde på oppdrag fra nyhetsbyrået AP.

– Jeg så flere avvik med en gang. Det første som slo meg er at det ikke var noe lyd. Når en skal endre farten på en video, noe jeg har trodd har skjedd her, er det lettere å skjule det uten lyd.

Han peker også på hvor utydelig praktikanten er i noen bilder.

– Det indikerer at videoen er satt ned i fart.

(©NTB/TV 2)