LUND SVINDAL PÅ TOPP: Ingen idrettsutøvere er mer populære enn Aksel Lund Svindal.
LUND SVINDAL PÅ TOPP: Ingen idrettsutøvere er mer populære enn Aksel Lund Svindal. Foto: TV 2/Scanpix

Dette er Norges mest populære idrettsutøvere

Aksel Lund Svindal mener det er viktig å være seg selv og fremstå ukomplisert i møte med folk. – Noe av det jeg liker best med idrett er at det er veldig ærlig, sier den populære alpinstjernen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aksel Lund Svindal (35) er Norges mest populære idrettsutøver så langt i 2018. Det viser popularitetsbarometeret til Sponsor Insight.

Svindal i toppen igjen

Den 35 år gamle alpinisten, som nok en gang begeistret norske vintersport-tilhengere med å ta utforgull i OL i Pyeongchang i februar, har i en årrekke vært blant Norges mest populære idrettsutøvere. Også i 2016 tronet han øverst på listen, mens han i fjor kun ble slått av Marit Bjørgen.

– Det synes jeg er veldig hyggelig. Det betyr at norske medier dekker alpint på en god måte, og at vi leverer bra underholdning, sier Lund Svindal TV 2.

GULLGUTT: Aksel Lund Svindal etter OL-gullet i Sør-Korea forrige sesong.
GULLGUTT: Aksel Lund Svindal etter OL-gullet i Sør-Korea forrige sesong. Foto: Poppe, Cornelius

Listen til analyse- og rådgivningsselskapet Sponsor Insight kommer som et resultat av en landsrepresentativ undersøkelse med 4000 årlige intervjuer hvor datainnsamlingen er fordelt på hver uke gjennom hele året. Daglig leder i selskapet, Vegard Arntsen, mener at Svindal er i en egen klasse.

– Populariteten hans er høy. Det handler om gode resultater over tid og personligheten hans. Han fremstår veldig ukomplisert og er alltid jovial og seriøs, sier Arntsen til TV 2.

Målingen viser at Svindal har en oppslutning på 46 prosent - det er markant mer enn de to neste på listen; Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug. Svindal er samtidig blant de få på listen som har ligget stabilt høyt gjennom hele det siste året.

Det er verdt å merke seg at Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen ble tatt ut av listen da de la opp etter forrige sesong. Dersom man ser på listen for 2018 per april, ville Bjørgen tronet øverst på listen, mens Bjørndalen ville vært nummer fem.

– God folkeskikk er undervurdert

En viktig del av Svindals popularitet er naturligvis gode resultater. I tillegg til OL-gullet forrige sesong kjørte han inn til tre seirer i verdenscupen til tross for utfordringer med kneet. Selv mener Svindal at ærlighet er viktig i jobben som en av Norges største idrettsutøvere.

– Der er selvfølgelig viktig å levere gode resultater. Men sånn som verden er blitt nå, så kommer publikum enda tettere på idrettsutøvere via sosiale medier. Både via de kanalene jeg styrer selv og de som er styrt av sponsorer, skiforbundet etc. Det tror jeg gjør det enda viktigere å være seg selv og å fremstå ærlig og litt ukomplisert. Sosiale medier gir veldig mange kontaktpunkter. Og prøver man seg på skuespill eller å fremstå annerledes enn det man egentlig er, så skinner det ganske raskt igjennom. Noe av det jeg liker best med idrett er at det er veldig ærlig. Det ønsker jeg også å være, sier Svindal som har med seg lagkompis Kjetil Jansrud på topp ti-listen over de mest populære idrettsutøverne i Norge.

– Vi er opptatt av at folk oppfører seg bra mot hverandre internt. Det er egentlig mer fokus på det enn hvordan vi oppfører oss i media. Men jeg tror de to henger sammen. God folkeskikk er undervurdert, og det er et minimum av hva man bør kunne forvente.

Vintersport-dominans

I år som i fjor, og året før der igjen, er topp ti-listen dominert av vintersportsutøvere. Hekkeløper Karsten Warholm er den eneste utøveren uten ski på beina på listen.

– Norge er et vintersportland og derfor kommer de utøverne høyt opp. Det er den enkle forklaringen, sier Arntsen.

– Man ser på for eksempel Warholm. Folk er blitt klar over at han er en av verdens beste. Da kommer han fort oppover listen når man presterer på toppnivå i sin idrett. Og i tillegg har han en spennende personlighet.

For akkurat personlighet spiller en viktig rolle.

– Utøvere som Martin Johnsrud Sundby gjør det bra i sporet, men kommer ikke like høyt på listen. Det har en del med å gjøre at de kanskje ikke byr så mye på seg selv gjennom hele året. For eksempel gjennom sosiale medier, hvor han faktisk ikke er til stede i det hele tatt. Det som postes der fører jo gjerne til redaksjonelle medieoppslag igjen, så det har en del å si for den totale oppmerksomheten rundt en utøver.