I RETTEN: Her er kvinnen på plass i rettssal 1 i Kristiansand tingrett, sammen med forsvarer Olav Sylte.
I RETTEN: Her er kvinnen på plass i rettssal 1 i Kristiansand tingrett, sammen med forsvarer Olav Sylte. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

syvbarnsmor dobbeltdrapstiltalt:

Krimtekniker: – Ingenting på stedet som kan bevise drap

KRISTIANSAND (TV 2): Krimtekniske undersøkelser fra hotellrom 221 kan ikke slå fast at det har skjedd et drap der. Det er lagt opp til en omfattende bevisførsel mot kvinnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kan det bevises at dette er et drap? Eller er det en ulykke, eller et selvmord? spør forsvarer Olav Sylte.

Påtalemyndigheten mener en kvinne i 40-årene har dopet ned eks-samboeren sin med en dødelig dose av medisinen Stilnoct, før hun blokkerte luftveiene hans, trolig med en pute.

Dette mener Sylte at politiet ikke har noe bevis for.

Drapet skal ha skjedd på et hotellrom i Kristiansand i 2014, men det var først i september 2017 at politiet mente de hadde nok bevis til å pågripe kvinnen.

Da hadde de drevet en lengre tids undercover-operasjon mot henne.

Krimtekniker ble tilkalt

Tirsdag vitnet politifolkene som var først på stedet etter at den døde mannen ble oppdaget på hotellrommet.

– Jeg tenkte det var tre alternativer; selvmord, naturlig dødsfall eller drap. Men det var ingen konkrete markører som pekte mot det ene eller det andre, forklarte politimannen i retten.

En krimtekniker ble tilkalt til hotellrommet.

– Det første som slo meg var at her hadde det vært to personer, det var to alkoholholdige cidere og flere flasker på stedet, forklarte krimteknikeren i retten.

De kriminaltekniske undersøkelsene viste at det var DNA både fra tiltalte og avdøde på nattbordet. Dette stemmer overens med aktors tidslinje, som viser at avdøde og tiltalte tilbrakte dagen sammen, før de var sammen på hotellrommet på kvelden.

Dette har også kvinnen bekreftet i avhør før hun fikk status som siktet.

NATTBORD: Slik så nattbordet ut på hotellrom 221, der mannen ble funnet død. Stedene merket med rødt markerer funn av DNA fra avdøde, mens de grønne stedene markerer DNA-funn fra den drapstiltalte kvinnen. Foto: Politiet
NATTBORD: Slik så nattbordet ut på hotellrom 221, der mannen ble funnet død. Stedene merket med rødt markerer funn av DNA fra avdøde, mens de grønne stedene markerer DNA-funn fra den drapstiltalte kvinnen. Foto: Politiet

– Mistenkelig

Det var imidlertid flere ting på rommet krimteknikeren stusset over.

– Det første som slo meg som ikke helt naturlig var at det lå tabletter utover nattbordet og gulvet, forklarte krimteknikeren i retten.

Han konkluderte i retten med at de kriminaltekniske undersøkelser ikke kunne slå fast om det hadde skjedd noe kriminelt eller ikke.

– Det er ikke mulig å avgjøre dette ut fra mine undersøkelser. Jeg så ingen tegn på vold, men fant heller ingen naturlig grunn til hvorfor han var død, sa han.

Også stillingen avdøde lå i virket unaturlig for ham.

– Det så ut som han var lagt i denne posisjonen kort tid etter at han døde, sa han.

– Kunne vært uhell

Legevaktslegen som skrev dødsattesten på hotellrommet søndag 6. april vitnet også tirsdag.

Da han kom til hotellrommet så han en død mann liggende på magen, med hodet ned i puta. På skrivebordet, på gulvet og delvis i senga lå det tabletter.

– Disse pillene sammen med alkohol kan gi en reaksjon som hemmer luftveiene. Jeg antok at det kunne være snakk om et uhell, sa legen i Kristiansand tingrett.

Utover dette var det ingenting på stedet som fikk ham til å mistenke drap.

– Dette er ikke en type tabletter du får rus fra, og det skal veldig, veldig mange tabletter til for at dette skal være dødelig, sa legen.

Viktig undercover-operasjon

Etter dødsfallet fattet politiet mistanke til kvinnen, som har bodd med avdøde og har to barn med ham.

De startet da en undercover-operasjon mot henne. Blant annet hadde en hemmelig agent 49 møter med kvinnen over lengre tid. De avlyttet også telefonen hennes, samt drev romavlyttning.

– Dette er et etterforskningsskritt som kan iverksettes når vi ikke kommer videre på annen måte, sier etterforskningsleder i Kripos, Øystein Jørgensen, til TV 2.

ETTERFORSKER: Øystein Jørgensen er etterforskningsleder i Kripos, men jobbet i Agder politidistrikt i 2014. Han er til stede i rettssaken for politiet. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
ETTERFORSKER: Øystein Jørgensen er etterforskningsleder i Kripos, men jobbet i Agder politidistrikt i 2014. Han er til stede i rettssaken for politiet. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Han jobbet i Agder politidistrikt da saken ble etterforsket der, og har jobbet med dobbeltdrapssaken.

– Den skjulte etterforskningen har gjort at vi har kunnet sette i gang flere relevante etterforskningsskritt. Sånn sett har den vært verdifull, sier han.

– Har dere nok bevis til å få kvinnen dømt for to drap?

– Det eneste jeg kan si om dette er at jeg registrerer påtalemyndigheten har tatt ut tiltale og er enig med oss om at det er grunnlag for dette, sier han.

I september 2017 mente politiet de hadde nok bevis mot kvinnen til å pågripe henne og sikte henne for drapet på mannen, samt drap på hennes egen far tilbake i 2002.

Ønsker å stoppe opptak

Kvinnens advokat Sylte forsøker å hindre politiet i å spille av deler av opptakene som ble tatt i sammenheng med møtene med den hemmelige agenten.

– Disse opptakene strider med den siktedes rett til å ikke forklare seg om saken. Vi mener det bryter med menneskerettighetene dersom dette blir lagt fram, sier Sylte.

Statsadvokat Leif Aleksandersen mener bevisene er lovlige og at de kan legges fram for retten.

Dette spørsmålet er anket til Høyesterett.

Påtalemyndigheten vil føre en rekke vitner i sin bevisføring mot kvinnen. Totalt står det 125 navn på vitnelista i saken, og det er innhentet enorme mengder elektronisk materiale. Saken er berammet fram til 24. januar neste år, og påtalemyndigheten har varslet at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring.

Kvinnen selv har ikke ønsket å forklare seg.