UENIGE: Statsadvokat Iris Storås har motsatt seg forsvarernes ønske om lukkede dører under avspillingen av de to tenåringsguttenes tilrettelagte avhør. Nå er Hedmarken tingretts kjennelse anket.
UENIGE: Statsadvokat Iris Storås har motsatt seg forsvarernes ønske om lukkede dører under avspillingen av de to tenåringsguttenes tilrettelagte avhør. Nå er Hedmarken tingretts kjennelse anket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

barnevernet inn i jemtland-saken:

Ber om lukkede dører når barnas avhør spilles av

HAMAR TINGHUS (TV 2): I siste liten, like før avhørene med Janne og Svein Jemtlands sønner skal spilles av for retten, har barnevernet kommet med en anmodning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke, før rettssaken startet, ble det klart at Svein Jemtland (47) ønsket lukkede dører under avspillingen av de 11 og 14 år gamle sønnenes tilrettelagte politiavhør.

Det fikk han ikke medhold i av Hedmarken tingrett, til hans forsvareres store frustrasjon.

TV 2 følger rettssaken minutt for minutt i vårt livesenter.

Jemtlands forklaring i rettssaken er tirsdag unnagjort. Det er videre lagt opp til at sønnenes avhør skal spilles av onsdag.

Nå har saken imidlertid tatt en ny vending, etter det TV 2 kjenner til. Barnevernet i Ringsaker kommune, som har ansvar for barna, har sendt en anmodning der de ber om at dørene likevel lukkes, for å skåne de to tenåringsguttene. Anmodningen ble sendt mandag kveld.

Må vurderes nå

Samtidig har Jemtlands forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen tirsdag levert en anke over Hedmarken tingretts kjennelse om åpne dører. Den vil Eidsivating lagmannsrett måtte vurdere innen onsdag formiddag.

Tilstedeværende presse har varslet at det vil bli argumentert for åpne dører fra pressens side.

De to sønnenes bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad Hansen, ønsker ikke å kommentere anmodningen overfor TV 2 tirsdag. Hun har motsatt seg ønsket om lukkede dører og viser til sine tidligere uttalelser, der hun poengterer at rettssaker etter hovedregelen er åpne for offentligheten.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen og aktor Iris Øsp Lydsdottir Storås har tidligere motsatt seg Svein Jemtlands ønske.
Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen og aktor Iris Øsp Lydsdottir Storås har tidligere motsatt seg Svein Jemtlands ønske. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Også statsadvokat Iris Storås har motsatt seg Svein Jemtlands ønske om lukkede dører under avspillingen av barnas avhør.

– Vi er av den klare oppfatning at det er i barnas interesse at dørene lukkes, og vi noterer oss at barneverntjenesten har foretatt en faglig vurdering og kommet til samme konklusjon, sier forsvarer Christian Flemmen Johansen til TV 2.

Svært vanskelig for barna

Barnas far, drapstiltalte Svein Jemtland, ble ferdig med sin forklaring tirsdag ettermiddag. Fremdriftsplanen viser at barnas avhør skal spilles av etter dette.

Gjennom Svein Jemtlands forklaring har retten fått høre mye om ekteparets barn. Den eldste av sønnene var hjemme da Janne Jemtland ble skutt i hodet. Han hørte et smell, og sendte en SMS til moren sin, der han skrev «Mamma?!».

Etterpå ble de fortalt av faren sin at Janne var på trening. Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen understreker at denne perioden var svært vanskelig for barna, blant annet fordi de fikk forhåpninger om at moren snart ville komme hjem selv om faren visste hva som hadde skjedd.

I avhør har det kommet frem at Svein Jemtland skal ha bedt sønnen si at han så moren ligge i sengen den natten Janne Jemtland døde. Hun lå aldri i sengen.

På spørsmål fra sin forsvarer Flemmen Johansen svarer Jemtland likevel tydelig «nei» på spørsmål om han har bedt sønnen forklare seg usant.

Aktor Iris Storås mener Svein Jemtland har dratt sønnen sin inn i saken. Det avviser Jemtland, som samtidig sier at «alle som har vært i denne saken må ha hatt det helt jævlig».