Sjøforsvaret: – Vi skal finne ut hva som skjedde

Sjøforsvaret holdt pressekonferanse etter den dramatiske utviklingen av bergingsaksjonen rundt «Helge Ingstad».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Med denne alvorlige ulykken som bakgrunn har jeg besluttet å sette i gang intern undersøkelse, sier sjef for Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes under en pressekonferanse tirsdag.

Undersøkelsesgruppen vil grundig gå gjennom alle relevante faktorer knyttet opp til hendelsen.

– Dersom undersøkelser viser avvik, vil Forsvaret fortløpende iverksette tiltak, sier han.

Denne beslutningen er tatt i samarbeid med statens havarikommisjon, og sjøforsvaret vil dele informasjon som kommer fram med dem.

– Vi ønsker absolutt å komme til bunns i hva som har skjedd, sier Stensønes.

Granskinsgruppen vil bli ledet av en person med sjømilitær erfaring utenfor min egen stab og består av personell med relevant kompetanse.

Se opptak av pressekonferansen øverst i saken.

Mandag vurderte Forsvarsmateriell at fregatten nærmet seg slutten. Fregatten var sikret med opp til ti vaiere. Sikringsarbeidet var komplekst, men situasjonen ble vurdert som stabil.

Mandag kveld begynte imidlertid baugen til Helge Ingstad å synke, noe som medførte at to vaiere røk. Situasjonen gikk fra vond til verre i løpet av natten, og til slutt hadde alle vaiere røket, og skipet sank ytterligere ned og utover.

Fregatten Helge Ingstad ligger nå nesten under vann, etter at flere vaiere som har holdt skipet fast har løsnet.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Fregatten Helge Ingstad ligger nå nesten under vann, etter at flere vaiere som har holdt skipet fast har løsnet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

– Fartøyet ligger dypere i vannet, og det er sannsynlig at det skaper større materielle skader i forhold til hvordan situasjonen var i går, men hvor store skadene er må vi ta når fartøyet er hevet, sier Håvard Mathiesen.

Stensønes bekrefter at skadene vil bli større jo mer vann som trenger inn i fartøyet.

– Vi er ufattelig glad for at det gikk bra med besetningen. Det er det viktigste. Men det er ufattelig trist å miste et fartøy. Det er store verdier og det er viktig militær kapasitet. Det er klart det er ikke noen god situasjon, sier Stensønes.