Tapiokadumpling med svinekjøtt og peanøtter

Kokk Terje Ommundsen lager gatemat fra Bangkok på kjøkkenet til Wenche.

Tapiokadumpling med svinekjøtt og peanøtter.

Oppskrift hentet fra kokeboken «Gatemat fra Bangkok til Oslo» av Terje Ommundsen, Plah restaurant Oslo

Tapiokastivelse laget av Kassava, en lang brun grønnsak som minner litt om potet. Du får tak i tapiokaperler i «innvandrerbutikker» og mulig noen helsekostbutikker.

Du kan også prøve bytte ut tapiokaperler med sagogryn som er laget med potetstivelse. Både tapiokaperler og sagogryn er glutenfrie.

Fyll:

  • 300 g kvernet mager svinedeig
  • 15 g (15 stk) koriander rot
  • 5 g (1 ½ ts) hvite pepperkorn
  • 25 g (5 fedd) skrelte hviløksfedd
  • 5 g (1 ts) salt
  • 110 g palmesukker
  • 40 g (ca 4 ss ) hakkede peanøtter
  • 1 dl soyasaus
  • 1 dl søt soyasaus
  • Peanøtter
  • 200 g tapiokaperler
  • Bladsalat
  • Frisk koriander
  • Sprøstekt hvitløk
  • fersk «bird`eye» chili

Lag en pasta av (mos/støt sammen) korianderrot, hvit pepper og hvitløk. Surr på svak varme til massen er gyllen, tilsett svinedeigen og stek til deigen har fått en gyllen farge. Tilsett soyasaus, søt soyasaus og palmesukker og la steke til det er nesten karamellisert. Tilsett hakkede peanøtter helt mot slutten. Lag små «kuler» av den stekte svinedeigen.

Legg tapiokaperlene i vann i ca 30 sek, sil av vannet. Legg tapiokaperler i hånden, legg i en «kule» av den stekte svinedeigen og pakk tapiokaperler til kulen med svinedeig er dekket. Gjør det samme med alle «svinedeigkulene». Ddu har nå laget dumplinger!

Bruk en bambussteamer, legg et bakepapir i bunnen (eller et bananblad), smør med litt olje. Sett steameren over en passende kjele med kokende vann, legg i dumplingene, legg på lokket til steameren og damp dumplingene i ca 10 min til de er transparente.

Server med bladsalat, koriander, «birds eye» chili og sprøstekt hvitløk.

Tips: Har du ikke bambussteamer kan du bruke en fiskekjele med rist og lokk eller legge en sikt over en passende kasserolle med vann som står i underkant av sikten, bruk lokk.