Samtlige vaiere røk – fregatten «Helge Ingstad» sank

Fregatten Helge Ingstad ligger nå nesten under vann. Samtlige vaiere som holdt fregatten på plass røk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kystverkets innsatsleder – sjø meldte klokken 06.17 i morges at havaristen, KNM Helge Ingstad, har sunket dypere. Det er nå bare radartårnet, samt deler av hekken, som stikker opp over vannflaten, skriver Kystverket i en pressemelding tirsdag.

Se Kystverkets video øverst. Den viser at det kun er det kun radartårnet og deler av hekken som ligger over vann.

Mandag vurderte Forsvarsmateriell at sikringen av fregatten nærmet seg slutten. Fregatten var sikret med opp til ti vaiere. Sikringsarbeidet var komplekst, men situasjonen ble vurdert som stabil.

– Mandag kveld sank baugen på Helge Ingstad med en meter, noe som forårsaket at to vaiere røk. Det gjorde at vi fant ut at situasjonen ikke var trygg nok for å fortsette arbeidet, opplyser Helge Mathiesen fra Forsvarspersonell.

– I 06-tiden tirsdag morgen hadde samtlige vaiere som har holdt fregatten på plass røket.

VG omtalte den dramatiske utviklingen først.

– Ufattelig trist å miste et fartøy
– Fartøyet ligger dypere i vannet, og det er sannsynlig at det skaper større materielle skader i forhold til hvordan situasjonen var i går, men hvor store skadene er må vi ta når fartøyet er hevet, sier Håvard Mathiesen fra Forsvarsmateriell under pressekonferansen.

Stensønes bekrefter at skadene vil bli større jo mer vann som trenger inn i fartøyet.

​– Vi er ufattelig glad for at det gikk bra med besetningen. Det er det viktigste. Men det er ufattelig trist å miste et fartøy. Det er store verdier og det er en viktig militær kapasitet. Det er klart det er ikke noen god situasjon, sier Stensønes.

Jobber med å få oversikt

Kystverket jobber nå med å skaffe oversikt over situasjonen, både fra land, sjø og fra luften.

– Vi avventer tilbakemelding fra Sjøforsvaret for hvordan de planlegger å følge opp den endrede situasjonen, opplyser Kystverket.

– Vi er trygge på at fartøyet er sikret, men vi gjør løpende vurderinger, og jobber kontinuerlig med å sikre fartøyet ytterligere, sa kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsmateriell Elisabeth Sandberg til TV 2 mandag.

Bergingsaksjonen er svært kompleks og vanskelig, og sikkerheten har vært i sentrum for alle som bidrar i arbeidet.

Flere tusen tonn

– Å berge et skip som Helge Ingstad er svært omfattende. Det er bunntopografi utenfor her som gjør at det er mange hensyn å ta, derfor fokuserer vi på å sikre fartøyet til land, sa Håvard Mathiesen fra Forsvarsmateriell mandag.

Og trolig er det bunntopografien som har gjort bergingen problematisk.

– Fregatten veier flere tusen tonn, og hvis tyngdekraften setter inn, vil ikke vaiere klare å stå imot dette, sier han på pressekonferansen dagen etter.

Våpen om bord

Fregatten hadde deltatt på Nato-øvelsen Trident Juncture og har våpen om bord. Normal våpenutrustning på fregattene er missiler, torpedoer og synkeminer. Det er ikke kjent hvor store mengder våpen som var om bord under ulykken.

Forsvarsmateriell mener fremdeles at våpnene ikke utgjør noen fare.

Planen var å heve havaristen opp på en lekter for å frakte fartøyet til marinebasen på Haakonsvern utenfor Bergen.