Svein Jemtland (47) forteller i retten at han er lei seg for at han førte så mange mennesker bak lyset. Påtalemyndigheten mener fremdeles at han snakker usant. Rettstegning: Ane Hem / NTB scanpix
Svein Jemtland (47) forteller i retten at han er lei seg for at han førte så mange mennesker bak lyset. Påtalemyndigheten mener fremdeles at han snakker usant. Rettstegning: Ane Hem / NTB scanpix

– Slik skjulte jeg sporene etter Janne

HAMAR TINGHUS (TV 2): Drapstiltalte Svein Jemtland (47) sier han brukte kjeledress og hansker, kastet våpen og ammunisjon, la igjen telefonen og sendte falske meldinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag fortsatte rettssaken mot Svein Jemtland, som er tiltalt for å ha skutt kona Janne (36) i hodet natt til 29. desember i fjor.

Skuddskaden var dødelig, men Janne Jemtland døde av drukning kort tid senere, ifølge obduksjonen. Tiltalte har hele veien nektet straffskyld for drap og hevder skuddet gikk av ved et uhell.

Følg rettssaken minutt for minutt i TV 2s livesenter.

Statsadvokat Iris Storås var i sin utspørring av tiltalte opptatt av hva han gjorde for å dekke over at han var involvert i ulykken han mener førte til konas død.

– Det kom til et «point of no return». Jeg måtte prøve å skjule det som kunne ha en innvirkning på meg, sier Jemtland i retten.

Med kona liggende død i bagasjerommet på bilen, kjørte han rundt i Brumunddal og bygget oppunder historien om at hun var forsvunnet, forteller han. Han sendte blant annet meldinger der han spurte om hun ville ha frokost og om ikke hun kunne gi lyd fra seg.

Skaffet varebil

På et tidspunkt bestemte han seg for å få tak i en bil som ikke var registrert på ham selv, for lettere å kunne bevege seg ubemerket.

– Men du har jo kjørt rundt hele dagen med liket bak i bilen, uten å være bekymret for at noen skal oppdage det? spør aktor.

– Jeg tenkte at hvis jeg skulle legge Janne et sted, måtte det ikke være i hjembygda, og da måtte jeg bruke en annen bil, forteller han.

Statsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås har på rettens to første dager spurt ut tiltalte Svein Jemtland. Her hilser hun på Jemtlands forsvarere Ida Andenæs og Cristian Flemmen Johansen.
Statsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås har på rettens to første dager spurt ut tiltalte Svein Jemtland. Her hilser hun på Jemtlands forsvarere Ida Andenæs og Cristian Flemmen Johansen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Via en kompis fikk Jemtland låne en varebil, har han forklart. I møtene med kameraten la han igjen telefonen hjemme for ikke å legge igjen digitale spor. Han ba samtidig kameraten om å gjøre det samme.

Kameraten i 40-årene var tidligere siktet for uriktig forklaring i saken, men siktelsen frafalt da mannen begynte å samarbeide med politiet. Han skal vitne senere i saken.

Kastet pistol i skogen

På flere spørsmål rundt møtene mellom Jemtland og kameraten 29. desember i fjor, har Jemtland i avhør endret sin forklaring. I sitt fjerde avhør ble han konfrontert med at han og kameraten oppga forskjellige opplysninger blant annet om hvor de møttes, til politiet.

Etter en 15 minutter lang pause i avhøret valgte Jemtland å endre sin forklaring.

– Det er bedre sent enn aldri, sier Jemtland i retten i dag.

– Hva er det som gjør at du endrer forklaring i den pausen? spør aktor.

– Det kan jeg ikke erindre, svarer Jemtland.

Tiltalte mener han kjørte Janne Jemtland til Glomma i Våler kommune først ved midnatt dagen etter det han hevder var et uhell. Han hadde lagt telefonen igjen hjemme, ikledd seg kjeledress og hansker, og dumpet kona i elven da han var sikker på at ingen så ham.

På vei tilbake kastet han plasten han hadde pakket kona inn i, sammen med ammunisjonen i pistolen, på en rasteplass. Videre på veien, i Vang ved Imerslundmarka, gikk han omkring 20 meter inn i skogen og gravde ned pistolen og magasinet, som han tidligere hadde vasket, forteller han.

Hvor posen med klærne til Janne Jemtland har blitt av, forblir et mysterium.

– De må bare ha blitt borte et sted, sier tiltalte i retten.

Lydlogg: «Ble borte i går»

Mer enn et døgn etter at Janne var skutt i hodet, klokken 09.26 den 30. desember, ringte Jemtland til politiet. Tirsdag ble lydloggen spilt av i retten.

I anropet svarer en politibetjent, hvorpå Jemtland presenterer seg selv og sier at han savner kona si. Han lurer på om politiet har hørt noe. Politimannen svarer at han ikke har hørt noe.

«Er hun borte bare?», spør politiet.

«Borte, ja. Ble borte i går», svarer Jemtland.

«Du har ikke hørt noe siden i går kveld?», spør politimannen.

«Jeg har ikke hørt noe siden i går morges. Jeg har ringt venner og sånn, men ikke hørt noe», svarer han.

Drapstiltalte Svein Jemtland (47) nekter straffskyld for drap. Foto: Privat
Drapstiltalte Svein Jemtland (47) nekter straffskyld for drap. Foto: Privat

Videre spør Svein Jemtland politiet om han bare skal fortsette å ringe rundt til venner for å spørre etter kona. Det blir han anbefalt å gjøre. På dette tidspunktet vet altså Svein Jemtland at han har dumpet kona si i Glomma.

Først på nyttårsaften et døgn senere møtte Jemtland opp på Brumunddal politistasjon og leverte en formell savnetmelding.

Samme kveld sendte han også enda en melding til Jannes telefon, der han spør om ikke hun kan ringe ham.

– Vurderte å melde meg

Aktor Iris Storås er opptatt av hvorfor tiltalte forsøkte å skjule sporene i stedet for å kontakte politiet.

– Tenkte du på noe tidspunkt på å melde deg? spør aktor.

– Ja, det gjorde jeg, svarer han.

– Hvorfor meldte du deg ikke?

– Jeg tenkte kanskje å vente til over helgen, svarer han.

Jemtland ble pågrepet sent på kvelden fredag 12. januar. Pågripelsen fant sted i Brumunddal sentrum, og Jemtland forteller at det forløp seg uten dramatikk.

– De sa vel bare at jeg var arrestert. Jeg tenkte «ok, det er greit». Det var nesten en lettelse.

Jemtlands forklaring er ventet å vare fram til onsdag formiddag. Saken vil pågå i tre uker i Hedmarken tingrett.