HØSTSOL: Innsender Stein Olsaker knipset dette bildet av fire unge turgåere som hadde tatt en kakao-pause på vei opp Ulriken. Fra helgen av kan det bli nydelig turvær over hele landet.
HØSTSOL: Innsender Stein Olsaker knipset dette bildet av fire unge turgåere som hadde tatt en kakao-pause på vei opp Ulriken. Fra helgen av kan det bli nydelig turvær over hele landet. Foto: Stein Olsaker / Storms fotokonkurranse

Super-langtidsvarsel:

Meteorologen har fantastiske nyheter

Hold ut noen dager til – så kommer drømmeværet for å bli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken kan bli den siste på en stund med urolig og grått høstvær.

– Vi skal fortsatt ha regn på Vestlandet og i Nord-Norge frem til og med fredag. Torsdag kan det bli en 70-80 mm nedbør i Nordland og 30-40 på fredag. Det vil også komme nedbør i vest, men da bare 10-20 mm i døgnet. Fredag kan det bli opp i liten storm i Nordland, så der får de skikkelig ruskevær, forteller vakthavende meteorolog i StormGeo, Olav Krogsæter til TV 2.

Østlandet slipper unna nedbøren, men lave, tunge tåkeskyer legger en kraftig demper på stemningen. Varmen fra solen vil trolig ikke være sterk nok til å trenge igjennom.

Lørdag og søndag er det imidlertid endelig tid for solid bedring over hele landet.

– På lørdag og søndag, kan man få mye fint vær i hele landet, men tåken vil henge igjen på Østlandet lørdagen. Søndag blir det trolig en solrik dag også her, forteller Krogsæter.

Det blir rett og slett nydelig høstvær over store deler av landet – og mye tyder på at det vil fortsette – i lang tid.

«Veldig lovende»

Energimeteorolog hos Storm, Camilla Albertsen, som blant annet har ansvaret for å se på været for 15 dagers perspektiv fremover, har meget gode nyheter å komme med. Særlig om du er bosatt i Sør-Norge.

SOL: Et høytrykk over Norge gir kanonvær over hele landet søndag. Foto: Stormgeo
SOL: Et høytrykk over Norge gir kanonvær over hele landet søndag. Foto: Stormgeo

– Det ser veldig lovende ut. Fra helga av kommer en høytrykksrygg snikende fra sør som bygger seg opp til et solid høytrykk over Skandinavia. Det vil holde seg til ut i neste uke og gi stort sett oppholdsvær over hele landet fra lørdag av. Det blir veldig mye sol i så og si hele landet, sier Albertsen.

Unntaket er Sørlandet og ytre strøk av Nord-Norge som kan få noe regn i løpet av neste uke.

Samtidig vil det bli kaldere, med nattefrost flere steder i lavlandet. I lavlandet Østafjells kan kan gradestokken kryper under null også på dagtid.

Snøfri november

Energimeteorologen bruker mange forskjellige modeller for å finne ut til et sannsynlig værvarsel for de neste 15 dagene.

Albertsen forteller at alt tyder på at oppholdsværet vil vare, og at man ikke vil få snøfall i lavlandet i Sør-Norge før tidligst i desember. Høytrykket vil nemlig nærmest parkere over Skandinavia fremover.

– De fleste modellene våre viser et høytrykk over eller i nærheten av Skandinavia noe som tyder på en tilsvarende værsituasjon som uken før. Sør-Norge ligger veldig godt an for mer sol. Her vil det bli et tørt og relativt kjølig vær hovedsakelig, mens det er noe mer usikkert i nord, sier er jubel-beskjeden fra meteorologen.

Hun opplyser at prognosene begynner å bli langt mer usikre når man kommer inn i desember.

PS: ​Både i 2016 og 2017 har man opplevd perioder med markant snøfall i lavlandet i Sør-Norge i november. Om man ser bort fra snøkaoset 30. oktober, ser det altså ut til at vinteren starter senere i år.

Les også: Slik var været i november 2017

Les også: Slik var været i november 2016