Mohammad forklarer seg i trusselsak: – ikke jeg som la på IS-musikk i videoen

OSLO TINGRETT, (TV2): Islamisten Mohyeldeen Mohammad ble pågrepet før trusselsaken mot ham begynte i Oslo tingrett i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mohammad ble pågrepet hjemme hos seg selv tirsdag morgen, bekrefter politiadvokat Thomas Blom i PST.

Han har vært internasjonalt etterlyst etter at han ikke møtte til sin egen rettssak i oktober.

Pågripelsen skjedde etter avtale med PST. Klokken 8.30 ble islamisten fremstilt for varetektsfengsling.

Det ble ikke avsagt noen fengslingskjennelse ettersom Mohammad ble ført opp i rettslokalet hvor trusselsaken skulle føres. I denne saken ble retten satt like før klokka 9.15.

Lagde video med IS-musikk

Like etter klokken 11 begynner Mohammad sin forklaring.

Aller først spør aktor om videoen Mohammad publiserte på YouTube. Der hører man en hymne i bakgrunnen.

Se et utdrag av videoen etter 1:50 i toppen av saken.

–Vi hørte musikk i bakgrunnen. Kan du si hva slags hymne det er?, spør aktor Fredrik G. Ranke.

– Det er en hymne som er produsert av den islamske stat, svarer Mohammad.

– Gjorde du noen tanker da du valgte denne hymnen?

– Jeg er ikke flink til å lage videoer. Det ble gjort av en annen person som redigerte å la til den hymnen, svarer Mohammad.

Den andre personen er en annen tidligere sentral Person i profetens Ummah.

Spiste 9/11-kake

Aktor Fredrik G. Ranke trekker fram en appell Mohammad holdt i 2010 på Universitetsplassen i Oslo. Der advarte Mohammad norske myndigheter mot at det kunne skje et terrorangrep på norsk jord om de ikke «forsto alvoret».

– Kanskje ikke før vi får et 11.september på norske jord, sa Mohammad.

Ranke om angrepet den 11. september i 2011 i New York, var et rettmessig angrep.

– Nei. Uskyldige mennesker døde, svarer Mohammad.

– Men har du noen gang spist 9/11-kake, spør Ranke, med klar referanse til et bilde publisert på sosiale medier fra en gang Mohammad besøkte en bekjent.

– Ja, jeg har spist 9/11-kake. Jeg var på besøk hos en kompis, og det var hans måte å være satirisk på, sier Mohammad.

Aktoratet ved Fredrik G. Ranke (til høyre) og Thomas Blohm.
Aktoratet ved Fredrik G. Ranke (til høyre) og Thomas Blohm.

Videre spør Ranke om meldingene og beskjedene Mohammad har sendt til Abid Raja. Han sier at han var sint og ville møte Rajas ytringer, men mener at han ikke noen gang truet ham.

– Jeg ordla meg aggressivt og vulgært, men å true ham ville jeg aldri gjort, sier Mohammad.

– Jeg mener det er innenfor ytringsfriheten.

Aktoratet og Abid Rajas bistandsadvokat Olle Nohlin spør om hvordan Mohammad kan påkalle seg ytringsfrihet når han er åpen om at han ikke respekterer norsk lov.

– Nå vil du at en handling skal beskyttes av en lov du ikke respekterer?

– Jeg er i Norge, svarer Mohammad?

–Er ikke det skinnhellig, spør Nohlin?

– Nei. Jeg er i Norge og da er jeg påtvunget å følge de reglene som gjelder her, sier Mohammad.

Videre forklarer han at han ville kontre Rajas ytringer, og følte at han mobbet en utsatt gruppe da han tok til orde for at muslimske kvinner i Norge ikke skulle bruke hijab og niqab. Raja sa i en debatt at han ble kvalm av å se kvinner i hijab eller niqab.

Mohammad mener at han kun ville vise at Raja ikke var representativ for det muslimske miljøet i Norge.

På spørsmål om den kjente islamisten Arfan Bhatti var tilstede under innspillingen, svarer Mohammad bekreftende.

– Jeg skønner ikke hvorfor det er viktig, men ja, han var tilstede, sier Mohammad.

Ranke vil vite om Mohammad anerkjenner menneskeskapte lover og regler, og hvordan han forholder seg til regelverket i Norge.

– Jeg er påtvunget til å følge reglene her. Så lenge jeg velger å være her, så er det dette som er lovene her. Hadde det vært en islamsk stat hadde jeg reist, sier Mohammad.

– Risikerer muslimer noe om de lyder en vantro?

– Ja, erkjenner Mohammad.

Tiltalt for trusler mot Abid Raja

Mohammad står tiltalt for trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (V). Mohammed sendte i september 2016 først tre tekstmeldinger til Raja der han blant annet omtalte Raja som en «skitten hund».

«Din skitne svin, må Allah brenne deg i Jahannam din uoppdratte murtad kafir hund!», skrev Mohammad.

Han la siden ut en YouTube-video der aktor mener var av truende karakter og egnet seg til å kunne legge begrensninger eller innflytelse på stortingsrepresentant Rajas virke.

«Ingen oppegående muslim... kan støtte disse hundene til kuffar, og den av dere som støtter dem, Allah vil holde dere ansvarlige på dommedag...»

Retten må ta stilling til om meldingene Mohammad sendte til Raja var innenfor ytringsfriheten, eller om det var formulert som en trussel eller oppfordring til vold.

– Innenfor ytringsfriheten

– Min klient mener dette er innenfor ytringsfriheten, og at han aldri mente dette som trusler eller oppfordring til vold, sier Mohammads forsvarer Brynjar Meling.

Mohammads forsvarer Brynjar Meling i retten tirsdag.
Mohammads forsvarer Brynjar Meling i retten tirsdag. Foto: Mathias Ogre

– Hvis han ikke mente dette som trusler så er det rart at han ordlegger seg på en slik måte, og peker i kameraet med IS-musikk i bakgrunnen, sier Rajas bistandsadvokat Olle Nohlin til TV 2.

Han forteller at Raja har opplevd at hans anledning til å delta i debatter og bevege seg i det offentlige rom har blitt innskrenket som følge av tekstmeldingene og YouTube-videoen.

Mener han er uskyldig

Mohammad møtte i tingretten iført en grå Adidas-genser, og med en svart kufi på hodet. Han deler noen korte ord med forsvarer Brynjar Meling før retten settes.

Han står stille og lytter når aktor Fredrik G. Ranke leste opp tiltalepunktene mot ham. Nå Ranke er ferdig spør dommer Ole Kristen Øverberg om Mohammad erkjenner straffskyld.

Mohammad erklærer seg ikke skyldig etter tiltalen.

Aktor Ranke beskriver Mohammad som en markant skikkelse i det ytterligående islamske miljøet i Norge i sitt innledningsforedrag. Han trekker spesielt frem en tale Mohammad holdt på Universitetsplassen i Oslo i 2010, der han advarte mot et 11. september på norsk jord, om norske myndigheter ikke «forsto alvoret».

– Når vil norske myndigheter og deres medier forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11.september på norske jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel, sa Mohyeldeen Mohammad den gang i sin appell til de rundt 3000 oppmøtte demonstrantene.

Aktor trekker videre frem flere terrorangrep utført i Europa de siste årene, blant annet angrepet på Charlie Hebdo i Frankrike, som lar seg knytte til ytterliggående islamistiske ideologier.

– Dette understreker sakens alvor, sier Ranke.

Mohammads forsvarer Brynjar Meling maner til edruelighet i sine bemerkninger, etter at Ranke trakk frem Charlie Hebdo. Han ber videre retten om å være varsomme så saken ikke blir dratt ut av proposjoner.

– Spørsmålet blir hvordan ytringene skal tolkes, og om de kan anses som trusler eller oppfordring til vold, sier Meling.

La ut video på lørdag

Mohammad la lørdag ut en video på YouTube der han forklarte hvorfor han ikke møtte i retten i oktober.

– Jeg fikk aldri forkynning av tiltale eller informasjon om tid og sted jeg måtte møte opp. Jeg visste faktisk ikke at min tilstedeværelse der var nødvendig i det hele tatt, sier han i videoen, som TV 2 viste søndag.

Mohammad er blant annet tiltalt for å ha kalt Abida Raja en «skitten frafallen muslim» som burde råtne i helvete.

«Abid Khinzir Raja. Din skitne svin, må Allah brenne deg i Jahannam din uoppdratte murtad kafir hund!», het det blant annet i meldingene han sendte til politikeren.

– Jeg reagerte på Abid Rajas sin ytring om at han får vemmelser og blir kvalm hver gang han ser en muslimsk kvinne i nikab. Dette er mobbing av en allerede utsatt og sårbar gruppe svakerestilte mennesker i samfunnet, sier Mohammad i YouTube-videoen han la ut lørdag.

Han møtte dog ikke til rettssaken i Oslo tingrett, og er derfor etterlyst internasjonalt. I videoen hevdet han at han ikke visste om rettssaken.

– Ble forbløffet

Mohammad fortalte i videoen at han ble forbløffet da han gikk gjennom tiltalen.

– Jeg ble forbløffet over at en borger fra dette landet kan tiltales for noe så grovt på bakgrunn av noen korte SMS skrevet i affekt, og for lovlige ytringer i en video som var ment som et tilsvar til norske medier, som skrev mye om meg uten å gi meg en rettferdig mulighet til å svare for meg selv, sa han.

Han mener også at Norge ikke har ivaretatt hans rettssikkerhet.

– Jeg er hundre prosent enig i at det skal være nulltoleranse for trusler, enten det er mot maktpersoner eller mot en vanlig borger. Men jeg er helt uenig i at noen utvalgte personer i samfunnet skal ha en slags immunitet mot kritikk av deres ytringer, sa han.