Mercedes gjør seg klar til å lansere den mest luksuriøse modellen sin i en helt ny ladbar variant. Her skal det ikke skorte på kreftene – og rekkevidden er solide 50 km.
Mercedes gjør seg klar til å lansere den mest luksuriøse modellen sin i en helt ny ladbar variant. Her skal det ikke skorte på kreftene – og rekkevidden er solide 50 km.

Her får du ladbar luksus – nå er prisene klare

Flaggskipet får 476 hk og 50 kilometer rekkevidde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den elektriske offensiven fra Mercedes-Benz fortsetter med ladbare S-Klasse.

S 560 e L er den fulle betegnelsen. Luksusbilen har en elektrisk rekkevidde på 50 km (målt etter den nye og strengere WLTP-metoden), en systemeffekt på 476 hk og et dreiemoment på hele 700 Nm.

Flaggskipet kommer til Norge i desember og kan bestilles allerede i dag.

S 560 e L prises fra 1.200.000 kroner. Det er selvsagt mye penger, og knappe 100.000 kroner mer enn for eksempel konkurrenten BMW 740Le iPerformance xDrive.

Men det finnes likevel argumenter for at den ladbare Mercedesen kan kalles et lite kupp.

Mangler 4x4

Alt handler om hva man setter prisen opp mot. Som nevnt koster den mer enn BMWs mest sammenlignbare modell. BMWen har dessuten firehjulsdrift.

Til gjengjeld har den betydelig lavere elektrisk rekkevidde (40 km målt etter den "gamle" og lite realistiske NEDC-metoden, som gir en kunstig høy rekkevidde) og 150 hk mindre enn Mercedes 560 e L. Sistnevnte gjør at BMWen er et halv sekund tregere fra 0-100 km/t.

At ladbare hybrider fortsatt kommer gunstig ut av avgiftssystemet, blir tydelig når vi ser på prisen for innstegsmodellen S 350 d. Dieselutgaven koster bare 70.000 kroner mindre enn S 560 e L – selv om den har knappe 200 hk mindre.

Her kan du lese testen av BMWs ladbare 7-serie

Hybridhistorie

S 560 e kombinerer en V6 bensinmotor på 367 hk med en elmotor på 122 hk, noe som gir en såkalt systemeffekt på hele 476 hk. Dreiemomentet på 700 Nm er med på å gi 0-100 km/t på kun 5 sekunder.

De som velger å oppleve kraftoverskuddet fra de komfortable baksetene får 13 ekstra centimeter til bena, da S 560 e kommer i lang utgave som standard.

Mot slutten for diesel? Se hva Mercedes gjør nå!

Kjemisk oppdatering

Den nye cellekjemien gir en kapasitet på 37 Ah, mot tidligere 22 Ah. Batterisystemet i S-Klasse kommer for første gang fra det heleide Daimler-datterselskapet Deutsche Accumotive.

S-klasse er en av de mest populære bilene i luksusbil-segmentet.
S-klasse er en av de mest populære bilene i luksusbil-segmentet.

Til tross for en økning på rundt 50 prosent i energikapasitet, er dimensjonene til det nye batteriet mindre enn i forgjengeren.

Batteriet lades fra 10 til 100 prosent på ca. 1,5 timer fra en ladeboks, og rundt fem timer fra vanlig strømuttak.

Direktørbilen som fliser sportsbilene

Førerassistanse

Fem kjøreprogram og fire driftsmoduser er tilgjengelig, slik at forbruk og ytelser kan tilpasses ulike kunders ønsker.

Styringssystemet oppnår sin høyeste effektivitet i økonomi- og komfortprogrammet, da det får tilgang til data fra alle førerassisteringssystemene, som for eksempel radarsensorer, kamera og navigasjonssystem.

Dette systemet tar hensyn til toppografi, kjørerute og trafikksituasjon for å beregne nøyaktig når det er best for føreren å gå av gassen og bruke momentet for lading.

Fant Mercedes til 70 millioner – hos høgger'n!

Eyvind Hellstrøm har en annen Mercedes – og den er heftig: