VERDIFULLT: Gunnar Krogh-Hansen foran Theodor Kittelsens «Guldhornet». Rammen har kunstneren skåret ut selv.
VERDIFULLT: Gunnar Krogh-Hansen foran Theodor Kittelsens «Guldhornet». Rammen har kunstneren skåret ut selv. Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2

Glemt nasjonalskatt selges til rekordpris

Familien som eide Theodor Kittelsens maleri «Guldhornet» hadde ingen anelse om hvor mye det var verdt. Nå skal det auksjoneres bort, og det til en historisk høy pris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En hver nordmann har et forhold til Theodor Kittelsens malerier, enten det er Nøkken, Pesta, Kvitebjørn Kong Valemon eller andre eventyrlige figurer som er avbildet.

Nå skal ett av kunstnerens malerier auksjoneres bort, og det er ikke et hvilket som helst kunstverk.

– Det er det dyreste Kittelsen-bildet som er lagt ut for salg på auksjon noen sinne, forteller senior kunstekspert ved Blomqvist Kunsthandel, Gunnar Krogh-Hansen.

Kunstverket det er snakk om heter «Guldhornet» og ble malt i 1903. Siden den gang har det vært i samme families eie, og det har knapt vært fremme i offentligheten.

Et par ganger har maleriet blitt vist frem, men etter den siste utstillingen i 1964 har kunstverket så og si blitt gjemt og glemt – frem til nå.

– Det blir en stor overraskelse når man plutselig får se et bilde man nesten ikke ante eksisterte en gang, det er veldig morsomt, sier Krogh-Hansen.

Theodor Kittelsen er kjent for sine fremstillinger av eventyrlige skapninger. Foto: VG / Scanpix
Theodor Kittelsen er kjent for sine fremstillinger av eventyrlige skapninger. Foto: VG / Scanpix

Prisrekord

20. november går auksjonen av stabelen og maleriet har en prisvudering på fire til fem millioner kroner. Det er prisrekord for et Kittelsen-verk.

– Jeg er veldig optimistisk til at bildet kommer til å gå bra og jeg tror kanskje at prisvurderingen er noe nøktern, for det er veldig stor interesse, sier Krogh-Hansen til TV 2.

Han tør spå at dette vil bli et rekordmaleri, ved å bli det dyreste Kittelsen-maleriet som noen sinne er solgt.

– Jeg vet at det gikk et på privatmarkedet tidligere i år for over seks millioner kroner, og jeg antar at dette blir en del dyrere enn det, sier han og legger til:

Gunnar Krogh-Hansen, senior kunstekspert ved Blomqvist Kunsthandel
Gunnar Krogh-Hansen, senior kunstekspert ved Blomqvist Kunsthandel Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2

– Jeg håper i hvert fall det og det er nok mye som skal til for at det ikke blir det.

Det dyreste Kittelsen-verket som er solgt på det åpne markedet, gikk for 1,3 millioner kroner. Det var en akvarell av «Dompapp på rimet kvist».

– Det er et ganske stort prissprang?

– Ja, det er det, så det blir helt sikkert prisrekord.

– Det er du sikker på allerede nå?

– Ja, forutsatt at det blir solgt.

Kjente ikke verdien

Gunnar Krogh-Hansen forteller at de nåværende eierne av maleriet ikke var klar over verdien de hadde hengende på veggen. De visste at det var et Kittelsen-maleri, men regnet med at det var verdt rundt 500.000 kroner.

Hvor mye det faktisk var verdt, fikk de først vite etter at en reklamefilm hadde blitt spilt inn i boligen deres, da en av de som jobbet med filmen la merke til maleriet.

– Han ringte meg og sa at «det henger et veldig fint bilde på veggen her, tør jeg å være her alene? Hvor mye kan det være verdt?» Jeg fortalte han at det kan hvert fall forsikres for fem millioner kroner, sier Gunnar Krogh-Hansen.

Antakeligvis kunne man dermed legge på en ekstra null på verdien eierne hadde regnet med.

– 500.000 kroner kunne de på en måte forholde seg til, men da det plutselig ble snakk om så mye penger, turte de omtrent ikke å forlate hjemmet sitt lenger, sier han.

Gunnar Krogh-Hansen ved Theodor Kittelsens maleri
Gunnar Krogh-Hansen ved Theodor Kittelsens maleri "Guldhornet". Det kan bli tidenes dyreste Kittelsen-maleri. Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2

Sjelden

Men hva er det egentlig som gjør akkurat dette maleriet så kostbart?

– Det spesielle er at det er så sjelden at det er store malerier og bilder av Kittelsen, forklarer Gunnar Krogh-Hansen og legger til:

– Han har masse små tegninger, skisser og illustrasjoner, men de store bildene er på museer, eller så sitter de veldig godt fast hjemme hos dem som eier dem. Så det er uhyre sjelden at noe som dette kommer ut på markedet.

Maler og tegner Theodor Kittelsen.
Foto: Scanpix
Maler og tegner Theodor Kittelsen. Foto: Scanpix

Selv har kunsteksperten jobbet med kunst i om lag 30 år, og forteller at han aldri har hatt et tilsvarende verk fremme.

Hvem som vil ende opp med maleriet etter auksjonen i november, vil ikke Krogh-Hansen spekulere i, men han forteller at det ikke er urealistisk at en privatperson stikker av med verket.

– Det er ganske mange av dem på rikinglisten som er i en posisjon hvor de kan kjøpe det, bare fordi de har lyst på det, sier han og legger til:

– Det overrasker meg hvis ingen privatpersoner prøver å kjøpe det.