I RETTEN: Torfinn Johansen var på plass i Kristiansand tingrett tirsdag morgen.
I RETTEN: Torfinn Johansen var på plass i Kristiansand tingrett tirsdag morgen. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Torfinn fant kameraten død: – Skjønte med en gang at det ikke var et naturlig dødsfall

KRISTIANSAND (TV 2): Torfinn Johansen fant kameraten død på hotellrom 221 på First Hotel Kristiansand i 2014. Tirsdag var han første av totalt 125 vitner ut i drapssaken mot kameratens eks-samboer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 6. april 2014 hadde hotelldirektør Torfinn Johansen en kamerat boende på First Hotell i Kristiansand sentrum.

Utpå dagen søndag banket han på kameratens rom – rommet skulle vaskes.

Da han ikke fikk noe svar, åpnet han døren og forsøkte å snakke til kameraten. Heller ikke da fikk han noe svar.

– Jeg tok tak i et bein som stakk ut fra under en dyne, og da merket jeg at benet var kaldt. Da ble jeg skrekkslagen, sier han til TV 2.

Kameraten var død.

Omfattende sak

Tirsdag morgen var Johansen første vitne ut i saken, som begynte i Kristiansand tingrett mandag.

Der er en kvinne i 40-årene, som er eks-samboeren til Johansens kamerat, tiltalt for å ha drept ham. Hun er også tiltalt for drapet på sin egen far i 2002.

Totalt står det 125 navn på vitnelista.

– Jeg kjenner jo også tiltalte, så det er klart det blir rart å skulle stå der i retten med henne like ved. Men jeg må bare fortelle ting slik jeg opplevde dem, sa Johansen til TV 2 før han skulle inn i retten.

Han forteller at å finne kameraten sin død var traumatisk, men at han er glad for at politiet nå har fått tiltalt kvinnen for de to drapene.

– Jeg forsto med en gang at dødsfallet ikke kunne være naturlig. Det var ting i rommet som ikke stemte overens med det. Sjokket ved å finne kameraten sin død på den måten – jeg blir skjelven bare jeg tenker på det, sier han.

Så tiltalte

Kvelden 5. april 2014, dagen før den avdøde ble funnet, gikk brannalarmen på hotellet.

– Da så jeg tiltalte. Hun var nede i resepsjonen, og jeg spurte henne hva hun gjorde der. Jeg likte henne ikke, for kameraten min har forklart meg hvordan hun behandlet ham, sier han.

Men han så ingenting til kameraten.

– Jeg syntes det var underlig at han ikke kom ned da brannalarmen gikk. Han fulgte alltid rutiner og den typen ting, så om han hadde vært i stand til det ville det vært naturlig at han kom ned, sier han.

Mandag lagde aktor Leif Aleksandersen en tidslinje for den helgen. Den viste at avdøde og tiltalte tilbrakte store deler av dagen sammen, blant annet var de på Sørlandssenteret med barna sine, spiste middag sammen og tilbrakte kvelden på hotellrommet sammen.

Dårlig økonomi

Fra vitneboksen forteller Johansen om en god kamerat han har kjent i mange år.

– Han hadde dessverre svært dårlig økonomi, og jeg forsøkte å hjelpe ham så godt jeg kunne med de problemene han hadde, sier han.

Blant annet lot han avdøde bo gratis på hotellet sitt da han var i Kristiansand denne helgen i begynnelsen av april 2014.

– Han var også veldig opptatt av barna sine, og forsøkte alt han kunne å få barna tilbake fra barnevernet. Han levde og åndet for de to barna, sier han, og henviser til de to barna mannen hadde sammen med den drapstiltalte kvinnen.

Rullet opp

Det var dødsfallet på hotellrommet i Kristiansand som satte i gang etterforskningen av kvinnen.

Politiet syntes det var ting som ikke stemte med dødsfallet.

– Blant annet lå avdøde med ansiktet inn i puta, det var politiets oppfatning at han ikke hadde frie luftveier, sier statsadvokat Leif Aleksandersen.

Det ble satt i gang hemmelig avlytting av kvinnen, samt at det ble satt i gang en undercover-operasjon. En kvinnelig hemmelig agent møtte kvinnen hele 49 ganger.

I 2017 mente politiet å ha nok bevis til å kunne pågripe og sikte kvinnen for drapet på hotellrommet, samt drapet i 2002.

Dødsfallet til kvinnens far ble i 2002 henlagt som intet straffbart forhold, men etter at kvinnen var siktet ble graven gravd opp. Undersøkelser viste da at mannen hadde fått i seg giftstoffer før han døde.

Kvinnen selv har ikke ønsket å forklare seg siden hun ble pågrepet i 2017, og vil heller ikke forklare seg for retten.

– Hun har sagt hun er uskyldig, og vil ikke si mer om det, sier hennes advokat Olav Sylte til TV 2.