FLERRET OPP: Nærbilder av den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» viser at skipssiden ble flerret opp i kollisjonen.
FLERRET OPP: Nærbilder av den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» viser at skipssiden ble flerret opp i kollisjonen. Foto: Forsvaret

Fregatten kan være tapt

Det meste av inventar i fregatten «Helge Ingstad» må trolig skiftes ut. Skipsekspert tviler på at det vil bli særlig mye båt igjen, skriver Bergens Tidende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det meste av inventar, motor og alt av elektrisk utstyr må trolig skiftes ut på fregatten, skriver Bergens Tidende som har snakket med skipsekspert Erik Tveten i Tveten Marin AS .

– Det spørs også om skroget på fregatten kan reddes, sier Tveten til avisen.

Han har vurdert skadeomfang på skip i 35 år. Forsvarets fregatt KNM «Helge Ingstad» har ligget havarert i fjæra i Hjeltefjorden i Øygarden siden den kolliderte med tankbåten Sola TS i Øygarden i Hordaland natt til torsdag.

Tveten har vurdert hva som kan brukes og hva som på byttes ut på den havarerte fregatten, ut i fra sin kunnskap om skip som havner i en slik situasjon.

– Grovt sett må alt elektrisk utstyr skiftes ut, inkludert alle ledninger som har trukket vann. Vi snakker nok hundre prosent utskifting av alt ledningsmateriell, sier Tveten.

– Tviler på at dette blir båt igjen

Tveten sier til Bergens Tidende at en regel innenfor forsikring sier at skip bør repareres dersom det har en verdi på 80-90 prosent av ny verdi, der det ligger.

– Forsvaret gjør litt forskjellige vurderinger. Men jeg har mine tvil om dette blir båt igjen. Skipet har ligget og skurt og vridd seg på skjæret, bruddskadene er enorme, sier Tveten.

Det var 137 personer om bord i fregatten. Den var fullt utstyrt med våpen og ammunisjon. Fregatten er full av teknologi som skal forhindre ulykker. Det har også flere vanntette skott.​

– Uten styreevne etter kollisjonen

Under Forsvarets pressekonferanse torsdag i forrige uke ble det spurt om skipets styresystemer virket som det skulle.

– Fartøyet manglet styreevne rett etter hendelsen, sa kommandør Sigurd Smith i Sjøforsvarsstaben.

Han sa de har grunn til å tro at styreevnen ble borte som følge av kollisjonen.​

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sa torsdag at han var lettet over at det kun var mindre personskader. Åtte personer fra fregatten ble lettere skadd i det kraftige sammenstøtet.

– Alle ble evakuert på en sikker og god måte, og fokus nå er på sikring og berging av fartøy og utstyr. Dette arbeidet ledes av Forsvaret, sa Bakke-Jensen til TV 2.