HAVARERT: Fregatten Helge Ingstad ligger nesten under vann, etter at vaierne som holdt skipet fast løsnet.
Foto: NTB scanpix
HAVARERT: Fregatten Helge Ingstad ligger nesten under vann, etter at vaierne som holdt skipet fast løsnet. Foto: NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Det var ikke tankskipet som varslet: «Helge Ingstad, drei!»

Det var Kystverkets trafikkstasjon og ikke tankskipet «Sola TS» som kom med de siste advarslene til fregatten «Helge Ingstad».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VG publiserte forrige uke lydloggen som viser radiokommunikasjonen mellom aktørene like før og under kollisjonen i Hjeltefjorden utenfor Bergen.

Feil avsender

Nå viser det seg at avisen kan ha tilegnet de to kanskje mest dramatiske setningene til feil aktør.

Ifølge VG er det mannskapet på tankskipet «Sola TS» som roper:

«Helge Ingstad, du må gjøre noe. Du begynner å nærme deg veldig!», etterfulgt av den siste advarselen «Helge Ingstad, drei!».

Men nå bekrefter en kilde til TV 2 at det er Kystverkets trafikkstasjon på Fedje som kommer med advarslene.

– Hvis dette er feil må vi korrigere det, sier leder av nyhetsavdelingen i VG, Trond Olav Skrunes.

Han sier avisen kommer til å gå gjennom saken på nytt.

Opplysningene om at det er trafikkstasjonen på Fedje som kommer med de siste advarslene sammenfaller med en gjennomgang TV 2 har gjort av dialekten til de som kommuniserer på sambandet. Stemmen fra Sola TS er tydelig mer nynorsk enn dialekten fra personen ved Kystverkets tårn.

Kritikk mot Fedje VTS

VG tok forbehold om mulige feil i transkriberingen av lydloggen. Likevel har det for mange etablert seg et inntrykk av at Kystverkets trafikkstasjon, også kalt VTS, fremstår som passive under situasjonen som er under oppseiling.

– Jeg tenkte «Hvor er Fedje VTS?». De pleier å være veldig flinke til å si ifra om for eksempel ferger eller tankskip, men de sa ingenting, sa den danske styrmannen Per Odmand Jørgensen til VG søndag.

– Jeg oppfatter at Jørgensen kommenterer hele situasjonen og ikke bare det siste minuttet før sammenstøtet, sier Skrunes i VG.

TV 2 vet ikke om de to nevnte setningene er de eneste feilene i den opprinnelige tolkningen av lydloggen.

Til Bergens Tidende sa daglig leder for trafikksentralen, Arnt Runar Sævrøy, at det «er en del av dialogen som tilskrives «Sola TS», mens det i virkeligheten er vi som snakker». Han vil imidlertid ikke kommentere hva som er feil.

Kommunikasjonsdirektør Solveig Moe Frøland i Kystverket vil ikke kommentere saken.

– Loggen er beslaglagt av politiet, og jeg har ingen kommentar, sier Frøland til TV 2.