Svein Jemtland (47) og kona Janne (36) bodde mange år i utlandet. Nå er han tiltalt for å ha drept henne.
Svein Jemtland (47) og kona Janne (36) bodde mange år i utlandet. Nå er han tiltalt for å ha drept henne. Foto: Privat

Slik var ekteparet Jemtlands liv:

Risikerte drømmejobben for Janne (36) – nå er han tiltalt for å ha drept henne

HAMAR (TV 2): Da Svein Jemtland (47) møtte Janne Haugen i 2001, satte han soldatkarrieren på vent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to brumunddølene møttes da Janne fremdeles bare var 19 år gammel. 10 år eldre Svein Jemtland var allerede blitt en profesjonell soldat i den beryktede franske Fremmedlegionen.

Årsaken til at han fikk en karriere her og ikke i det norske Forsvaret, er en voldsdom han fikk i 1991.

Ifølge dommen var Jemtland med på å banke opp en mannlig flyktning fra Vietnam. Han fikk fem måneders fengsel for hendelsen.

– Den hendelsen satte noen stoppere for meg. Jeg valgte derfor å søke meg til det franske forsvaret og Fremmedlegionen, fortalte Jemtland fra vitnevoksen i Hedmarken tingrett mandag ettermiddag.

Der står han tiltalt for å ha drept kvinnen han risikerte soldatkarrieren i Fremmedlegionen for.

Senere i rettssaken vil flere vitner forklare seg om dynamikken mellom Janne og Svein Jemtland. Særlig for forsvarerne vil dette bli et viktig tema.

Oppvekst på gård

I begynnelsen av sin forklaring fortalte Jemtland om en fin oppvekst med sine tre brødre på en gård i Brumunddal. Han skal ha gjort det godt på skolen og trivdes i tenårene.

SOLDAT: En voldsdom stoppet karrieren i det norske Forsvaret, men i nærmere 20 år jobbet han i den franske Fremmedlegionen. (Foto: Privat)
SOLDAT: En voldsdom stoppet karrieren i det norske Forsvaret, men i nærmere 20 år jobbet han i den franske Fremmedlegionen. (Foto: Privat)

Fascinasjonen for militæret begynte tidlig, og venner av 47-åringen forteller til Hamar Arbeiderblad at han var helt oppslukt da han kom hjem på sin første permisjon etter to år i Fremmedlegionen.

Flere år senere, i 2001, møtte han Janne Haugen for første gang. Ifølge HA var han så forelsket at han tok en «tjuvpermisjon» som kunne ha kostet ham jobben i Fremmedlegionen.

– Vi fant fort tonen sammen. Hun hadde ingenting som bandt henne til Norge, og hun ville bort fra miljøet hun var i. Janne besøkte meg i Frankrike i julen 2001, sier Jemtland i retten.

BEGRAVELSE: Janne Jemtland ble bisatt i Veldre kirke. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix
BEGRAVELSE: Janne Jemtland ble bisatt i Veldre kirke. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

Flyttet til Frankrike

I 2002 flyttet Janne til Frankrike sammen med ham. I retten brukte Jemtland flere minutter på å snakke om hvordan og hvor fort kjæresten lærte seg språket og integrerte seg i samfunnet. De to skulle komme til å snakke sammen på fransk i årene som fulgte.

I 2004 fikk paret sin første sønn, og i 2006 giftet de seg i Veldre kirke i Brumunddal. Festen ble holdt på Veldrom – samme sted som de var på romjulsfest den natten Janne døde. I 2007 kom den yngste sønnen til verden.

FESTLOKALE: På Veldrom ble bryllupsfesten til ekteparet holdt. Det var også her de var natt til femte juledag, kort tid før Janne Jemtland mistet livet.
FESTLOKALE: På Veldrom ble bryllupsfesten til ekteparet holdt. Det var også her de var natt til femte juledag, kort tid før Janne Jemtland mistet livet. Foto: NTB Scanpix

I 2010 flyttet Janne hjem med barna, mens Svein Jemtland fortsatte jobben utenlands. Årsaken til at hun dro hjem til det nykjøpte huset, var at den eldste sønnen skulle begynne på skolen.

​Deretter fulgte noen tøffe år, forklarte tiltalte i retten. Janne skal ifølge hans forklaring ha blitt syk. Hun ønsket gjerne at ektemannen skulle komme hjem igjen.

– Hun stilte da et ultimatum om at jeg måtte flytte hjem, eller så kunne det bli skilsmisse, fortalte han i retten.

I 2013 flyttet han tilbake til Norge og Brummundal.

Begynte på studier

Et liv som soldat var over, og Svein Jemtland fant seg jobb som miljøarbeider i psykiatrien og i barnevernet. Da dommeren mandag morgen ba han oppgi hvilket yrke han har, svarte Jemtland «student».

Årsaken er at han i 2015 begynte på et deltidsstudium i barnevernspedagogikk ved Universitetet i Tromsø. Han opprettet også et selskap som skulle tilby barnevernstjenester.

Etter planen skulle Svein Jemtland vært ferdig med etterutdanningen sommeren 2019. Han ble imidlertid påpgrepet av politiet sent om kvelden den 12. januar i år. De mener at han forsettlig skjøt kona si i hodet med en Makarov-pistol som ble meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Han senket deretter kroppen hennes i vann, mener politiet. Dødsårsaken var drukning.

Politiet mener at Svein Jemtland skjøt kona si med denne pistolen. Han nekter for dette. Foto: Magnus Braaten / TV 2
Politiet mener at Svein Jemtland skjøt kona si med denne pistolen. Han nekter for dette. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Svein Jemtland legger imidlertid skylden på kona. Han mener at skuddet gikk av ved et uhell etter at han ble beskyldt for utroskap. Krangelen skal ha startet som følge av at han hadde ha lastet ned sjekkeappen Tinder.

Straffesaken i Hedmarken tingrett skal vare i tre uker.