Aung San Suu Kyi fratas Amnesty-pris etter massiv kritikk.
Aung San Suu Kyi fratas Amnesty-pris etter massiv kritikk. Foto: Roslan Rahman/ NTB scanpiz

Aung San Suu Kyi fratas prestisjetung Amnesty-pris

Mandag annonserte Amnesty Internasjonal at de fratar Aung San Suu Kyi deres viktigste pris «Ambassadør for samvittighet».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere årrekker har Aung kjempet for menneskerettigheter i hjemlandet Myanmar.

Hun har også markert seg i resten av verden med sitt harde arbeid for demokrati, noe som resulterte i at hun fikk tildelt Nobels fredspris i 1991.

Det var VG som omtalte saken først.​

Hard kritikk

Siden Aung ble de facto leder av Myanmar sin sivilstyrte regjering i april 2016, har hennes administrasjon aktivt vært involvert i oppdrag der menneskerettigheter har vært brutt.

Høsten 2017 måtte over 700.000 mennesker fra minoriteten «rohingyane» flykte fra delstaten Rakhine i Myanmar til Bangladesh da hæren iverksatte en brutal militæraksjon. Tusenvis av mennesker døde, kvinner ble voldtatt og menn ble torturert. Flere landsbyer ble brent ned.

Hendelsen blir omtalt som den verste krisen i rohingyaenes historie.

Aung har fått hard kritikk, blant annet fra FN, for å ikke ha tatt avstand fra overgrepene, og for at hun ikke forsøkte å stanse dem.

Mandag ble det derfor kjent at Amnesty fratar Aung deres viktigste pris «Ambassadøren for samvittighet».

– Skuffet

Organisasjonen skriver på sine nettsider at bakgrunnen for denne avgjørelsen er hennes «skammelige forræderi fra verdiene hun en gang stod for».

– Aung San Suu Kyis manglende uttalelse om Rohingya er en grunn til at vi ikke lenger kan rettferdiggjøre hennes status som «Ambassadør for samvittighet», uttalte Kumi Naidoo, organisasjonens generalsekretær, til deres nettside mandag.

Søndag skrev generalsekretæren til Aung for å informere hun om tilbakekallelsen av prisen fra 2009.

Han skal ha skrevet at han var skuffet over at hun ikke hadde brukt sin politiske og moralske myndighet til å beskytte menneskerettigheter, rettferdighet og likestilling i Myanmar. Det med en henvisning til hennes tilsynelatende likegyldighet til grusomheter, utført av militæret i Myanmar.