MÅTTE FLYKTE: Torsdag kveld måtte han forlate huset sitt ved Oak Park like nord for Los Angeles i hui og hast.
MÅTTE FLYKTE: Torsdag kveld måtte han forlate huset sitt ved Oak Park like nord for Los Angeles i hui og hast. Foto: Privat

california brenner:

Jørns hus unngikk så vidt å bli slukt av flammene: – Det var ganske kritisk

Brannene i California er den dødeligste i delstatens historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29 personer er bekreftet døde og 228 er ikke gjort rede for i byen Paradise, som ble slukt av flammene torsdag. Brannen er dermed den dødeligste enkeltbrannen i Californias historie.

Totalt er dødstallet etter brannene i California nå oppe i 31. Det viser en oversikt fra nyhetsbyrået AP mandag kveld.

Norske Jørn Huseby (52) har bodd og jobbet i California i 26 år. Torsdag kveld måtte han forlate huset sitt ved Oak Park like nord for Los Angeles i hui og hast. Brannen nærmet seg med stormskritt.

– Det var ganske kritisk. Brannen var ikke mer enn to-tre timer unna, og vinden blåste med en styrke på 80 til 100 kilometer i timen. Da brannen var en time unna, ble det «mandatory evacuation». Politiet kjørte gjennom gatene og beordret folk vekk fra området, forteller Huseby på telefon fra Bakersfield.

– Jeg var veldig heldig

52-åringen forteller at området var truet av brann også for seks-sju år siden, men den gangen snudde vinden. Nå blåste vinden rett mot hans nabolag.

Rundt 1.000 hus ble evakuert. Jørn dro nordover. Da han kom tilbake noen timer senere, hadde brannen rast gjennom nabolaget.

– Det hadde brent inntil gjerdet, men huset sto. Jeg var veldig heldig. Tolv andre hus i nabolaget hadde brent ned, forteller han.

Morgenen etter var det fortsatt småbranner utenfor naboens hus. Huseby gikk rundt med hageslange og slukket. Han spylte også sitt eget hus og taket for å hindre at gnister skulle antenne huset.

Foto: Privat
Foto: Privat

– Regner du med at faren er over nå i området der huset ditt ligger?

– Utfordringen er jo at det kan blusse opp igjen om vinden kommer tilbake. Man vet jo aldri. Det er dessuten veldig dårlig luft. Man må nesten bruke maske når man går ute, i hvert fall om man sliter med astma.

Berømmer brannmannskaper

Mandag var Huseby i Bakersfield, knapt to timer lenger nord i delstaten. Også der hadde det vært veldig dårlig luft som følge av de omfattende brannene.

Huseby berømmer innsatsen til brannmannskaper og politi. Men når brannen starter på kveldstid og vinden er så sterk, er det nesten umulig å bruke helikopter i slukkearbeidet.

– Det var veldig lite brannvesenet kunne gjøre i mitt nabolag. De kom inn og gjorde det de kunne, men de var også nødt til å trekke seg ut, forteller han.

Mer enn 800 brannfolk står på for å bekjempe brannene. Drøyt 1.000 kvadratkilometer er så langt svidd av. 27.000 har mistet sine hjem. Over 300.000 er evakuert.

Californias guvernør Jerry Brown oppfordret søndag folk til å holde sammen og komme seg gjennom tragedien. California har bedt om nødhjelp fra Trumps regjering, men Trump har så langt klandret dårlig forvaltning av skogen for de omfattende brannene.

Klimaendringer

Guvernør Brown uttaler at brannene er et resultat av klimaendringer.

– De som benekter det, bidrar absolutt til tragediene vi nå er vitne til og vil fortsette å oppleve i årene som kommer, sier Brown.

California opplever mer tørke og varmere vær. Samtidig bygges det hus lenger inne i skogene. Resultatet er at skogbrannsesongen er blitt lengre og mer destruktive.

I fjor regnet man at en fem år lang tørkeperiode i California var over, men fortsatt er det unormalt tørt i store deler av det nordlige California, ifølge AP.